Призначено спецпредставника України з питань Білорусі: що кажуть фахівці

АНАЛІТИКА 05.02.2024 Коментарі 0

Про необхідність призначення офіційним Києвом спецпредставника з білоруських питань говорили давно – щонайменше з жовтня минулого року. Проте в Україні з цим тягнули "до останнього", тоді як такі кроки вже зробила низка європейських країн і навіть США. Нарешті 2 лютого фаховий дипломат Ігор Кизим повідомив у FB, що очолив місію спецпредставника. 

Фактично йому доведеться змістити акценти від контактів з режимом лукашенка на співпрацю з білоруськими демократичними силами. 

Чи не першим, хто послідовно висловлювався за подібне призначення, був директор Інституту світової політики Євген Магда. У жовтні 2023 року він називав навіть прізвища кандидатів на цю посаду – колишніх послів України в Білорусі: Ігоря Ліхового, Романа Безсмертного чи Ігоря Кизима. Такий формат, на його думку, міг ба бути альтернативою офіційним контактам з режимом, тому Києву варто домовлятися з білоруськими демократичними силами.

А в литопаді минулого року експерт повторив цю думку під час ІІ-го Форуму Острозьких у Львові.

Адже, як сказав тоді політолог в ексклюзивному коментарі ЗІФу, "білоруські демократичні сили заслуговують підвищеної уваги з боку української влади". 

Тоді ж прізвище Магди було одним із десяти експертів Форуму, хто підписався під зверненням до Президента України з проханням призначити спецпредставника.

"Учасники Експертного Клубу з питань інформації та медіа діючого в Україні Форуму Острозьких висловлюють свою повагу до Пана Президента і пропонують розглянути можливість призначення від України спеціального представника з питань відносин із білоруськими демократичними силами, що підтвердить незворотність державного курсу на євроатлантичну інтеграцію та висловить  підтримку білоруському народу", - йшлося у тексті

Інформація про те, що представником з білоруських питань буде Ігор Кизим, появилася на рівні чуток за декілька днів перед його офіційним призначенням. 

"Шановні друзі! Паважаныя сябры! Останнім часом з'явилося багато повідомлень в медіа мережах щодо мого нового призначення, які зокрема стосуються відносин з білоруськими демократичними силами. Хотів би внести ясність з цього питання. За рішенням міністра закордонних справ мене призначено послом з особливих доручень по Білорусі. Очевидно, що наразі будь-яке питання, яке стосується Білорусі носить "особливий" характер. Виходячи з цього, до переліку моїх обов'язків, серед іншого, входять питання, пов'язані з демократичними силами Білорусі, як частиною білоруського суспільства, яка виступає проти політики теперішнього керівництва Білорусі, зокрема щодо підтримки російської військової агресії проти України. Сподіваюся, що мій досвід роботи послом України в Республіці Білорусь стане у цьому при нагоді", - написав 2 лютого дипломат. 

Лідерка демократичних сил Білорус Світлана Тихановська позитивно поставилася до призначення Ігоря Кизима послом з особливих питань МЗС України в Білорусі, зазначає ТГ-канал "БУСт". 

Пані Тихановська наголосила на важливому вкладі Ігоря Кизима у формування відносин Білорусі й України під час його роботи послом у РБ до 2023 року. А також на тому, що це важливий та своєчасний крок. 

Після згадуваного офіційного призначення політолог Євген Магда, здавалось, мав фонтанувати оптимізмом у своїх коментарях. Але у розмові з "Белсатом" експерт застеріг передчасно радіти.

"Зміни не відбудуться відразу від одного призначення. Вважаю, що Ігор Кизим, як досвідчений дипломат, спочатку збере необхідну інформацію, а потім сформулює, що він може зробити", - каже політолог.

До того ж, є імовірність цілковитого розриву дипломатичних відносин між Україною та Білоруссю. Причина – заплановане відкриття режимом консульства в російському місті Ростов-на-Дону, яке, ймовірно, обслуговуватиме окуповані Росією українські території.

На його думку, посол може контактувати як із представниками теперішньої влади у Мінську, так і з демократичними силами Білорусі.

"Це призначення означає, що офіційний Київ визнав існування трикутника Київ – Мінськ – білоруські демократичні сили. І тепер буде офіційно визначений чиновник для політики у справах Білорусі", - цитує експерта "Белсат".

Великі сподівання на це призначення покладає і керівник  Місії демократичної Білорусі в Києві Геннадій Манько

Він нагадав читачам "Белсату", що Ігор Кизим свого часу проходив строкову службу в армії у Борисові (найбільше військове містечко Печі). Окрім того,  український дипломат "добре ставиться до Білорусі та білорусів і розуміє ситуацію в Білорусі". 

"Я вважаю, що це найграмотніша людина в Білорусі", - зазначив Геннадій Манько та нагадав, що найбільше прохання білорусів в Україні – легалізація та розблокування банківських рахунків. 

До речі: 

Незабаром читайте ексклюзивне інтерв'ю з Ігорем Кизимом

На фото з FB Ігоря Кизима: український дипломат під час відвідин підприємства БелАЗ 
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: