Режим лукашенка готує смертну кару за «зраду державі» та посилює покарання за відеозйомки

НОВИНИ 07.12.2022 Коментарі 0

У Білорусі палата представників Національних зборів Республіки Білорусь у першому читанні ухвалила законопроект «Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності». Згідно із запропонованими змінами, режим лукашенка готується запровадити смертну кару за державну зраду.

Смертну кару, відповідно до проекту, можуть застосувати до посадової особи чи військовослужбовця, що зрадили державу, повідомляє телеграм-канал «Баста».

Також стало відомо про новий вирок для вчительки з Хойників Ірині Абдукериній. Жінку звинуватили у відеозйомці на телефон російської військової техніки. Про це на своїй сторінці у FB написав засновник «Білого легіону» та координатор ініціативи «Білорусь 2,0 Робимо разом» Сяргей Бульба.

Згідно з інформацією правозахисників із MAYDAY TEAM, відзняте відео про переміщення колони військової техніки вчителька надіслала у Тelegram-канал «Беларускі Гаюн». Їй висунули звинувачення відразу за декількома кримінальними статтями: «сприяння екстремістській діяльності», «дискредитація Республіки Білорусь», «розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі чи ворожнечі».

Суддя Руслан Царук присудив Ірині Абдукериній 4 роки колонії загального режиму і штраф у 100 базових величин (одна базова величина у Білорусі становить 32 рублі, або ж приблизно 12,5 долара США).

Нагадаємо, у травні 2022 року білоруський диктатор лукашенко затвердив поправки до Кримінального кодексу, що передбачають смертну кару лише за замах на вчинення теракту. Як повідомляла DW, замах на вбивство державних чи громадських діячів та плани щодо виведення з ладу залізничних колій та стратегічних об'єктів теж підпадають під категорію злочинів, за які запровадили смертну кару.

Станом на 2020 рік Білорусь була єдиною країною в Європі, де застосовують смертну кару. 2019 року відомо про щонайменше дві страти. Із 1953 року офіційні смертні вироки в Білорусі виконують лише у слідчому ізоляторі №1, відомому як «Волода́рка» (на фото). Щоправда, режим лукашенка фізично знищив десятки опозиційних політиків і діячів – таємно: без жодних слідчих дій і судових ухвал.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: