Нас цікавить можливість усунення лукашенка від влади – заступник командира Полку Калиновського  

АНАЛІТИКА 05.02.2024 Коментарі 0

Командир Полку імені Кастуся Калиновського Дзянис Прохаров «Кіт» і заступник командира полку Вадим Кабанчук провели зустрічі з білорусами в 11 містах Польщі, Чехії, Німеччини та Литви. Спеціальний кореспондент Західного інформаційного фронту за сприяння Центру політичних наративів демократії вирішив розпитати Вадима Кабанчука про результати зустрічей від поїздки Європою. 

Вадим Кабанчук – один із засновників руху «Зубр» і спортивно-патріотичної організації «Край», член «Молодого фронту», член БХД, політв'язень, заступник командира полку Калиновського. 

- Ви відвідали десятки міст у 4-ох країнах Євросоюзу, чи виправдались ваші сподівання від зустрічей, з чим ви повертаєтесь до України? 

- Наша поїздка мала декілька цілей. По-перше, подякувати білоруській діаспорі за допомогу – саме завдяки їй відбувся Полк Кастуся Калиновського – ми постійно відчуваємо підтримку нашої діаспори. По-друге, нагадати європейцям і білорусам, які проживають у ЄС, про війну, що триває. І ми потребуємо підтримки, ми потребуємо рекрутів, нам потрібне матеріально-технічне забезпечення (передусім дрони та пікапи). По-трете, ми продовжуємо роботу, розпочату на конференції «Шлях до волі» - сьогодні ми реалізовуємо дві ініціативи – це тимчасова військова комісія та бізнес спільнота, яка допомагає білоруським добровольцям. 

- Чи зустрічалися ви із представниками Світлани Тіхановської або з іншими лідерами демократичних сил Білорусі? Якщо були такі зустрічі, то які теми обговорювали, якщо ні, то що потрібно обговорити? 

- Ми постійно на зв'язку з різними структурами, у тому числі з офісом пані Тихановської, з його представником у Києві – Генадієм Маньком. У нас є домовленість, що ми не афішуємо наших двосторонніх дій. Ми провели низку зустрічей, частина з яких була двостороння, тема наших розмов – звільнення Білорусі й ефективна стратегія (частина якої написана перед конференцією «Шлях до волі», а частину сформував Офіс Тихановської щодо змін у самій Білорусі після повалення режиму лукашенка). Нас цікавить, як усунути режим лукашенка. 

- Тоді запитаю прямо, чи Світлана Тихановська планує підписувати меморандум, що озвучений під час конференції «Шлях до волі»? Мені відомо, що мала бути зустріч представників полку з Валерієм Сахащиком (як членом Об'єднаного перехідного кабінету Світлани Тихановської з питань оборони та нацбезпеки), оскільки підпис на самій конференції під декларацією поставив Генадій Манько як приватна особа, а не представник Офісу Тихановської.  

- Це питання до них, тут я нічого не можу сказати, все залежить від їх політичної волі. Є документ, якщо вони хочуть – хай підписують. Жодних доповнень або зауважень до тексту ми не отримували. Вони дійсно планували внесення зауваження до тексту, але жодної зворотньої інформації ми не отримали. 

Щодо Велерія Сахащика була домовленість про його приїзд до Києва перед самою конференцію для зустрічі з представниками Полку, але він не приїхав. Ми планували зустріч, обговорення стратегії та спільного бачення і координації наших дій. (під час нинішнього візиту представників полку – зустріч зі Сахащиком також не відбулася – ред.)    

- Цього року Білорусь очікують псевдовобори, з іншого боку відбудуться вибори до протопараменту Координаційної Ради (КР). Тихановська вже закликала ігнорувати вибори та не протестувати. Як ставитися до призначення депутатів у Білорусі? 

- Ви правильно сказали, що в Білорусі відбувається призначення депутатів, вони не є депутатами, вони представляють самі себе. Можна грати у гру, де є правила, але як діяти, коли правила відсутні. В Білорусі нема парламенту та нема виборів. Це не вибори – це фантомні дії, не можна приймати участь у фантомних діях. Найкращою стратегію має бути бойкот і невизнання цех псевдовиборів. Наш мудрий народ бойкотує всі ці вибори із 2010-го. Моя знайома балатувалася до ради, я був спостерігачем, обійшов декілька десятків виборчих дільниць і на власні очі бачив пусті списки виборців, білоруси не беруть у них участі, лукашенко призначає людей до парламенту. 

Щодо виборів до КР. Полк – це військова структура, відповідно військові брати участь у таких речах не можуть, але колишні вояки Полку мають право самостійно приймати рішення щодо своєї діяльності (через Полк пройшли сотні людей, і частина з них повернулася до цивільного життя та живе у Європі).  Натомість, чинні військовослужбовці, якщо планують бути обраними, повинні залишити службу. Сьогодні ми не бачимо чіткої та прозорої процедури обрання та діяльності КР, якщо вони дійсно планують утворити з КР реальний протопарламент, тоді наші представники братимуть участь у цих виборах.

А поки що ми боремося з російськими загарбниками в Україні та подаємо приклад білорусам не втрачати віри у Перемогу над нашим спільним ворогом – російською імперією. Рішучі та спільні дії наближають той день, коли у нашій країні вільно лунатиме Живе Беларусь! – Живе вечно! 

Євгеній Білоножко, власний кореспондент ІА «Західний інформаційний фронт» у Польщі і країнах ЄС   

Фото – сторінка у FB Вадима Кабанчука

Також читайте: Після поразки росіян в Україні у білорусів з'явиться шанс, але до нього треба бути готовим, - Вадим Кабанчук

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: