Китай готується до великої війни – Юрій Пойта

АНАЛІТИКА 08.03.2023 Коментарі 0

Навіщо самопроголошений президент Білорусі відвідав Китай і на що очікувати за наслідками цього візиту. Чи зможе колективний Захід стримати відгодованого з його рук Великого дракона, яким став Китай? Про ці та ніші теми науковий співробітник декількох аналітичних інституцій Юрій Пойта розповідав з Тайбея для Білоруського інформаційного центру у Львові.

Співрозмовник БІЦу в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння вивчає процеси в азійсько-тихоокеанському регіоні, в аналітичному центрі New Geopolitics Research Network приділяє увагу питанням економічного, культурного й інформаційного спрямування. Також експерт тісно співпрацює з європейськими аналітичними центрами, що вивчають Китайську народну республіку. Зокрема, найбільшим дослідницьким інститутом у Європі (м. Берлін) – Mercator Institute for China Studies (MERICS).

Після початку повномасштабних бойових дій росії проти України Юрій Пойта перебуває у Тайбеї (Тайвань). За його словами, Україні дуже необхідна експертиза щодо Китаю, який поступово включається в російсько-українську війну. І хоча українська влада позитивно й оптимістично дивилася раніше на офіційний Пекін, ситуація зараз не є однозначною.

Китай – держава дуже закрита. Тому, каже український експерт, вирішили, що найкращим місцем для вивчення Китаю буде Тайвань. В Інституті досліджень національної оборони та безпеки міністерства національної оборони Тайваню Юрій Пойта вивчає вплив Китаю і наслідки для Китаю в тому числі від російсько-української війни.

Китай може підсилити у Білорусі росію

Візит білоруського диктатора лукашенка у Піднебесну може мати небажані для України наслідки. Юрій Пойта нагадав, що Китай дуже інтенсивно взаємодіяв із Білоруссю. 2015 року за 30 кілометрів від Мінська побудовано індустріальний парк «Великий камінь». Він мав прийняти сотні китайських підприємств із виробництва різного обладнання. Проте на загал хорошу ідею цілком реалізувати не вдалося: країни Європи захищали свій економічний простір, а у кремлі вирішили приструнити «ябацьку», який шукав варіанти зменшення залежності від росії.

«Зараз цей проект фактично провалено, - каже Юрій Пойта. - Станом на зараз ми бачимо, що Білорусь дуже залежить від російської федерації і де факто є частиною російської федерації. Коли ми побачили результати візиту лукашенка до Китаю – вони підписали близько 15 різноманітних документів щодо технологічного співробітництва. Наразі є сенс перенести у Білорусь деякі підприємства, що виготовлятимуть продукцію і здійснюватимуть ремонт логістики, пов’язані із транспортом і військово-оборонним комплексом. Тож Китай може використати цей індустріальний парк і допомогти росії не програти у цій війні. В тому числі і за допомогою Білорусі. Бо остання, відповідно до зовнішньої китайської політики, не є учасницею конфлікту. Тому співпраця з Білоруссю може розвиватися і може бути направлена проти інтересів України».

Китайських закликів до миру путін не чує

Щодо мирних ініціатив Пекіна із 12-ти пунктів, то Юрій Пойта нагадав, що це не перший подібний крок:

- Через два дні після масштабного вторгнення на офіційному сайті міністерства закордонних справ Китаю – 26 лютого 2022 року – був опублікований документ з 5-ти пунктів стосовно поточної української кризи». Через місяць був інший документ з 4 пунктів – позиція Сі Цзіньпіна. Потім на різних майданчиках Китай повторював приблизно те саме. Вони (12 пунктів, - БІЦ) не є нові. Про що це говорить? Про те, що у принципі нового змістовного розвитку, якихось пропозицій – немає, по-перше. По-друге, якщо Китай уже пропонував, якщо росія їх не виконувала, наприклад, про зупинку вогню, чи про те, що територіальну цілісність усіх країн потрібно поважати, - це означає, що вони є необов’язковими до виконання для росії.

На думку співрозмовника БІЦу, є два варіанти пояснень такої поведінки Пекіна. Світ вимагав від Китаю офіційної позиції, світ її отримав. А те, що ці пункти не виконують – то не проблеми Китаю.

Інше пояснення, до якого Юрій Пойта усе більше схиляється, що так звані мирні ініціативи – це частина зусиль Китаю не для досягнення миру, а чогось іншого. І, що цікаво, Білорусь, Іран, Росія, Угорщина заявили про його підтримку.

«Я не виключаю, що Китай має насправді якісь стратегічні завдання і намагається реалізувати їх за допомогою отримання міжнародної підтримки цього плану. Можливо, це зусилля для досягнення перемир’я. Для росії важливе зараз перемир’я, щоби відбудувати свої втрачені сили. Можливо пів року, можливо рік треба, щоби закріпитися на окупованих територіях, побудувати фортифікаційні споруди, для росії зараз вкрай потрібне перемир’я, тому що Україна готується до контрнаступу. Тому можливо це є однією зі стратегій Китаю допомогти росії досягнути цього перемир’я. Можливо, є інші, додаткові план Б, план С і так далі. Але ми бачимо справді активізацію Пекіна в цьому напрямку», - каже фахівець.

У питанні можливого розвалу російської федерації та зацікавленості Китаю у російських територіях, наприклад, на Далекому Сході, то такий розвиток сценарію відкидати не варто. Але наразі Юрій Пойта не бачить зацікавлення Китаю в такому сценарії. Для Китаю росія важлива як партнерка в питанні насамперед перемоги над США – виграти стратегічну конкуренцію із Заходом: технологічну, економічну та військову.

За словами Юрія Пойти, у стратегічних документах Китаю і висловлюваннях його лідерів відчувається боязнь Сполучених Штатів Америки та простежується намагання посилитись і перемогти США різними шляхами.

У геополітичному контексті США і країни-союзниці ефективно стримуватимуть Китай, тому росія для нього є дуже важливою. Тож мова про захоплення Далекого Сходу дуже малоймовірна – ми не бачимо жодних ознак підготовки до подібних дій.

Чи вдасться зупинити Дракона?

Колективний Захід фактично своїми руками вигодував Дракона, якому тепер доводиться протистояти. Український фахівець на Тайвані вважає це проблемою і стратегічною помилкою, - коли вирішили через посилення економічної взаємодії зменшувати загрози.

Така стратегія провалилася щодо росії та Китаю (на відміну від Японії та постгітлерівської Німеччини). Ці країни, переконаний Юрій Пойта, не змінилися ідеологічно. Захід вони сприймають як Вселенське зло. Тому економічна співпраця не призвела до безпеки. Китай серйозно посилився, став другою економікою світу і щороку його ВВП зростає.

США у публічній площині уже почали стримування Китаю щодо можливих планів допомагати росії, каже науковий . До офіційних заяв США потрібно ставитися серйозно. Деякі країни ЄС також долучилися у цьому питання до США. Китай може і не злякатися – бо це 20 відсотків світової економіки. І санкціями зарадити не вдасться.

Тайвань і Китай як Україна та росія

Щодо можливого військового протистояння між США, Японією і Китаєм через острів Тайвань. У Пекіні готуються і до силового варіанту «об’єднання». Суспільство на Тайвані натомість не хоче чути про будь-яке о’єднання. Тому про мирний варіант за таких обставин не йдеться. Китай готується і війна довкола Тайваню у середньотерміновій перспективі в межах 5 років збільшується.

У розмові з журналістом Білоруського інформаційного центру у Львові Юрій Пойта також поділився думками щодо зазіхань Китаю на Тайвань, площа якого на 9 тисяч кв км більша за Кримський півострів, роботи китайської пропаганди та підготовки Пекіна до великої війни.

Китай через пропаганду серйозно впливає на Тайвань. Подібне мовне середовище дозволяє порозумітися материковим і острівним людям навіть легше, ніж українцям і росіянам у письмі.  можуть читати. Узагалі, як випливає зі слів Юрія Пойти, між Україною і Тайванем є багато подібного:

- Китайський вплив є багатошаровим, так само в Україні було, що росія намагалась діяти по відношенню до уряду, або по відношенню до економічних тилів, ієрархів, намагаючись створити таке лобі в різних сферах, узяти під контроль цілі галузі української промисловості, цілі сфери якісь. Окрім цього, дуже інтенсивно працювали медіа, які напряму фінансувала російська сторона. Також намагалися впливати через різні інститути, громадські організації, підганяли під себе бачення ситуації, створюючи проросійське населення, через культуру, через діячів, через співаків різних і так далі. Намагаючись так пов’язати Україну і росію як єдиний простір. Китай робить те саме. Там лише трохи інша специфіка.

…Так само дуже інтенсивно працюють через соціальні мережі. Тут є свої соціальні мережі, через які Китай поширює різноманітні наративи, щоби підірвати довіру до США, підірвати довіру до власного уряду, розділити суспільство, зробити конфлікти між цими групами. Китай досить потужно над цим працює, поки що не можна сказати, що він досягає своїх зусиль, тому що вплив росії на Україну також був дуже потужний, але росія все одно не досягнула такого результату, як вона хотіла. Китай - досить серйозний, досить потужний, але поки що Тайвань достатньо розумний, він намагається формувати протидію, намагається комунікувати зі своїми людьми, в нього є стратегічний партнер в особі США, який допоміг побудувати всю військову промисловість там. Тому поки що боротьба триває, Китай намагається впливати, намагається посилити прокитайські настрої, але з перемінним успіхом: в деяких сферах краще виходить, в деяких – гірше. Китай поки шукає слабке місце, куди зможе проникнути.

Гість БІЦу також провів екскурс в історію щодо політичної специфіки Китаю і Тайваню.

- Наприклад, партія Гоміндан, націоналістична партія, яка програла комуністам у 1945 році, в 1949 році вони (її представники, - БІЦ) втекли на Тайвань, але залишились у протистоянні з комуністичною партією Китаю. І звичайно, ці дві партії залишились ворогами. Партія Гоміндан – це партія, яка тривалий час, близько 40-ка років, залишалася при владі, причому там була дуже серйозна диктатура Чан Кайші – диктатура, не гірша, ніж у Сталіна й Мао Цзедуна, репресії до всього… Але поступово Тайвань усе ж став демократичним. Цікавість полягає в тому, що Гоміндан, ця партія зараз також існує, зараз уже не перебуває при владі, а в опозиції, однак була думка: «Ми повинні виграти цю війну, хто виграє той і є єдиний Китай». Але наразі вони бачать, що Пекін виграв, він став потужною силою у світі. Тому в партій Гоміндан формується переконання: «Якщо ми програли ці перегони, то може нам краще доєднатися до Китаю і ми разом станемо сильним Китаєм», бо у них ідеологія – створити сильний Китай, хай це буде Пекінський Китай. Китай намагається це експлуатувати – краще до нас доєднатися, і ми разом покажемо американським імперіалістам.

Велика війна та роль України

Науковий співробітник Інституту досліджень національної оборони та безпеки Тайваню Юрій Пойта насамкінець розповів про підготовку Пекіна до «великої війни» і ключову роль України у майбутній світобудові.

- Наразі існує така домінуюча позиція, що Китай готується до великої війни. Насправді. Він готується військово, він готується технологічно й економічно, він закриває себе. Він бачить, що у випадку санкцій він буде вразливим, тому треба, щоби в нього було все своє. Тому він сформував коло країн, які дружні до Китаю, які допоможуть йому перебороти ці санкції. Американці також розуміють, що Китай готується до великої війни, і вони також посилюють свої військові альянси, намагаються утримати Китай, не даючи йому свої технології, намагаються перестати годувати цього «дракона», в якого вже виросли не лише ноги та руки, а виросли дуже серйозні зуби. До чого воно йде – дуже складно сказати, але обидві сторони готуються. Американці розуміють, що стратегічне стримування по відношенню до росії провалилося, незважаючи на ті всі меседжі та зусилля, які НАТО й американці намагалися задіяти, щоб стримати росію, щоби вона не розпочинала війну, - вони не спрацювали. Наразі в експертних і політичних колах американських посилюється думка, що стратегічне стримування Китаю також може провалитися. Тобто незважаючи на всі зусилля, на всі заяви Ентоні Блінкена і так далі, Китай поступово готується. І коли він буде готовий – тоді і розпочне. Тому наразі така переоцінка всієї системи стратегічного стримування відбувається, а американці намагаються зрозуміти, як цю систему стратегічного стримування покращити, щоби вона не провалилася по відношенню до Китаю. Тому що якщо Китай почне цю війну – будуть дуже серйозні наслідки для всього світу. Економіка просто впаде, бо Тайвань – це виробник чіпів, а чіпи – це не тільки промисловість, це все, що пов’язано з цим. Це дуже серйозно. Тому якщо Америка знайде нову модель стратегічного стримування – буде добре.

Другий аспект - це російсько-українська війна. Якщо Україна досягне серйозних військових перемог, повних або хоча би часткових, на полі бою, для Китаю це буде однією з найбільших систем стримування. Він тоді зрозуміє, що Захід сильний, що неможливо захопити шматок території і оголосити її своєю, оголосити перемир’я, визволення і так далі. Якщо покарання за таке неминуче, дуже серйозне, тоді для Китаю це буде стримування. Тому тут Збройні Сили України, вся система оборони України та її суспільство, з моєї точки зору, наразі визначає, що буде відбуватися далі.

Читайте також

Третя світова біологічна війна розпочалася? – інтерв’ю з доктором медичних наук, професором Борисом Кузьміновим, яке стало «вірусним» і набрало 450 тисяч переглядів про ситуацію з ковідом у Китаї і світі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: