Польща знову ускладнить отримання «карти поляка» - через фальсифікації

НОВИНИ 25.10.2024 Коментарі 0

Польський уряд, схоже, підрахував і вирішив, що видає занадто багато «карт поляка». Тож вирішив ускладнити процедуру їх видачі, пояснивши, що таким чином боротиметься зі зловживаннями.

Як повідомляє видання Rzeczpospolita, йдеться зокрема про зловживання, пов'язані з використанням заявниками підроблених документів для підтвердження свого польського походження.

Закон про «карту поляка» вимагає, щоб особа, яка подає заяву на її отримання, довела, що принаймні один з її батьків або дідусів і бабусь або двоє прадідусів мали польське громадянство. Також карту надавали людям, які не менше трьох років були активними учасниками в організаціях польської діаспори.

Особам, які подавали таку довідку до консульства, не потрібно було доводити своє польське походження. Проте це положення із самого початку викликало заперечення певних кіл у Польщі.

«Ці документи найчастіше видавалися Федерацією польських організацій в Україні (2,2 тисячі), Союзом поляків в Україні (1,1 тисячі) та Союзом поляків у Білорусі (912)», - повідомляє видання.

Тим часом у звіті Центру міграційних досліджень за червень 2022 року вказується, що із 162 тисяч карт (дані зібрані 7 років тому) близько 7 тисяч (4%) дісталися людям без польського походження, які подали довідку. Загалом понад 206 тисяч осіб сьогодні мають «карту поляка», запроваджену у 2007 році. А найбільше цих карт Польща видала білорусам та українцям.

Тим часом у міграційній стратегії уряду Дональда Туска передбачено зміни, які мають стати «відповіддю на повідомлення про зловживання в процесі репатріації та видачі «карт поляка», зокрема, щодо використання заявниками сфальсифікованих документів для підтвердження польського походження.

Наприкінці 2016 року PiS внесла поправки до Закону про «карту поляка», додавши гарантію грошових пільг протягом перших дев'яти місяців перебування в Польщі. Вони надаються воєводою на прохання зацікавленої сторони. Протягом перших трьох місяців іноземець отримує половину найнижчої зарплати (зараз 4 300 злотих) на кожну людину в сім'ї. З четвертого по дев'ятий місяць – по 60%.

Відповідно, у 2017 році витрати на це склали понад 27 млн злотих, а вже у 2019 році – 42 млн злотих, у 2023 році – майже 40 млн злотих. При цьому у 2022 році було подано рекордну кількість заявок – понад 12 тисяч (удвічі більше, ніж у 2020 році), роком пізніше – майже 11 тисяч.

Як зазначає Rzeczpospolita, «карта поляка» приваблива для іноземців зі Сходу – вже через рік вона гарантує можливість отримання польського громадянства, що в свою чергу дає необмежений доступ до країн ЄС. Однак зміни до правил набуття польського громадянства біженцями та власниками «карти поляка» мають бути посилені, прогнозують в уряді. Перш за все, до переліку вимог повернуть обов’язкове «знання польської мови».

Міхал Дворчик, нині депутат Європарламенту від партії PiS, у 2016 році в Сеймі розповів про випадки «купівлі» карток, особливо в Україні та підробки документів, що засвідчують польське походження. «Я не змінюю своєї думки, незважаючи на деякі порушення, цей акт необхідний. Позбавляти польських громадських активістів можливості подати заявку на отримання картки – це неправильно. Є люди, які втратили польські документи. Це викидання дитини разом із водою для купання», - коментує він.


 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: