Лукашенко має отримати ордер на арешт, а союзна держава стати токсичною інституцією – голова НАУ Павло Латушко  

АНАЛІТИКА 25.01.2024 Коментарі 0

Минулого року голова Народного антикризового управління (НАУ) Павло Латушко, колишній міністр культури та посол Білорусі, провів низку заходів, присвячених проблемі депортації дітей з України після повномасштабного вторгнення росії. Зокрема, до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі передав матеріали причетності узурпатора лукашенка та його поплічників до вчинення військових злочинів щодо переміщення українських дітей. Спеціальний кореспондент Західного інформаційного фронту за сприяння Центру політичних наративів демократії вирішив розпитати Павла Латушка про плани на 2024 рік. 

- Які плани у НАУ та у вас персонально на 2024-ий? Адже цього року заплановані  "вибори" і в самій Білорусії. Які ваші очікування не тільки щодо виборів, але і щодо мілітарних подій цього року?  

- Ми перебуваємо у виборчому періоді, що фактично вже триває. 25 лютого відбудеться день призначення депутатів, яких визначив лукашенко, а потім буде утворено так зване Всебілоруське народне зібрання та обрання президента Білорусі. З огляду на виборчий процес усередині країни, для нас важливо сформувати власну стратегію протидії режиму лукашенка щодо збереження влади. Для нас головним є не дати йому спокійно жити та не дозволити йому у черговий раз провести фальсифікацію виборів. Із того, що я можу озвучити публічно, для нас низка завдань залишаються незмінними.

Перше, лукашенко має бути притягнутий до відповідальності за злочини проти людяності. Ми зафіксували 130 тисяч жертв проти людяності за останні 3 роки та незаконне переміщення українських дітей з окупованих росією територій на територію Білорусі. Це два базових формулювання, які, ми вважаємо, дають можливість міжнародним партнерам розпочати переслідування лукашенка та його спільників.

Павло Латушко передав матеріали на лукашенка у МКС у Гаазі

Друге, має бути гармонізована санкційна політика проти росії та режиму лукашенка. На жаль, є велика кількість прогалин і можливостей уникнення санкцій. Лукашенко має можливість заробляти та надавати допомогу росії у веденні війни проти України. Найважливішим та третім елементом у даному питанні має бути інформаційна робота, оскільки лукашенко використовує потужні ресурси щодо індоктринації білорусів і маніпуляцій суспільством в оцінці війни, ініційованої росією проти України та яку лукашенко підтримав. Це базові три елементи, але вони не покривають усіх завдань, що заплановані до реалізації. Важливо посприяти створенню атмосфери токсичності щодо так званої союзної держави Білорусі та росії. Формально сьогодні очільником союзної держави є лукашенко, а його замом є путін, якого підозрюють у військових злочинах і видали ордер на арешт. Ми вважаємо, що подібний ордер потрібно видати й на лукашенка. У подальшому ЄС та США мають запровадити санкції проти союзної держави, яка є інститутом зі знищення білоруського суверенітету через поглинання її та включення у склад рф. Потрібні санкції проти апарату і працівників союзної держави. Створення токсичного сприйняття цього інституту. 

У 2025 році лукашенко має йти на псевдовибори з ордером на арешт.  Ми не сумніваємося, що він піде на вибори, але якщо він буде балотуватися, як підозрюваний у військових злочинах з чорною міткою – це матиме суттєвий вплив на білоруське суспільство та на еліти, що перебувають поряд і почувають себе дуже впевнено. 

- Як ви ставитеся до співпраці з полком Калиновського, плануєте приєднуватися до меморандуму, який оголосили на конференції у Києві? Яке ваше ставлення до статуту полку та загалом до цієї воєнно-політичної структури? 

- Мені видається, що дане питання дуже часто у штучний спосіб використовують для нагнітання або спекуляцій, у тому числі і ЗМІ. Всі, абсолютно всі представники білоруської опозиції поважають і цінують жертовність бійців полку Кастуся Калиновського та їхню роль у боротьбі за незалежну та вільну Білорусь. Сьогодні – це герої Білорусі, які воюють за свободу України, але у нашому розумінні це означає і боротьбу за майбутнє республіки Білорусь. У середовищі білоруських демократичних сил немає дискусій щодо ролі Полку Калиновського. По-друге, ми, як команда НАУ, доєдналися до меморандуму, прийнятлму під час конференції «Шлях до волі», що відбулась у Києві. Я, як керівник НАУ, погоджуюсь із меморандумом. Питання об’єднання дуже часто ставлять штучно, будь-яке об’єднання – це ефективна робота та готовність його учасників до ефективної співпраці. Об’єднуватися треба не заради об’єднання, а з певною метою і робити заради цього єднання. На жаль, дуже часто подібні тези стають предметом спекуляцій, що головним є єднання заради єднання. Інколи можна щось зробити, і це стане підставою до єднання. Ми, як команда, відкритті до взаємодії з будь-якими демократичними інститутами та силами, які готові діяти і сприяти змінам у Білорусі, а не займатися виключно критикою або спекуляціями. Ми згодні та відкриті на співпрацю і не бачимо жодних перепон, щоби спільно діяти на певних напрямках співпраці. 

Хочу підкреслити, що ми – НАУ – неодноразово надавали допомогу полку Калиновського та готові робити це у подальшому.                         

- Цього року очікуються вибори в Координаційну раду (КР), як виглядатиме сама процедура, чи дана інституція діятиме у подальшому, що очікувати від нової КР? 

- У нас склалась унікальна ситуація – у нас є президент-елект, у нас є об’єднаний перехідний кабінет (ОПК), як виконавчий орган, є Координаційна рада, яку чекають вибори. Спільна позиція ОПК та НАУ полягає у потребі проведення виборів у прямий спосіб – без будь-яких додаткових квот – ми потребуємо реального представницького органу білоруського суспільства, на жаль, за кордоном. Відповідно, я, як Павло Латушко, планую взяти участь у виборах до КР. Для мене важливо, щоби вони відбулись у формі прямого голосування за відкритими списками політичних організацій.    

- Можливо, Київ призначить свого представника щодо білоруської опозиції, які ваші очікування від такої особи?   

- По-перше, це – унікальний інститут, адже ним скористалося декілька країн (Швеція, Естонія, Литва, Польща, Франція, Норвегія). Очікуємо, що подібного спецпредставника призначить США. Безумовно, бажаним була би поява подібного інституту і в Україні. Таких представників і контакти ми сприймаємо як послів, акредитованих при демократичних силах Білорусі. А посол є першою особою, з якою взаємодіють на міжнародному рівні, на високому рівні, яка має політичну вагу і сприяє розвитку взаємовідносин. Поява спецпредставника України дасть нам можливість інтенсифікувати нашу співпрацю та діалог з Україною і зробити його більш предметним, а це відповідає інтересам білоруських демократичних сил. Сподіваюся, це відповідає інтересам влади й українського суспільства. 

Євгеній Білоножко власний кореспондент ІА «Західний інформаційний фронт» у Польщі і країнах ЄС  

Фото з ТГ-каналу Павла Латушка

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: