Білоруська сторона розглядає нас як потенційних ворогів, - посол України Ігор Кизим

АНАЛІТИКА 10.03.2023 Коментарі 0

Білоруські добровольці, які воюють на боці України, 100% лякають білоруську владу – лукашенко неодноразово казав, що їх усіх знають, будуть відловлювати та саджати.

Про це в інтерв’ю Liga.net заявив посол України у Білорусі Ігор Кизим.

  • Лукашенко і влада бачать загрозу своєму існуванню через військові підрозділи, які воюють на боці України та набувають певного досвіду. Мабуть, це їх лякає. Йде абсолютний негатив з боку білоруської влади: їх називають «терористами», - зазначив посол.

Натомість щодо підтримки добровольців у суспільстві – важко сказати. Адже в ситуації терору проти населення людям складно висловлювати власну думку.

«Але у спілкуванні з пересічними громадянами Білорусі відчуваю, що підтримка України є. Вона негласна. Ніхто точно не скаже, який відсоток білорусів підтримує співгромадян зі складу ЗСУ. А ставлення влади до них негативне ще з 2014-16 рр. Тих, хто воював на нашому боці та повертався, покарали, їх саджали у тюрми. А ті, хто воював на боці росії, мали лише профілактичну бесіду – і їх відпускали», - нагадав Ігор Кизим.

Про можливий наступ з Білорусі

Можливість нового наступу з Білорусі пан посол наразі перебільшувати не схильний. За його словами, кожна інформаційна хвиля про загострення виникає, коли там багато росіян.

«Присутність російських військ у Білорусі – це завжди загроза повторного нападу на Україну. Все залежить від того, скільки тут підрозділів. Це краще знають наш Генштаб та ГУР. Вони поки прогнозують, що такої загрози наразі немає. Я думаю, що це так, і абсолютно підтримую це», - зазначає Кизим.

Про атаку на А-50 у Мачулищах

«Пролунали офіційні заяви. Я вірю, що почалися репресії. Думаю, треба чекати, що за декілька днів з'явиться пропагандистський фільм про всі деталі операції. Такі фільми нічого, крім сміху, не викликають», – сказав він.

Такі фільми подаються як досягнення білоруських спецслужб, зазначив пан Кизим. За його словами, спецслужби мають основний голос у білоруській політиці та повинні доводити свою корисність.

Пан посол також вірить, що партизани в Білорусі існують: «Якщо Лукашенко дав вказівку всіх шукати та карати, значить вони є насправді».

Водночас він звернув увагу на цікавий юридичний нюанс. Ідеться про те, що російський літак пошкодили під час атаки з території Білорусі. У Чиказькій конвенції військові повітряні судна користуються принципом екстериторіальності – фактично цей літак є територією росії, і з території Білорусі відбувся напад на територію росії.

«Я користуюсь тут логікою білоруського керівництва. І якщо брати її, то жодного нападу з території України не було. А якщо б навіть і був, то ми маємо повне право – ми ж б’ємо по території росії», - підкреслив Ігор Кизим.

Про заарештованих українців

  • Наразі у нас є семеро людей, яких арештували за шпигунство. Родичі та ми намагаємося якось до них дістатися, але якщо взялось КГБ – то не пускають навіть консула і призначають свого адвоката, який нічого не каже. Коли починаються проблеми, то всі родичі, депутати дзвонять у посольство та кажуть: «Давайте, давайте». Та не давайте! Я перепрошую, але ми попереджали: тут небезпечно, - зазначив Ігор Кизим.

За його словами, зараз можливості посольства і консульства дуже обмежені, тому що білоруська сторона «розглядає нас як потенційних ворогів».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: