Білоруську політику в Україні формує радник без політичної відповідальності – український політолог

АНАЛІТИКА 09.10.2023 Коментарі 0

Україна повинна призначити спецпредставника у питаннях відносин із Білоруссю. Про це білоруському незалежному виданню Наша Ніва заявив політолог, директор Інституту світової політики Євген Магда.

Пропонуємо вашій увазі переклад матеріалу, опублікованого на сайті Білоруського інформаційного центру у Львові.

«Якщо проаналізувати реальність, то видно, що політику України щодо Білорусі (у всякому разі, за публічними ознаками) формує радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк. Певний час він жив у Білорусі та залишив там за собою слід», - зазначає Євген Магда.

За словами Магди, це свідчить про те, що відносини із країною, яка має понад 1 000 кілометрів спільного кордону, формує радник без політичної відповідальності та відповідних повноважень.

Політолог каже, що майже всі білоруські опозиціонери, перебуваючи в Україні, намагаються зустрітися з Подоляком.

«Це правда, я чув, як Анатолій Лебедько казав, що «фоткаємося з Подоляком», щоби не було проблем на кордоні», - зазначає політолог.

За словами Магди, Україна повинна призначити спецпредставника у питаннях відносин із Білоруссю.

Магда вважає, що таку посаду міг би зайняти хтось із колишніх послів України в Білорусі: Ігор Ліховий, Роман Безсмертний чи Ігор Кизим.

Магда пропонує, якщо немає контактів з офіційною владою в Мінську, то Києву варто домовлятися з білоруськими демократичними силами.

Політолог нагадує, що «між нашими країнами зберігаються дипломатичні відносини, не зважаючи на те, що немає послів ні в Києві, ні в Мінську, але в Мінську залишаються 5 українських дипломатів». 

«Ми могли би піти польським шляхом і призначити колишнього посла в Білорусі послом зі зв’язків з демократичними силами Білорусі, - пояснює політолог. – Можливо, Україна могла інакше назвати [позицію – НН] – через зв’язки з Білоруссю – і таким чином сформувати політику, яка, на думку офіційного керівництва України, була би найбільш прийнятною і прагматичною».

«Це правда: значна частина українців погано ставиться до білорусів»

Євген Магда вважає, що відносини між Україною та Білоруссю формувалися через призму російської пропаганди з моменту проголошення країнами незалежності. Це визначило наші погляди та підходи один до одного.

Відносини характеризуються крайнощами.

«Декілька років тому, до повномасштабної агресії, лукашенко був нашим гібридним союзником. Яскраво це проявилося в 2015-2016 роках, коли Білорусь постачала в Україну паливно-мастильні матеріали та товари подвійного призначення. А після повномасштабної агресії ситуація кардинально змінилася на протилежну, і це зрозуміло, адже Білорусь стала співагресоркою», - зазначає політолог.

За словами Магди, необхідна інвентаризація претензій у стосунках між білорусами й українцями. Це потрібно на експертному рівні, а не на загальному.

«Загалом після того, як ракети полетіли з Білорусі, значна частина українців погано ставиться до білорусів. І це правда», - каже Євген Магда.

Він дивується, чому Михайло Подоляк, який публічно відповідає за політику щодо Білорусі, не може вплинути на телемарафон і ввести в дискурс два терміни: «лукашисти» та «білоруси».

«А головне, є про що поговорити. Про «калиновців» та інших білоруських добровольців, які воюють в Україні, білоруських добровольців, які допомагають, наприклад, на Херсонщині. Білоруські лікарі, які переїхали до нас і рятують життя українців. І про телеканал «Белсат», який працює в Україні. Тем насправді дуже багато», - вважає політолог.

Він сподівається, що на ІІ-му Форумі князів Острозьких, що має відбутися на початку листопада, станеться прорив в українсько-білоруських відносинах.

«Ніхто не визнає контактів з офіційним Мінськом»

Євген Магда зізнається, що не знає, чи є неофіційні контакти з режимом Лукашенка, але він багато чув про них від спецслужб.

«У даному випадку я не маю на увазі нардепа Євгена Шавченка, який ходив до Лукашенка, а потім показав посвідчення співробітника Головного управління розвідки», - уточнює він.

Ніхто публічно таких контактів не визнає, констатує політолог. Але вони не перериваються повністю.

«Давайте змоделюємо ситуацію, - каже Магда. – Вже рік, як з Білорусі не летіли ракети. Летіли якось півроку, а потім перестали. Чому? Я думаю, що лукашенкові через ті ж канали (спецслужби) сказали, що буде з Білоруссю, якщо він продовжить так діяти».

Український політолог вважає, що Лукашенко діє «в міру своїх інтелектуальних можливостей». Сьогодні Зеленського хвалить, а завтра ображає:

«Таким чином він намагається займатися геополітикою по-державному. Виходить не дуже, але кожен грає як може. Як кажуть, не стріляйте в піаніста, бо він грає, як уміє. А у випадку з Лукашенком, мовляв, не критикуйте його, бо він щось робить».

Євген Магда констатує: якщо якісь контакти й відбуваються, то факт залишається фактом: «кордон між нашими країнами технічно закритий».

Як білоруську опозицію сприймають в Україні

Чи сприймають білоруську опозицію в Україні як силу, здатну вплинути на ситуацію в самій Білорусі? Чим він може допомогти країні, яка захищається від російського агресора?

Євген Магда каже, що українські політики дійсно сприймали білоруську опозицію як слабку. Але, на його думку, такий підхід залишився в минулому.

«У Сталіна була така заява: а скільки дивізій у Папи Римського? - зауважує він. – Якщо таке повідомлення є актуальним, то це свідчить про те, що українські політики загалом не мають ефективного бачення навколишнього світу, включно зі своїми сусідами».

Політолог нагадує, що між нашими країнами 1 000 кілометрів спільного кордону і їх потрібно наповнити певним змістом.

«Якщо ми цього не зробимо, вони зроблять це за нас. І це треба розуміти», – зазначає він.

«Поки між нами немає кровопролиття, у нас є шанс на примирення»

Якщо подивитися на білоруські державні ЗМІ, то стане зрозуміло, на чиєму боці Білорусь лукаша: вона у стані холодної війни з Україною.

«Поки між нами не проллється кров, у нас є шанс на швидше примирення, аніж з росією», - відповідає Євген Магда. – Якщо проллється кров і розпочнуться реальні бойові дії [за участю білоруських військових – НН], то ми змарнуємо цей шанс».

Каже, що «зі своєї експертної позиції він намагається зробити все, щоби ми не переходили цей кордон».

«Тепер зрозуміло, що ми вороги. Відносини нагадують мінне поле з колючим дротом, - констатує український політолог. – Але рік тому я запропонував концепцію тисячі кроків, які ми маємо зробити на зустріч один одному. Ми не чуємо один одного на відстані 1 000 кроків. Можливо, нам потрібен якийсь лічильник, щоби визначити, як ми проходимо ці кроки».

На його думку, за останній рік цей процес пришвидшився. За словами Магди, ми у принципі до чогось рухаємося, але куди ми потрапимо, поки сказати неможливо.

Лукашенка можуть замінити на «лукашенка 2.0»

Євген Магда сумнівається, що добросусідські відносини між Україною та Білоруссю відновляться, поки існує режим Лукашенка.

«Давайте опишемо один зі сценаріїв, - пропонує Євген Магда. – Уявіть собі: лукашенко зникає. Призначено нові вибори. Оскільки вони будуть екстреними і проходитимуть швидше звичайного Світлана Тихановська й інші лідери демократичних сил не зможуть у них брати участь. Чи вийде Віктор Бабарика на волю? Не впевнений. Думаю, напевно, ні», - припускає політолог.

За такого розвитку ситуації, на його думку, лукашенка фактично може замінити «лукашенко 2.0».

«Парадокс у тому, що з таким новим лідером Євросоюз, США і навіть, можливо, Україна будуть змушені вести діалог, - продовжує він. – За новим головою вже не буде сліду, який тягнеться за лукашенком. А політична система Заходу працює так, що дають 100 днів, щоби побачити, що буде».

Євген Магда допускає, що «лукашенко 2.0» може оголосити амністію і звільнити деяких політв'язнів. І тоді громадська думка буде реагувати на такі кроки «давайте з ним поговоримо».

«Це буде дуже серйозний виклик», - каже Магда.

На його думку, у разі перемоги України росія не зможе дотягнутися до Білорусі, що пришвидшить наближення змін у країні.

«Я не думаю, що сотні тисяч білорусів, які вийшли на протести в серпні 2020 року, виїхали або зникли. Це неможливо», - вважає політолог.

Якщо в Білорусі розпочнуться зміни, каже Євген Магда, то Україна повинна бути до них готова та відповідно реагувати.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: