Знову за старе: польські фермери анонсували блокування українського кордону

НОВИНИ 08.10.2024 Коментарі 0

Фермери Польщі анонсували можливу акцію протесту у вигляді блокування руху вантажних транспортних засобів перед пунктом пропуску «Медика - Шегині».

Тривалість можливих акцій – від 8 жовтня до 31 грудня 2024 року. Про це повідомляє Державна митна служба України на своїй сторінці у FB.

Станом на тепер транспортні засоби під час перетину українсько-польського кордону оформляють у звичайному режимі.

У разі початку страйку польських фермерів та про подальші зміни ситуації Держмитслужба обіцяє інформувати додатково.

Попереднього разу поляки анонсували блокування кордону у червні цього року. Сама ж історія перекриття кордонів (не тільки з Україною, але й навіть Німеччиною) триває з минулого року – після того, як Єврокомісія ухвалила рішення продовжити на рік чинність торговельних переваг для України, у тому числі щодо українського зерна, а в Польщі після парламентських виборів  влада перейшла від консервативної партії "Право і справедливість" до парламентської коаліції на чолі із ліберальною "Громадянською платформою" і Дональдом Туском, який сьогодні очолює уряд. У країні загострилося протистояння між президентом Польщі Аджеєм Дудою та головою польського уряду.

Польські фермери сподівалися протестними акціями схилити уряд Польщі застосувати заборону чи обмеження на ввіз української продукції. Також польські ЗМІ писали про плани "ПіСу" спровокувати бюджетну кризу, яка мала би привести до дочасних парламентських виборів. Однак згодом політики від "ПіСу" начебто відмовились від такого сценарію через невтішні соціологічні дослідження. Натомість почав розгортатись страйкових рух із блокуванням українського кордону. 

Читайте також У Польщі фермери, що блокують кордон, напали на українські вантажівки: висипали зерно на дорогу – відео

6 листопада 2023 року у Польщі перевізники заблокували рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: "Дорогуськ – Ягодин", "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська"

23 листопада поляки заблокували четвертий пункт пропуску "Медика – Шегині":  акцію організували польські фермери  

Далі 6 січня 2024 року в Жешуві міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський підписав угоду зі спілкою «Ошукане село», після чого польські фермери припинили  блокаду  прикордонного  переходу  "Шегині – Медика".

16 січня польські перевізники досягнули згоди з урядом щодо деяких вимог і призупинили свій протест із наступного дня.

22 січня цього року очільник польського уряду Дональд Туск прибув до столиці України, де зустрівся із Президентом України Володимиром Зеленським і з головою Кабінету міністрів України Денисом Шмигалем. Зокрема, сторони обговорили питання блокади польськими фермерами кордону й імпорту української агропродукції. 

Читайте також Міністр сільського господарства Польщі попросив вибачення за висипане українське зерно

9 лютого аграрна "Солідарність", прихильна до "ПіСу", силами фермерів відновила блокаду кордону, заявивши, що планує 20 лютого домогтися повної блокади всіх переходів і логістиних доїздів і вузлів. Як наслідок голова польського уряду Дональд Туск опинився у скутному становищі, коли, з одного боку, він мав дбати про захист економічних інтересів польських фермерів, а з іншого, виконувати правила ЄС і бути щирим другом України. До того ж, опозиційний "ПіС", на політичному полі котрого грає президент Польщі Анджей Дуда, не шкодував зусиль, щоби ще більше загострити суспільно-політичні суперечності, від яких сьогодні лихоманить Польщу.      

Також читайте: Як Польща постраждала від блокади кордону

Протест польських фермерів позбавлений економічного сенсу, реальна мета – політична дестабілізація

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: