Росії не вдалось омоскалити БРІКС, а   Гутерріша треба гнати з ООН  

25.10.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

22-24 жовтня у російському місті Казані проведено дводенний саміт лідерів країн-членів БРІКС, який об’єднує Бразилію, росію, Індію, Китай та Південно-Африканську Республіку. Минулого року до блоку приєдналися Іран, ОАЕ, Ефіопія та Єгипет. Туреччина також подала заявку на вступ до БРІКС, який був заснований з ініціативи москви як альтернатива міжнародним об'єднанням, де головують США і країни Заходу.

Цьогорічний саміт БРІКС покликаний створити ілюзію того, що росія не перебуває у міжнародній ізоляції і є одним з центрів сили на міжнародній арені. Через майданчик БРІКС кремль просуває власне бачення завершення війни проти України, яке не має нічого спільного зі справедливістю. Президент Бразилії Лула да Сілва, а також президент Сербії Александар Вучич відмовились взяти участь у саміті.

На переконання ЄС, країни – учасники саміту БРІКС у росії мали б використати цей захід, аби закликати очільника кремля путіна припинити війну проти України. З такою заявою виступив речник ЄС із зовнішньої політики Петер Стано. Він засудив "зловживання  росією" своїм головуванням у групі БРІКС, зазначивши, що, на думку Євросоюзу, путін намагається використати це для досягнення своїх політичних цілей, намагаючись показати, що росія не перебуває в зовнішньополітичній ізоляції.

Стано нагадав, що існує ордер Міжнародного кримінального суду на арешт путіна, зазначивши, що від країн – кандидатів на вступ до ЄС Євросоюз очікує, що вони звірятимуть свою зовнішню політику з європейською позицією. Цим він непрямо розкритикував президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана за участь у саміті.

Окрім того, Стано звернувся до генсека ООН Антоніу Гутерріша, що саме він мав би наполягти, щоб путін "негайно і беззастережно вивів російські війська з української території".

Як зазначила The Telegraph, - «Гутерріш безсумнівно, буде стверджувати, що докладає зусиль для врегулювання війни в Україні». Однак, якщо він так прагне зближення росії та України, то чому відмовився відвідати мирну конференцію у Швейцарії.

Генеральний секретар ще більше підірвав і без того ослаблений авторитет ООН, показавши, що у неї подвійні стандарти, коли справа доходить до засудження загибелі мирних жителів. Його дії з надання путіну кисню респектабельності, якого він так жадає, обурливі.

«Гутерріш обіймає посаду генерального секретаря вже сім років, і його необхідно замінити, щоб зберегти хоч краплину довіри до ООН, ", - підкреслює The Telegraph.

При цьому президент України Володимир Зеленський зазначив, що у війні з Росією переможе той, хто об'єднує народи на основі Статуту ООН і людських цінностей. Статут ООН - це про справжній мир, а не про те, як нормалізувати війну. І тепер, коли деякі лідери держав зібралися на путінському саміті в Казані, коли фактично повз цей їхній саміт можуть переміщувати військових з Північної Кореї ближче до фронту в Україні під акомпанемент слів про нібито недопущення напруги, ми все одно знаємо - переможе не злочинець, не той, хто руйнує, депортує, а той, хто об'єднує народи на основі фундаментальних людських цінностей і статуту ООН".

Під час саміту БРІКС у Казані росія намагалася вплинути на учасників, просуваючи своє бачення нового світового порядку. Проте ці спроби зазнали невдачі, повідомляє Міністерство закордонних справ України, звернувши увагу на підсумкову декларацію саміту, у якій було зазначено національні позиції країн щодо війни в Україні. Декларація підтвердила відданість принципам Статуту ООН та закликала до мирного врегулювання конфліктів за допомогою дипломатії.

росії не вдалося переконати учасників БРІКС у своїй неоімперіалістичній позиції щодо зміни світового правопорядку. Спроби москви нав'язати альтернативний погляд "Глобального Півдня" на російську агресію проти України завершилися провалом. Підсумкова декларація продемонструвала, що країни БРІКС не мають єдиної позиції щодо війни в Україні.

Саміт у Казані підтвердив, що більшість країн світу підтримують Україну у її прагненні до справедливого миру.

Під час саміту кремль пишався зустріччю путіна з лідером КНР Сі Цзіньпінем, де китайський лідер заявив про дружбу двох народів на багато поколінь. Але така заява тільки підтверджує, що мирний план Пекіна стосовно закінчення війни в Україні має особливий щодо москви характер, і Китай за визначенням не може бути посередником.

БРІКС поступово трансформується в міжнародну структуру, аналогічну за своїм потенційним впливом як G-7. Але при цьому країни-учасниці не поспішають створювати «антизахідний блок».

Вплив держав БРІКС зростає, але організація не перетворюється на блок як цього хотілося б главі кремля, враховуючи, що що вона об'єднує досить різні за своєю політичною системою держави.

Таким чином, БРІКС поступово підходить до моменту перетворення на потужну систему економічної взаємодії, але при цьому не намагається виступати в ролі політичного противника для країн «західної цивілізації».

Фото: путін/Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: