Сіячі страху: 10 днів з російською пропагандою в Польщі

ПЕРЕКЛАДИ 06.06.2018 Коментарі 0

Нам загрожує III світова війна, під час якої  всі будуть знищені і наступить кінець людства. Ні це не нічний жах, це інформаційне поле, яке свідомо твориться проросійським порталом Sputnik Polska.

Протягом 10 днів новини польська журналістка Анна Мєжиньска (Anna Mierzyńska) щоденно читала і вивчала новини проросійського порталу,  для того аби проаналізувати відкриту російську пропаганду у Польщі.

Традиційні теми російської пропаганди: погане НАТО, нестабільні США, погана Україна – все ще присутні в ефірі, але протягом останніх кількох тижнів Росія в основному починає нав’язувати польському споживачу інформації історію про наближення неминучого величезного збройного конфлікту.

Любовні романи польського депутата Пєнти, протест інвалідів та їх сімей в Сеймі РП, навіть хвороба очільника партії «Право і справедливість» Качиньського, порівняно з «картинкою» майбутнього,  яка формується в Польщі порталом Sputnik Polska, видаються простими, пересічними й швидкоминучими проблемами.

Реальні загрози чатують десь інше, а інформує про них єдиний відкрито діючий у Польщі російський інтернет портал.

Sputnik і  Russia Today відомі в цілому світі російські інформаційні портали. Як слушно нещодавно зауважив у інтерв’ю для cyberdefence24.pl  Давід Аландете (David Alandete), керуючий редактор іспанського видання «El País»:

«це не ЗМІ. Їх головний редактор Маргарита Сімоновна Симоньян, визначила їх засобами Міністерства оборони РФ. Це солдати у інформаційній війні»

Версію польською мовою має на даний час лише Sputnik. Натомість Russia Today можна дивитись англійською мовою завдяки багатьом польським операторам кабельного телебачення.

Тому, було прийнято рішення зосередитись на Sputnik Polska. Впродовж останніх 10 днів травня 2018 року проводився аналіз опублікованих на Sputnik Polska новин, проводилась оцінка «картинки», яка формується цим порталом. Отож, у чому намагається переконати Росія польського споживача інформації ?

«Ми зробимо вам третю світову війну!»

Такий заголовок можна було побачити на порталі Sputnik Polska вранці 22 травня 2018. На фото – потужний, оголений, лисий чолов’яга із татуюваннями, напружує м’язи. Так це війна, але тільки війна зображень та заголовків, оскільки сам текст виявиться невинним. В ньому йдеться про те, що британські футбольні фанати мають намір «дати прикурити» своїм російським опонентам на Чемпіонаті світу з футболу, який проходитиме у червні в Росії.

Але наратив стосовно глобального збройного конфлікту, який неминуче наближається, постійно присутній на шпальтах Sputnik Polska, і у набагато серйознішому форматі, аніж у тексті про вболівальників. Хоча насправді доволі кумедно, коли про кінець людства у великій війні заявляє космоенергетичний терапевт (!) Євген Ліманський та ясновидець Антон Арбатський.

Але тим не менше: кожен підтекст хороший, аби творити «картинку» про загрозу війни.

Заголовки говорять самі за себе «Що роботи, якщо завтра почнеться війна?» (про брошури, які роздають у Швеції), «Наслідки розриву ядерних домовленостей з Іраном можуть бути плачевними», «Путін застерігає Захід від перетину «червоної лінії», «Пентагон поспішає із поставками зброї в Україну», «III світова війна: чи слід боятись Росії та Путіна?».

Наступним елементом створення відчуття загрози виступає постійне представлення та презентація російської зброї. Бачимо статтю про тести нового МіГ-35, винищувача Су-57, про підводний човен нового покоління під назвою «Хаскі».

Але головним досягнення пропаганди в цьому наративі є матеріал під назвою «Якщо ця війна почнеться, загинуть усі».

Це 8-хвилинний фільм, звичайно ж у польській мовній версії – і це не лише польський переклад, а також і польська текстова анімація (присутня у відеоматеріалі).

Фільм починається з презентації найновітнішої російської зброї.  Як переконують польського обивателя, вона найкраща у світі. Чому? І тут у відповідь отримуємо доволі дивне твердження: «Бо Росія відчуває себе в небезпеці».

Бачимо виступ Володимира Путіна, який тихим голосом промовляє: «Нас никто не слушал» і поринаємо у оповідання про країну, проти якої озброюються як США, так і НАТО. Про країну, яка завжди використовували військову силу лише для оборони (це нібито мають довести кілька дат з часів Холодної Війни). Про державу, яку обманули США обіцянками, що НАТО не буде розширюватись, а тепер НАТО підійшло впритул до кордонів Росії. А на додачу у європейських країнах розміщує системи протиракетної оборони. 

Висновок простий: Росія змушена захищатись. І тому захищається створюючи найновітнішу зброю.

В анімації показано, що одна з нових російських ракет може оминути системи протиповітряної оборони і вразити країни на значній відстані (Німеччина, Франція?). Жодна система не може виявити ці ракети. Але відеоролик нічого не приховує: «У випадку удару у відповідь всі будуть знищені» – доносять драматично представлені надписи.

Висновок також готовий: «Саме тому слід почати домовлятись!».

Росія, як випливає із створеного Sputnik Polska образу, це сильна країна, але водночас відкрита до переговорів та порозуміння. Звичайно ж на відміну від США, НАТО чи України.

Наратив про III світову війну не є новою ідею російської пропаганди. Він витає в інформаційному ефірі вже декілька років, однак впродовж останніх кількох тижнів набрав значно більшої вагомості та розмаху. За оцінкою польських журналістів, це можна пов’язати з актуальними подіями на міжнародній арені. Йдеться про заяви щодо ядерної угоди з Іраном озвучені президентом США Дональдом Трампом.

Угода, укладена в липні 2015 року шістьма державами (США, Францією, Великобританією, Китаєм, Росією та Німеччиною), мала на меті скорочення іранської ядерної програми, в обмін на поступове скасування санкцій. Під час президентської кампанії Трамп критикував цю угоду, і 8 травня 2018 року він з неї взагалі вийшов. Це загострило не тільки відносини на Близькому Сході, а й між Сполученими Штатами та Європейським Союзом.

Російська пропаганда негайно почала використовувати цю ситуацію, аби створити для США імідж непередбачуваного партнера, а Росію показати як світову опору та гарант миру у світі.

Отже, Росія сильна і стабільна, натомість Сполучені Штати непередбачувані, чим це загрожує? Звичайно ж – III світовою війною. А саме тому це значить, що: «Росія повинна бути готова захищатись».

Це інформаційне інфікування ідеально сформовано та підходить для того аби дозволити Росії досягти двох важливих пропагандистських цілей: воно показує Росію як сильну військову державу, а також викликає страх серед мешканців багатьох країн. А перелякані громадяни – це обивателі, які набагато легше піддаються маніпулюванню.

Ренкас: «Національна зрада в уряді РП»

Негативний образ НАТО та України це сталий і постійний тренд російської пропаганди в Польщі. В останній декаді травня на шпальтах Sputnik Polska це було ще більш показово помітно, хоча значно менше ніж «загроза війни». Але натомість це було представлено у дуже потужному пропагандистському форматі, якщо говорити про Польщу.

У цей час у Варшаві проходила сесія Парламентської асамблеї НАТО, заяви представників Польщі цілком та абсолютно не сподобались Росії. А прокоментував їх ... польський експерт і політик Конрад Ренкас.

Тобто особа, яка була почергово пов’язана із: Національною партією (Stronnictwo Narodowe), Самообороною, Патріотичним Рухом, Новою Правицею. У 2015 році став заступником керівника партії «Змяна», яка вважається проросійською. Її очільником був Матеуш Піскорський, який на даний час перебуває під арештом, обвинувачується у шпигунстві на користь російської цивільної розвідки.

Від ІА «Західний інформаційний фронт» додаємо кілька рядків про Конрада Ренкаса.
Цей відверто проросійський діяч водночас очолює у Польщі рух «Реституція Кресів», є автором багатьох проросійських публікацій та антиукраїнських матеріалів, зокрема у, так званому, Європейському центру геополітичного аналізу (який було засновано згаданим вище Матеушем Піскорським). Є відомим антинатівським активістом, з кримінальним минулим. Частий гість проросійських каналів, який доносить потрібні Росії «правдиві відомості»  до польських громадян.

Ренкас часто коментує події для Sputnik Polska. Цього разу він заявив, що «національна зрада знайшла собі притулок в уряді РП», оскільки влада Польщі, на його думку «відріклась від суверенного права Польщі управління власною закордонною та оборонною політикою».

Цим він пояснював виступ міністра Чапутовича під час сесії – виступ, який Ренкас сприйняв як декларацію, що «головним фактором польської закордонної політики є інтереси … України».

Крім інтерв’ю із цим «експертом» у останню декаду травня на Sputnik Polska можна було прочитати також про те, що розширення НАТО новими державами означає неповагу до інтересів Росії, а також, що «бази США в Польщі це експансивна діяльність НАТО», яка викличе «відповідні дії Москви» (хоча і не відомо які, але відомо, що будуть «відповідні»).

Агенція внутрішньої безпеки РП – як гестапо, Польща гірша за Третій Рейх

У період, який піддавався аналізу, ще один інформаційний тренд був дуже важливим для російської пропаганди.

Це справа видворення з території Польщі росіянки Єкатеріни Ц. та ряду інших росіян, за клопотанням АВБ Польщі. Із офіційного повідомлення АВБ, опублікованого 17 травня, можна зрозуміти, що вони всі брали участь у проведенні гібридних заходів проти Польщі. Sputnik Polska кілька днів відмовчувався, і лише 24 травня пішов у наступ

Насамперед було опубліковано позицію російського МЗС, згідно якої  проведені у Польщі заходи це «полювання на відьом», звинувачення безпідставні, а Єкатеріна Ц. в Польщі лише займалась опікою та захистом радянських військових пам’ятників і протистояла перекрученням щодо історичних фактів про Червону Армію.

Цього ж дня було опубліковано розлогий репортаж про затримання Єкатєріни, тобто Катерини Цивільської. Подано не лише її прізвище, а й розміщено відзнятий (вже в Росії) фільм за її участю про її затримання.

Це пропагандистська «картинка-відбілювання» Цивільської, яка виявляється була лише «посланником Польщі в Росії і Росії в Польщі», а проведені стосовно неї дії були «нелюдські» і «непольскі», бо в Польщі завжди поважають людей, а в цьому випадку цього не сталось.

Стаття розпочинається описом сцени затримання (телефонна бесіда, прохання прибути у комісаріат поліції, кілька чоловіків на вулиці, які вручають жінці рішення про депортацію).  Знаковим є перший коментар автора тексту:

«Історія з 30-х років Третього Рейху? Похмурі особи це гестапо, а жінка – єврейка? Нічого подібного, німці дозволяли хоча б забрати із собою свої особисті речі».

Створення російською пропагандою такого образу росіянки не дивує. Дивує натомість інший текст, розміщений на Sputnik Polska. Це коментар позафракційного польського депутата Сейму Януша Саноцького

Він відомий насамперед тим, що співає дифірамби президенту Білорусі Александру Лукашенко, а в 2011 у білоруських медіа скаржився на відсутність демократії в Польщі.

Зараз він став на захист росіянки, звинуватив АВБ та польських політиків у зловживанні посадовими повноваженням, а також у прийнятті репресивних рішень  щодо невинної жінки. «Вимагаю прийняття відповідних рішень та покарання співробітників АВБ та політиків» – написав Саноцький.

Перевіряємо, чи цей депутат сходить до прикладу у комісію Сейму з питань спеціальних служб, що могло б свідчити про те, що йому відомі деталі операції. Але ж ні. Депутата Саноцького ніколи в цій комісії не було. Але це не зупиняє його від публічних звинувачень польської влади та спецслужб у зловживаннях та репресіях.

Мета пропаганди: поляки мають бути переляканими та нікому не довіряти

Десять днів із Sputnik Polska відкрило інший світ. Світ, в якому Росія озброюється заради захисту, США та НАТО прагнуть до глобального збройного конфлікту, а в польському уряді мають процвітає державна зрада.

Запитаєте чи те, що пише Sputnik, має в Польщі хоча б якесь значення?

У Польщі російській пропаганді досить нелегко працювати, оскільки вона постійно натикається на величезну недовіру поляків. Статті Sputnik Polska не тиражуються у широких масштабах, портал не може діяти у глобальному вимірі. Але однак росіяни і надалі цим займаються.

Інформаційні повідомлення від Sputnik Polska, у дещо зредагованих форматах можна знайти на десятках новинних міні-порталів, редакція, розташування та автори яких  нікому не відомі. Ці портали дбають про привабливі, так звані «клікабельні», заголовки, графіку та фотографії. Тому їх статті поширюються у соціальних мережах, особливо у польському сегменті Facebook, також їх можна знайти їх на веб-сайті Wykop.pl.

А це якраз набагато гірше ніж пряме посилання на матеріали із Sputnik Polska, оскільки вже неможливо так легко встановити походження новини. Крім цього російська пропаганди використовує й інші «невидимі» засоби та інструменти, які набагато важче ідентифікувати.

Sputnik Polska це насправді такий собі «передсмак» того, чим займаються російські  пропагандисти в Польщі. Атакують польську владу та служби, творять негативний образ НАТО, «стикають лобами» поляків з українцями (цей тренд стабільно присутніх на шпальтах Sputnik Polska).

Проте насамперед російські пропагандисти – сіють страх. Поляки повинні себе відчувати наляканими, слабими, із безліччю загроз.  Бо саме тоді, відчуваючи панічний страх від всього що їх оточує, вони не будуть довіряти один одному. А коли суспільна довіра знижується, починається руйнування соціальних та суспільних пов’язань – і наскільки простіше тоді впливати на таких людей, маніпулювати ними та досягати власних цілей. А це саме те, до чого прагнуть російські пропагандисти.

Автор: Анна Мєжинська 

 

 

Джерело оригінального тексту - mierzynska.marketing
Переклад: ІА "Західний інформаційний фронт"

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: