Чим загрожує смертна кара від лукашенка для самого диктатора?

АНАЛІТИКА 10.03.2023 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі лукашенко таки підписав закон про застосування смертної кари за державну зраду. Цікаво, що на росії zомбонаселення такий крок кремлівського васала сприйняло «на ура» - принаймні такий висновок напрошується з реакцій і коментарів під цією новиною у проросійських пабліках. Яка думка пересічних та принишклих білорусів усередині країни – невідомо.

Мета цього закону, як пояснили в лукашенка, посилити протидію екстремістам і терористам (після нищення інфраструктури чуґунки з боку білоруських партизанів та атаки на А-50 – це особливо актуально) та діям «антидержавної спрямованості».

Під дію документу потрапляють і посадовці та військовослужбовці. Щодо останніх, то тут можна розглядати версію про міну сповільненої дії, що диктатор заклав під своє крісло. І привести її в дію можуть з кремля, де зацікавлені використати білоруські збройні сили у своїх інтересах.

Карати бульбофюрер хоче не лише «на горрло», але й рублем – за деякі злочини «антидержавні» злочини передбачені ще й штрафи у розмірі до 50 тис. базових величин (1,85 млн рублів або ж приблизно 740 тисяч доларів США).

У законі також є статті, що стосуються пропаганди тероризму та дискредитацію збройних сил – як на росії.

До слова, правозахисний центр «Вясна» у п’ятницю, 10 березня, повідомив у своєму ТГ-каналі, що «список екстремістів» у лукашенківській Білорусі поповнився іще 28-ма прізвищами. Відтепер у ньому загалом 2 531 особа

КОМЕНТАР

Директор Інституту світової політики, політичний експерт і автор книги «Гібридна війна» Євген Магда (спеціально для «Телеграфу»):

- На мій погляд, такий крок має декілька аспектів.

По-перше, потрібно нагадати, що Лукашенко не є легітимним президентом. Його не визнала значна частина європейської, світової спільноти. Тому це рішення має обмежений вплив. Хоча в законодавстві Білорусі при режимі, який існує, найвища міра покарання буде застосовуватися – тут немає сумнівів.

По-друге, смертна кара в Білорусі застосовувалася і раніше. Саме тому республіка не є членом Ради Європи.

По-третє, я не бачу прямого зв’язку між білорусько-українськими відносинами та запровадженням страти в РБ за держзраду. Це радше бажання лукашенка гнати весь істеблішмент під одну руку. Щоби всі сиділи, як миші під віником, і особливо не смикалися.

Важливо також розуміти, що навіть перший випадок застосування цієї нової норми законодавства – страти людини за держзраду – може обернутися бумерангом для самого лукашенка та когось із його оточення. Після зміни влади у Білорусі. Подібних прикладів вистачало в європейській історії інших диктаторів.

Читайте також
Режим лукашенка готує смертну кару за «зраду державі» та посилює покарання за відеозйомки

Малюнок cartoonmovement.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: