Кібервійська Пригожина. Як працює «фабрика тролів»

РОЗСЛІДУВАННЯ 21.03.2023 Коментарі 0

Завдяки роботі невідомих хакерів у журналістів видань Die Welt, Центр «Досьє», Insider, Paris Match та Arte опинилась частина файлів з архівів #Wagnerleaks. Це документи зі структур «кухара путіна» євгенія прігожина, які дають уявлення про те, як працює його бізнес-імперія, зокрема IT та інформаційна складова, у тому числі відома «фабрика тролів» (проєкт «Лахта»).

Виявляється, усі численні бізнеси засновника ПВК «Вагнер» між собою доволі тісно пов’язані. А персонал часто переходить з однієї структури в іншу.

Саме через таку рухливу структуру санкції проти проєктів прігожина погано працюють. Але за всієї зовнішньої незалежності та неузгодженості дій окремих частин прігожинську грибницю поєднують централізовані інформаційні системи. Саме цей фрагмент розслідування ЗІФ і переклав та відредагував для публікації.

З’ясувалося, що усі, хто приходить працювати на «фабрику тролів», проходять перевірку на поліграфі. У кандидатів запитують, як вони ставляться до війни в Україні, чи мають родичів за кордоном, а також перевіряють, чи вони не вживають наркотики, і чи не мають великих боргів.

«Фабрика тролів»

За оцінками колишніх співробітників, зараз на «фабриці» близько 400 співробітників, з яких понад 30 займаються лише написанням коментарів на сайтах ЗМІ, ще близько 30 людей пишуть коментарі на YouTube. З 2019 року приблизно 40 співробітників направили коментувати публікації ще й до українських ЗМІ. Приблизний бюджет на «фабрику» в 2022 році становив 70-100 млн. рублів на місяць без урахування «спецзадач».

Найактивніше «тролі» у соцмережах працюють там, де можна без обмежень використовувати чужий контент та закуповувати рекламу за сірими схемами. «Фабрика» веде декілька новинних проєктів на платформі «вконтактє»: зокрема, «Акула», «Дерзкий квадрат», «Как тебе такое, Илон Маск», «Полоса», «Трешач», «Фарш», «Склад грязи», «Искусство войны», «Сыворотка правды», «Поребрик-Сити», «ВидеоПитер», «Мемный всадник».

Також у документах зустрічаються згадки про оплату публікацій, ретвітів та лайків у незалежних блогерів-тисячників із політичної тематики у Twitter.

У Telegram «тролі» оплачували публікації у сторонніх ТГ-каналів, наприклад «Медіатехнолог», «Как-то вот так» і «338», платили за репости в каналі «Караульний», купують місця у добірках та рейтингах, закуповують послуги накрутки підписників.

Що стосується «спецзадач», то джерело Центру «Досьє» розповідає, що куратор цього напрямку – колишній співробітник «ріа новасті» Ілля Горбунов. З 2019 року він фактично керує медіагрупою «Патріот», з 2020 року керує «Фабрикою тролів» та всіма псевдоопозиційними Telegram-каналами, а також займається дискредитацією губернатора Олександра Беглова.

«Спецзавдання» співробітників прігожина спрямовані не лише проти опозиціонерів, а й проти системних персонажів. Джерело Центру «Досьє» стверджує, що саме Горбунов ініціював збір компромату на Олександра Винокурова – зятя міністра закордонних справ сєргєя лаврова. «Новая газета» розповідала про кримінальну справу проти осіб, пов'язаних із прігожиним, які замовили злам сім-карти та месенджерів Винокурова. На думку джерела, компромат був потрібен для шантажу самого лаврова.

Свою Telegram-сітку «тролі» створювали з 2017 року, а восени 2020 року отримали згоду кремля на створення псевдоопозиційних ресурсів. Питання такої важливості зазвичай вирішує безпосередньо сєргєй кірієнко.

Окрім федеральних ТГ-каналів прігожинці контролюють і невелику «опозиційну» мережу у Петербурзі, яка займається критикою губернатора Беглова. Оцініть «креатив»: це канали «Протестный Петербург», «Площадь Восстания», «Питербургская жопа», «Питерская булка», «Склад грязи», «Канал Грибоедова».

Ще до вторгнення росіянських військ в Україну прігожин активно співпрацював із «воєнкорами». Його працівники оплачували публікації у пабліках «Антимайдан», «Сирия|Военные хроники», а також у досить відомого рашистського «воєнблогера» Yurasumy (він же Юрій Подоляка). «Воєнний пісатєль Владлєн Татарскій» (він же Максим Фомін) також отримував компенсацію за просування потрібних тез ще з 2021 року.

Інший відомий військовий оглядач – «Рыбарь», він же Міхаїл Звінчук, –кілька років тому прийшов на роботу в офіс «фабрики тролів» та активно просував свій канал за її рахунок. В одному з документів того часу Звінчук вважався керівником «міжнародного спрямування», де окрім нього були задіяні та отримували платежі ще 49 осіб, включаючи журналіста Аббаса Джуму та військового оглядача Бориса Рожина (Colonel Cassad). Працівники «міжнародного спрямування» «фабрики» писали аналітичні матеріали та розкручували тези «тролів» через свої TГ-канали: «Крылья войны»; «Lu Man: Взгляд на Восток»; «Брюссельский стукач»; «Индия сегодня»; «Американский номер»; «Центр нарушений прав человека»; «Пятая республика»; «Южный ветер»; «Пасечник»; «Байки из фавел» та ін.

З відомих персон в архіві можна виявити загиблу Дарью Дугіну. Вона прийшла на роботу до медіагрупи «Патріот» у 2018 чи 2019 році та працювала там до вбивства. Дугіна відповідала за іноземний напрямок, у тому числі організовувала публікації та коментарі прігожина у турецьких ЗМІ. Зокрема, за словами джерела, вона організувала велике інтерв'ю газеті Aydınlık та фото прігожина на першій шпальті.

У бюджетах співробітників Пригожина проскакують платні публікації не лише у соцмережах, а й у ЗМІ – від невеликих видань до «Літературної газети» та «Комерсанта». Розміщення в останньому узимку 2021 року, якщо вірити документам, могло обійтися Пригожину в 750 тис. рублів.

«ЯRus»

З точки зору технологій більшість вебпроєктів «фабрики тролів» непримітні – це переважно прості, зроблені «на коліні» сайти для публікації пропагандистських матеріалів (на кшталт «Фонду боротьби з репресіями») або «сайти-заглушки» для підставних компаній. Серед них виділяється проєкт «ЯRus». Він виробляє і поширює пропагандистський контент за стандартною для «фабрики» схемою, але з більшим розмахом.

«ЯRus» створюють на гроші прігожина з січня 2019 року. Проєкт описується як «патріотичний аналог» «Дзену», Instagram і TikTok. Ймовірно, необхідність у власній соцмережі виникла через масові зачистки акаунтів «тролів» на багатьох порталах. Судячи з оглядів, відео заливаються зі скрипом, модерація працює погано, переглядів мало, а монетизація майже нульова.

У соцмережі практично немає живих користувачів, а контент переважно копіюється з інших платформ.

Значна частина решти контенту виробляється працівниками прігожина. Для роботи «блогерів» орендували три квартири у Санкт-Петербурзі Також у «ЯRus» планували замовити послугу «ручне наповнення подій» від агентства Daynet.

Коментарі та лайки співробітники «ЯRus» генерують у дві зміни – 14 осіб зранку та 17 увечері. Кожен співробітник веде по вісім окремих облікових записів.

Щоб обдурити захист від автоматичної публікації коментарів, «тролі» закуповують послуги сервісу розпізнавання капчі. Витрати на нього у 2021 році становили від 35 до 50 тис. рублів на місяць. Середня вартість розгадування 1000 звичайних капч - 35 рублів, тобто сервіс дозволяв «тролям» писати близько 1 млн. автоматичних коментарів на місяць (або мінімум від 30 до 50 тис. коментарів на добу).

Лайки для VK та YouTube закуповуються у сервісах накрутки z1y1x1, Youliker, ru та інших. Загалом на лайки для своїх та дизлайки для опозиційних роликів у структур прігожина йде до 900 тис. рублів на місяць.

Крім послуг «тролі» постійно закуповують вже готові облікові записи «вконтактє», YouTube, Facebook, Instagram, Google і Protonmail, оскільки адміністрації сервісів регулярно блокують ботів.

Схоже, що журналісти часто перебільшують можливості «фабрики тролів». Багато успішних заходів проводилися силами зовнішніх підрядників на комерційній основі. Це працює з простими завданнями, які можна віддати на аутсорс за невелику плату: накрутки переглядів, лайків та дизлайків, закупівлю реклами у Facebook та Instagram, перекупка готових каналів або нагін ботів у Telegram. Якщо ж потрібний творчий підхід і висока кваліфікація – наприклад, у живих англомовних онлайн-дискусіях у Twitter, – показувати результати стає складніше і доводиться розмахувати кувалдами. Що казати, якщо вони досі активні на livejournal.com (ведуть щонайменше 76 акаунтів).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: