МКС зможе розслідувати злочини лукашенка проти білорусів

НОВИНИ 30.09.2024 Коментарі 0

У понеділок, 30 вересня, уряд Литви скористався своїм правом за Римським статутом та офіційно передав Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі матеріали, пов’язані зі скоєнням транскордонних злочинів проти людства представниками режиму лукашенка проти білорусів.

Про це повідомляє керівник Народного антикризового управління (НАУ), заступник керівника Об'єднаного перехідного кабінету демократичної Білорусі Павло Латушко у своєму ТГ-каналі,

«Народне антикризове управління зібрало переконливі дані, які підтверджують вчинення цих злочинів вищим військово-політичним керівництвом режиму (лукашенка, - ред.). Ці дані передано уряду Литви для оцінки фактів злочинів. Литовська сторона дійшла висновку, що є достатньо підстав вважати, що Лукашенко та його спільники скоюють злочини проти людства», - зазначено у повідомленні.

«Литва стала першою країною, яка скористалася своїм правом за Римським статутом і звернулася до Міжнародного кримінального суду для розслідування злочинів проти людства, скоєних режимом у Білорусі. Ми вдячні уряду Литви за принципове рішення та дії. Для сотень тисяч жертв, для всіх жертв репресій це дає надію. Надія на справедливість, надія, що злочини не залишаться безкарними. Винні мають бути притягнуті до міжнародної відповідальності, репресії мають бути припинені. Усі незаконно засуджені мають бути звільнені та реабілітовані», - заявила голова Об’єднаного перехідного кабінету Світлана Тихановська.

«Створено історичний прецедент – уперше в історії Міжнародного кримінального суду держава-учасниця Римського статуту передала на розгляд Офісу прокурора ситуацію в державі, яка не є учасником цього статуту. Крім того, вперше в центрі уваги МКС буде контекст масштабних міжнародних злочинів у Білорусі. І цей крок, цей прецедент і цей процес неможливо зупинити. Відповідальність за ці злочини неминуча. І тим важливіше, що це відбувається, коли ми всі живемо в історичний момент, коли право сили намагається кинути виклик силі права. Вірячи у своє «право на силу», автократи та диктатори намагаються перекроїти світ під себе. Але настав час чесності та справедливості. Лукашенко мріяв увійти в історію. Йому це вдалося. У всіх підручниках він буде згадуватися не як перший президент, а як останній білоруський диктатор і міжнародний злочинець», – наголосив заступник глави Кабміну, голова НАУ Павло Латушка, який прибув сьогодні до Гааги.

Білоруські демократичні сили закликають країни-учасниці Римського статуту підтримати зусилля литовської сторони і спільне прагнення всіх білорусів – забезпечити справедливість для сотень тисяч жертв і притягнути Лукашенка та його спільників до відповідальності за скоєні ним злочини. і продовжує здійснювати.

Нагадаємо, З квітня 2023 року Народне антикризове управління розпочало збирати та готувати матеріали про злочини проти людяності. Команда НАУ зібрала та задокументувала докази вчинених режимом лукашенка злочинів проти населення Білорусі. У липні 2023 року експерти НАУ у партнерстві з Центром права та демократії «Justice Hub» підготували великий звіт з викладом фактів злочинів, доказів їх скоєння, з викладенням інструментів щодо притягнення до відповідальності винуватих у цих злочинах. Частина таких злочинів мали транскордонний характер.

Зібрані НАУ документи передали міністерству юстиції Литви. Литовська сторона дійшла однозначного висновку – достатньо підстав вважати, що лукашенко та його спільники вчиняють злочини проти людяності.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: