15-16 червня в Швейцарії пройде Саміт миру: якщо Байден не приїде - це буде помилка

АНАЛІТИКА 29.05.2024 Коментарі 2
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

15-16 червня в Швейцарії відбудеться Саміт миру, присвячений проблематиці міжнародної безпеки, подолання війни та російської агресії. Саміт миру стане найбільшою подією для консолідації міжнародних зусиль із вирішення актуальних проблем глобальної безпеки. Участь у ньому вже підтвердили 80 глав держав і урядів. Особливо Київ розраховуємо на участь країн Глобального Півдня.

Мета саміту – розпочати мирний процес і розробити практичні кроки на шляху до миру. Всі держави запрошуються поділитися своїми ідеями та баченням справедливого і тривалого миру в Україні. Серед головних питань, винесених на порядок денний Саміту: обмін полоненими “всіх на всіх”, повернення українських дітей, депортованих українців, питання ядерної та продовольчої безпеки. Саміт відбудеться без Росії, адже наразі та неготова відмовитися від вимог легалізації награбованого в Україні, і продовжує називати це “урахуванням її інтересів”.

«Приїзд до Швейцарії президента США Джо Байдена є важливим для саміту миру та інших лідерів, які дивляться на реакцію Вашингтона», - завив Президент України. Він пояснив, що США підтримують проведення саміту, втім не відомий рівень їх участі, що є не найсильнішим рішенням.

«Відсутності американського лідера аплодуватиме російський диктатор Путін, причому стоячи", - додав він. Існує вірогідність, що саміт може пропустити президент США Д.Байден через запланований захід зі збору коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

Україна також очікує відповіді від Китаю та Бразилії.

Серед країн Балканського регіону свою участь ще не підтвердила Сербія. "Ми відкриті для усіх, адже важлива думка кожного, повірте, кожен голос дуже важливий", - додав глава української держави.

Президент В. Зеленський публічно запросив китайського лідера Сі Цзіньпіня відвідати саміт, проте, як відзначила речниця МЗС Китаю Мао Нін, рішення щодо участі Китаю ще немає. Водночас Пекін підтримує "проведення мирної конференції, яку визнаватимуть як Росія, так й Україна".  

А тим часом верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію щодо посилення заходів стосовно висилки іноземних шпигунів, приділивши особливу увагу агентам російської розвідки, оскільки Берн готується провести великий саміт, метою якого буде прокласти шлях до миру в Україні. Законодавці верхньої палати проголосували резолюцію з формулюванням "послідовно висилати російських шпигунів та інших іноземних шпигунів", яку підтримала президент країни Віола Амгерд у зверненні до парламенту.

Франциска Рот, депутат швейцарського парламенту від лівоцентристських соціал-демократів, заявила, що нейтральна Швейцарія є магнітом для шпигунів через концентрацію міжнародних організацій у країні. За даними вітчизняних спецслужб, це особливо справедливо щодо російських шпигунів. Оскільки ця резолюція вже була підтримана нижньою палатою, то уряд тепер має діяти відповідно до неї.

У саміт у Швейцарії пройде неподалік міста Люцерн, що прокладе шлях до майбутнього мирного процесу з приводу вторгнення Росії до України. Очікується участь у саміті миру понад 100 країн, тоді як запрошення надіслано 150 державам. Росію досі не запросили на саміт. У Швейцарії пояснюють це тим, що Москва неодноразово заявляла, що не зацікавлена в участі.

Президент України Володимир Зеленський побував у Харкові, місті, якому війська РФ щодня завдають ударів. Він записав відеозвернення з місця одного з таких ударів, зокрема друкарні «Віват», яку війська РФ обстріляли ракетами, загинуло семеро прауцвників,  а понад 20 осіб отримали поранення, при цьому згоріли понад 50 тисяч бібліотечних видань, що зберігалися на складі.

В. Зеленський зазначив, що «для Москви є задоволенням спалювати книжки. Ми всі знаємо, з ким маємо справу. Росією управляють люди, які хочуть зробити нормою нищити життя, руйнувати міста та села, розділяти народи та  стирати національні кордони війною».

Президент України наголосив, що «немає нації, яка здатна зупинити таку війну лише своїми зусиллями — потрібна участь усіх світових лідерів», нагадавши про саміт миру, який відбудеться у Швейцарії. «Я звертаюся до лідерів світу, які поки що осторонь глобальних зусиль з підготовки „саміту миру“: до президента Д.Байдена, лідера Сполучених Штатів, до президента Сі Цзіньпіня, лідера Китаю. Ми не хочемо, щоб, як і ці книги, згорів Статут ООН. Сподіваюся, і ви цього не хочете. Будь ласка, покажіть своє лідерство в просуванні миру»,- зазначив В.Зеленський.

Нам усім потрібен справжній спокій, а не просто пауза між ударами. Зусилля світової більшості є найкращою гарантією виконання всіх зобов’язань. Говорячи про росію, президент України зазначив: «Чи хоче Росія діалогу? Україна має найбільший у світі досвід обману Росії на переговорах. Обману, який був прикриттям кремлю для підготовки цієї війни». Саме тому  потрібні глобальні зусилля для проведення саміту миру за участю лідерів країн світу, яких Москві не обдурити.

Фото зі сторінки Джо Байдена в мережі Х

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Бранко Іванкович
2024-06-13 07:56:37

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Бранко Іванкович
2024-06-13 07:56:18

Сполучені Штати та ваша країна Україна несуть відповідальність за смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі!

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: