Рашапропаганда серйозно активізувала роботу у Польщі, Словаччині й Угорщині

АНАЛІТИКА 15.02.2023 Коментарі 0

У сусідніх країнах рашисти останнім часом почали активніше використовувати антиукраїнські громадські рухи та різноманітних «активістів» у інформаційній війні проти України. «ЗІФ» постійно відслідковує те, що відбувається у наших сусідів. Тож з упевненістю можемо констатувати, що в Угорщині, Словаччині та Польщі росіянські куратори активізували свою роботу до критично небезпечного рівня.

Інформаційні стрічки щодня приносять новини щодо чергових (хоч і не надто чисельних) мітингів, акцій чи виступів проти України та наших співгромадян. Схоже, що інформаційна війна, розв’язана москвою, виходить на новий, більш потужний рівень.

Рашапропагандисти змогли вирівняти інформаційний провал, пов’язаний з невдачами на фронті, і перейшли в інформаційну контратаку. Однією з головних цілей вони обрали Польщу – то її звинувачують у якихось територіальних претензіях щодо українських земель, то в участі у війні на боці України.

Розпалювання антиукраїнських настроїв у Польщі

Для цього росіянські куратори використовують низку громадських рухів, які завуальовано просувають антиукраїнську риторику і мають на меті зменшити військову допомогу Києву. Вони виступають за недопущення втягування Польщі у війну та її мирне майбутнє. І отримують при цьому серйозну медійну підтримку з боку російських інформаційних ресурсів.

Так марш під гаслом «Це не наша війна», який відбувся у Варшаві 21 січня 2023 року став однією з найбільш медійних подій. Його активно висвітлювали російські сайти та інфопомийки, а також сторінки польських «активістів» у соцмережах. Один з ключових наративів – польська влада набагато краще ставиться до українців, аніж до власних громадян. При цьому «на горіхи» отримували й ті політичні сили чи громадські рухи, які допомагають Україні.

Для підтримування антиукраїнського градусу в соцмережах активно просувають польськомовні групи, які відверто транслюють російські фейки та дезінформацію, антиамериканські й антинатівські настрої. Водночас рашаЗМІ залюбки використовують і сам марш, і інформаційний «вихлоп» після нього для моделювання образу «масового спротиву» поляків щодо українських біженців на території Польщі та несхвалення політики Варшави стосовно підтримки Києва.

Втім, якщо звернути увагу на акаунти, які поширюють промосковські тези, можна виявити, що принаймні частина з них створена впродовж 2021-22 років.

Ось деякі приклади Facebook-сторінок, які активно використовують з пропагандистською метою:

Серед керівників та активних членів зазначених рухів доволі популярними є: Wojciech Józef Olszański (прізвиська Jaszczur, Aleksander Jabłonowski); Adam Wiesław Hareńczyk, Robert Janusz Paliga, Marcin Osadowski (прізвисько Ludwiczek).

Звертає на себе увагу і той факт, що в одному з агітаційних відеороликів до маршу «Це не наша війна» всі матеріали взяті з російських пропагандистських ресурсів (https://www.facebook.com/PoznanKedyw/posts/pfbid0TZVswyEu8RaoVCH7WTqQ7KJHV6BMC1LV74hsvwNThikUKSf85DLZ3ToRSH6sbGKLl), а за даними Центру моніторингу расистської та ксенофобської поведінки, головними організаторами вказаної акції являються спецслужби білорусі та росії.

Ще одним активним поширювачем проросійських ідей щодо якнайшвидшого припинення військової підтримки України виявився Polski Ruch Antywojenny. Активну діяльність він розвинув у Польщі буквально з початку лютого цього року. Але його учасники вже планують чимало заходів.

Зокрема, по усій Польщі планується проведення прес-конференцій та встановлення білбордів з гаслом «Це не наша війна». Найближчі зустрічі плануються 15 та 16 лютого відповідно у Любліні та Замосці. Організаторами «Польського антивоєнного руху» виступають Leszek Sykulski та Sebastian Pitoń.

Рашисти баламутять Словаччину та Угорщину

Дуже подібні до польських акції «за мир» від початку лютого відбуваються також на території Словаччини та Угорщини. Там на мітингах їх учасники також виступають проти постачання озброєнь і військової техніки в Україну та «втягування у війну» цих країн. Гасла використовують також фактично ті ж самі – «Ні – війні», «Ніякої зброї Україні», «Стоп фашизму», «Не віддамо наших дітей американцям».

У Словаччині на початку лютого відбулася серія громадських зібрань під гаслом «Ми не бажаємо війни, ми за мир і нейтралітет». Їх проводить група активістів «Ми люди». Свою серію акцій вони розпочали 6 лютого із містечка Міхаловіце – це 30 км від кордону з Україною.

Учасники мітингу (їх зібралось кількасот) агітували проти поставок зброї до України та втягування Словаччини у війну. Дехто з них наголошував на тому, що й українці також не бажають воювати, про що свідчать відеоролики про жорсткі затримання цивільних чоловіків представниками військкоматів. Інші розповідали, що «серед фашистів немає росіян», а також пропонували членам словацького уряду, які активно підтримують Україну (у тому числі зброєю), «вступити до лав добровольчих батальйонів в Україні та воювати на передовій».

Водночас учасниця мітингу Івіца Пакова повідомила, що організаторів заходу немає, і зазначила, що ними виступають словацькі громадяни з різних містечок краю. А це зібрання громадян розпочало цілу серію таких акцій, які проводитимуть по усій території Словаччини і планують завершити 3 березня у Братиславі масштабним маршем за мир.

Цікаво, що того ж 6 лютого (а це був понеділок) Угорська робітнича партія також провела акцію протесту на площі Нюгаті у Будапешті. Її учасники виступали під гаслами «Мир з росією! Геть війну! Геть інфляцію!», а також висували вимоги припинити санкційний тиск на москву.

До слова, Угорська робітнича партія (заснована у 2015 році в Будапешті) – це послідовники марксистсько-ленінської компартії, євроскептики, які виступають проти капіталізму. Вони мають на меті збудувати соціалізм, первісне суспільство, вільне від будь-яких форм соціальної експлуатації.

«Набридла війна, а також те, що хліб і бензин дорожчають», «вони нас обманюють», «уряд обіцяє захистити людей обмеженням цін, в той час як у супермаркетах часто немає жодного з продуктів, на які обмежено ціни», - заявив під час виступу голова партії, комуніст Дьюла Тюрмер. Він також зауважив, що якщо миру не буде, то Угорщина може скотитись у війну. Але в разі настання миру можна відновити економічне життя, знизити інфляцію, а мешканців Закарпаття… захистити від призову.

За словами Тюрмера, угорці хочуть «чесного, життєздатного, функціонального» миру, який вимагає поваги до реалій та інтересів один одного, при цьому згадавши про гарантії безпеки рф. «Москва не може миритися зі створенням ворожих баз у безпосередній близькості», - повторив він кремлівський наратив. Голова партії закликав до переговорів і вважає, що саме Україну варто побоюватися, адже у разі її перемоги угорців на Закарпатті може чекати «жорстока доля». І навпаки, «росії не варто боятися», оскільки росіяни не хочуть нападати на Угорщину і не хочуть диктувати, як думати, на відміну від «західних друзів, які щодня диктують, як нам тут жити».

Цей угорський послідовник Лєніна-Сталіна також закликав свій уряд до рішучих дій: в його розумінні це виведення вояків НАТО з території  Угорщини, ненадання підтримки українському керівництву, а також недопущення вступу Швеції та Фінляндії у НАТО.

До речі, до угорських комуністів під час їхніх останніх акцій долучаються й активісти проросійської організації «Угорське коло миру». Її керівника Ендре Шімо (він заснував організацію на початку 2014 р. задля «вираження волі угорського народу до миру та захисту прав угорців на Закарпатті») пов’язують із російськими спецслужбами.

Як уже писав ЗІФ, на другу половину лютого кремль готує масові акції у низці європейських країн. Разом з тим рашапропагандисти розкручують інформкампанії проти Польщі та на захист закарпатських угорців. Цільові аудиторії цих кампаній також різняться, однак рашистам вистачає снаги і ресурсу вести декілька ІПСО паралельно.

Якщо не зупинити таку надзвичайну росіянську пропагандистську активність, вона лише набиратиме обертів, і наслідки можуть бути дуже серйозними. Оскільки вісті з фронту рашистів не надто тішать, вони посилили інформаційну атаку із розкручування антивоєнних настроїв, а також економічної та енергетичної кризи. І за допомогою «п’ятої колони» у сусідніх з Україною державах росіянські куратори спробують максимально підняти градус напруги у міждержавних та міжособистісних стосунках нас із сусідами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: