Паралельні візити: Китай і Японія по різні боки фронту

АНАЛІТИКА 21.03.2023 Коментарі 0

Услід за китайським лідером Сі Цзіньпіном, який гостює у москві, на захід вирушив очільник японського уряду Фуміо Кісіда. От тільки шлях останнього виявився трохи складнішим і довшим, з огляду на географічне розташування маршрутів Пекін-москва та Токіо-Київ і відсутність через війну авіасполучення з українською столицею.

Візит у столицю України японського прем’єр-міністра одні називають неочікуваним, інші пишуть про планову зустріч на запрошення Києва. Залишається здогадуватися, коли запланували візит та хто був його ініціатором. Якщо планований заздалегідь, то перебуваня китайця №1 у москві і Фуміо Кісіда у Києві просто збіг у часі. Звертає на себе увагу те, що прем'єр-міністра Японії на залізничному вокзалі у Києві зустріла заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова (на фото ліворуч) – посада якої не надто високого рангу як для такого поважного гостя. 

Зрештою, ініціатива візиту та відповідність/невідповідність рангів не мають суттєвого значення: головне – результат. І його бажано домогтися у Києві, поки у кремлі називають переговори із Сі успішними та конструктивними.

Маски скинуто

Приїзд Сі для Пу - моральна підтримка та розрада після звісток з Гааги. Не дивно, що він оргазмував, назвавши підписані документи такими, що відображають рівень відносин росії та Китаю, які зараз на найвищій точці за всю історію. Згадав і про так званий китайський мирний план, що може слугувати основою «мирного врегулювання щодо України, коли до нього будуть готові на Заході та в Києві». 

Як бачимо, Сі не зупинило рішення Міжнародного кримінального суду поручкатися з путіним, якого звинуватили у кіднепінгу. Схоже, китайський лідер вирішив торувати путінську стежину в сенсі його третього переобрання на найвищу посаду та не особливо переймається своїм міжнародним іміджом. Інакше як пояснити його компліменти бункерному диктатору, який ховається від ковіду, «вирощеного» у Китаї. Та ще й запрошує його здійснити офіційний візит у Пекін – навряд чи для того, щоби видати його Гаазі. Сі, який закінчив аспірантуру за спеціальністю «марксистська теорія й ідейно-політичне виховання», мабуть має свій погляд на норми моралі.

Поціновувачі червоного: китайський комуніст і російський кривавий «кадебіст»

До слова, про ковід. Президент США Джо Байден розпорядився оприлюднити дані розвідки про походження COVID-19. Нещодавно Федеральне бюро розвідки заявляло, що вірус міг появитися в одній із китайських лабораторій. Якими будуть наслідки цієї історії – дізнаємось незабаром. Можна спрогнозувати, що це завдасть серйозного удару по Пекіну а то й спровокує претензії багатьох країн, що зазнали серйозних економічних втрат унаслідок пандемії.

Між вищезгаданим рішенням Байдена і візитом японського глави уряду простежується чіткий взаємозв’язок. Адже Фуміо Кісіда не просто відвідує Київ, як офіційно повідомляють, на запрошення Президента Володимира Зеленського. Перед тим він побував у Індії, де анонсував нову ініціативу щодо стримування Китаю для країн Індо-Тихоокеанського регіону. Як пише ТГ-канал «Быть Или» із посиланням на Bloomberg, Токіо та Нью-Делі стурбовані намірами Китаю в регіоні, а тому поглиблюють свої стратегічні й оборонні зв'язки.

Окрім того, пан Кісіда запросив Індію, Бразилію, Індонезію та В'єтнам на зустріч країн із G7. До уваги потрібно взяти і такі факти: у січні Японія та Індія провели спільні повітряні навчання після того, як у грудні минулого року між Індією та Китаєм відбулися зіткнення на спірній ділянці кордону в Гімалаях.

«Індія поки що утримується від публічної критики Росії та Китаю, але, гляди, у зв'язку зі спробами Китаю пограти у миротворця і Нью-Делі скаже своє вагоме слово», - припускає ТГ-канал.

Цікаво, що після України Фуміо Кісіда відбуде у Польщу – країну, яка є основним логістичним та стратегічним партнером Заходу й України.

У Києві вже назвали візит японського гостя історичним і подякували за підтримку, повідомляє ВВС у своєму ТГ-каналі. А в міністерстві закордонних справ Японії заявили: «Прем'єр-міністр Кісіда, як Японія та G7, головою якої є Японія, прямо передасть нашу солідарність і непохитну підтримку Україні».

До речі, надзвичайний і повноважний посол України у Японії Сергій Корсунський розповів про партію допомоги для воїнів ЗСУ. Це стало можливим завдяки групі депутатів верхньої палати японського парламенту від опозиційної партії «Відродження». Із відрахувань від своєї зарплати у фонд зібрано 1,2 млн. доларів. За ці кошти придбано 20 траків «Тойота Хелікс» і два контейнери корисної продукції.

Експерт Українського інституту майбутнього, політолог Ігор Тишкевич вважає, що візит Фуміо Кісіди має три логічних ланцюжки:

1. Візит як частина глобальних процесів та протистояння США – КНР. Китай активізував зовнішню політику, зокрема, входячи в конфлікти, де так чи інакше задіяні американські інтереси. Можна згадати вихід на діалог Тегерана та Ель Ріяда. Так само «позицію» КНР щодо війни в Україні та візит Сі до Москви. Приїзд до Києва представника держави-партнера США з того ж таки регіону є логічним з погляду стримування ініціатив Пекіна.

2. Японо-російський трек. Варто нагадати, що між Японією та РФ досі немає мирного договору і є територіальні суперечки. Внаслідок цього (із 2022 року) етапу війни позиції Росії як глобального гравця вже ослабли. У такому разі логічною є активізація японо-українських відносин та гра Токіо в державах колишнього СРСР.

3. Японсько-українських трек. Тут варто віддати належне активності посла України в Японії Сергія Корсунського. Японія сьогодні допомагає Україні, але важливо думати про період поствійни. І тут є прямі інтереси японського бізнесу та японської влади на «вхід» в українську економіку. Тим більше, що запит буде великий, а звичні зв'язки України з РФ та її партнерами не є актуальними. Тому, кажучи про азійський напрямок, можливе створення умов японо-китайської конкуренції у розвитку українського напряму.

«Чи будуть гучні результати сьогодні? Сумніваюсь. Японія, ймовірно, оголосить про якийсь пакет допомоги та заявить про перспективні проекти. А далі вже домашня робота України щодо створення умов реалізації заявлених планів», - написав політолог у своєму ТГ-каналі.

Японія і США є союзниками та намагаються стримувати імперські апетити піднебесної в азійсько-тихоокеанському регіоні, що останнім часом у Пекіні не приховують. США також зацікавлені притримати Китай, який почав заявляти про свою геополітичну роль і простягає руку допомоги кремлю.

Так чи інакше, російська агресія проти України притягнула до себе більшість найпотужніших країн світу. Ситуація на сьогодні нагадує підготовку до бійки «стінка на стінку» - поки що б’ються лідери двох таборів. Основне питання: чи переросте вона у повномасштабний махач. І зусилля Японії у цьому протистоянні є надзвичайно важливими. Особливо зважаючи на бажання Пекіна силоміць приєднати острівну Китайську Республіку (Тайвань) у склад КНР.

Відповідь з острова пролунала у стилі українського прикордонника зі Зміїного до крейсера «москва», тільки обрамлена дипломатичніше:

  • КНР загрожує війною Тайваню та іншим, але хоче запропонувати «мирний план» росії, яка ініціювала війну в Україні. Ми не ідіоти. Бажаєте миру? Тоді обом автократам доведеться негайно припинити погрози, агресію та експансіонізм, - цитує «Укрінформ» міністра закордонних справ Тайваню Джозефа Ву, який мав на увазі путіна та Сі.

Азійсько-тихоокеанський регіон сьогодні є другою точкою напруги на планеті. Тамтешній ракетний маніяк Кім Чен Ин отримує настанови швидше з Пекіна, ніж із москви. Тому Японія зацікавлена у руйнації зв’язків країн-агресорів і вимушена координувати свої зусилля з цивілізованим світом. Вочевидь, у Токіо розуміють, що краще завдати поразки агресорам на українському фронті, ніж допустити відкриття другого фронту у своєму регіоні.

Також читайте:

Війна в Україні та «вісь Зла»: чи зірветься планета у Третю світову?

Китай готується до великої війни – Юрій Пойта

Фото зі сторінки Еміне Джапарової у Твіттер

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: