Західний фронт для України: союзники росії готові ударити?

НОВИНИ 05.04.2022 Коментарі 0

В Угорщині завершують підбивати підсумки учорашніх парламентських виборів. На жаль, для України дива не сталося – переміг друг путіна, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан. Після підрахунку майже 99% голосів його партія «Фідес» набрала приблизно 53% голосів. Об’єднані опозиціонери, очолювані Пітером Маркі-Заєм набрали 35%. Таким чином, розподіл місць у парламенті матиме такий вигляд: «Фідес» отримає 135 місць, опозиційні сили - 56.

У«ЙОББІКИ» СВЯТКУЮТЬ: УГОРЩИНА МАЄ СВОГО ДИКТАТОРА?

І хоча у новому складі парламенту, на відміну від попереднього, неофашистська партія «Йоббік» відсутня, Україну це мало тішить. Політика Орбана не змінюється із 2010-го року і, схоже, новий термін його перебування при владі тільки посилить антиукраїнську риторику. Віктор Орбан перебуває при владі 12 років і за цей час укорінював її та посилював дружбу з диктатором путіним. Ризикнемо припустити, що Угорщина на тлі війни росії проти України, посилюватиме і протистояння з Європейським Союзом. Для цього Орбан має і бажання, і політичну можливість – 2/3-іх голосів у законодавчому органі, що дозволяє змінювати конституцію.

Як повідомляє BBC, у своїй переможній промові після недільних виборів, Віктор Орбан розкритикував брюсельських бюрократів та Президента України Володимира Зеленського, назвавши їх «опонентами».

Останній критикував позицію влади Угорщини про передачу зброї Україні та використання для транзиту озброєння угорської території.

Під час голосування у Будапешті Орбан заявив, що очікує на «велику перемогу», а голосування назвав вибором між «миром і війною». Своїх опонентів він звинуватив у спробі втягнути Угорщину у війну Росії проти України.

«Я стою на основі угорських національних інтересів. Я – проугорський», - цитує Орбана «Суспільне», коли в нього поцікавилися тісними зв'язками з москвою і президентом «ерефії» путіним. До речі, останній уже надіслав своєму колезі вітальну телеграму зі словами упевненості, що «попри складну міжнародну ситуацію, подальший розвиток двостороннього партнерства повністю відповідає інтересам російського й угорського народів».

Угорські виборці, схоже, не хочуть робити правильних висновків після подій 1956-го року, коли радянський союз придушив танками повстання і залишив по собі тисячі трупів і понад 200 тисяч біженців. У теперішній виборчій кампанії електорат не почув заклики глави опозиційних сил Пітера Маркі-Зая обирати між «путіним і Європою».

«Я продовжую говорити, що ми маємо зупинити путіна, а не Брюссель - хоч раз станьмо на правильний бік історії, хоч раз на стороні, що переможе», - цитує «Радіо Свобода» Маркі-Зая.

Натомість угорці вкотре почули Орбана, який лякав постачанням зброї в Україну «вже наступного дня» і припинення російських енергоносіїв, якщо переможуть опозиційні сили.

«Радіо Свобода» також нагадало, що в ЄС, так і в Угорщині критики давно звинувачують Орбана в демонтажі демократичних інституцій, тиску на медіа, судову систему і сприянні корупції.

ЧИ СТАНУТЬ УГОРЦІ СОЮЗНИКАМИ РАШИСТІВ?

«Проугорська» позиція Орбана є ризикованою на тлі загрози III Світової війни не лише з огляду на залежність Будапешта від російських енергоносіїв.

Зараз ЄС узяв різкий курс на відмову від «задушливого» російського газу - заяви про відмову лунають у ЄС щораз частіше. Проте офіційний Будапешт протистоятиме цьому курсу ЄС. Як і не погоджуватиметься розривати контракт із кремлем на добудову двох атомних енергоблоків АЕС «Пакш». Брюсселю доведеться дуже постаратися, щоби розірвати енергетичну дружбу Угорщини та росії. Інструментів у ЄС для цього небагато. І зводяться вони головно до санкцій.

Іще одним джерелом напруги та розколу як для деяких країн ЄС, так і України є наявність угорської діаспори на їх територіях. Сама наявність угорців, які компактно мешкають у тій чи іншій країні, не є загрозою. Загрозливими є заяви та політика Угорщини, що чимось нагадує російські наративи про захист своїх людей в інших країнах. Програмний пункт партії «Фідес» про єдність усіх угорців і їх підтримку перекочував 2011-го року в конституцію. У документі записали, що «угорська нація є єдиною та цілісною, і тому Угорщина несе відповідальність за долю угорців, які живуть за її межами». А за межами країни зараз мешкає, за різними оцінками – до 2,5 мільйонів угорців (найбільші діаспори у Румунії, Словаччині, Сербії, Україні).

Будапешт, звісно, активно підтримує й угорців Закарпаття. Настільки активно, що Київ неодноразово вдавався до гострих заяв.

Що цікаво, часто дії Угорщини дивним чином збігалися у часі й інтересах кремлівського режиму.

Фактом тандемної роботи Орбана та Путіна проти України є заява угорського прем’єр-міністра у травні 2014-го року про необхідність автономії для угорців в Україні.

«Угорці, які мешкають у Карпатському регіоні,мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти та на автономію.Становище 200 тисяч угорців, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливу гостроту. Україна не може бути ані стабільною, ані демократичною, якщо не надасть місцевим меншинам, національним громадам, у тому числі угорській громаді, те, що вони заслуговують... Угорська держава щосили підтримуватиме потреби в автономії угорців Закарпаття», - цитувало Орбана майже 8 років тому Бі-Бі-Сі.

Сьогодні Орбан після своєї переконливої перемоги знову згадав про закарпатських угорців і звернувся до них зі словами «не бійтеся, тримайтеся, батьківщина з вами».

Якщо ці та інші питання (освіти, угорських паспортів) накласти на російсько-українську війну, то можемо не сумніватися в активації протистояння на західному фронті. Путінський режим сповна намагатиметься використати всі наявні засоби та можливості для загострення ситуації на заході України та безпосередньо ЄС. Недарма ж бо кремль «підгодовував» лояльні для себе партії та політиків та створював шпигунську мережу.

Чи спрацюють вони на Закарпатті – залежатиме передовсім від дій українських спецслужб, ЗСУ і владних інституцій.

200 тисяч «українських» угорців, частина з яких зовсім не володіє українською мовою, але володіє угорським паспортом – непростий виклик. Згадати хоча би два підпали в Ужгороді будинку Товариства угорської культури Закарпаття. Чотири роки тому ці випадки Угорщина коментувала як утиски нацменшин. Проте правоохоронці України довели, що за вогняними атаками стояли російські спецслужби.

Осягнути химерність історії іноді доволі важко. Особливо, якщо не робити належних висновків з минулого. У II Світовій війні Угорщина не тільки окупувала Карпатську Україну, але і стала союзницею фашизму. Зараз маємо всі ознаки союзництва Угорщини та рашизму.

СЕРБІЯ – ЩЕ ОДНА ПУТІНСЬКА «ПІДСТИЛКА»?

У неділю, 3 квітня, завершилися вибори й в проросійській Сербії, де обирали президента та новий склад парламенту. За інформацією «Радіо Свобода», чинний президент Александар Вучич перемагає із результатом 59% голосів. Друге місце і 17% голосів у колишнього генерала Здравко Поноша.

Що цікаво, Вучич перед голосуванням нагадував російським симпатикам (а їх у Сербії чимало), що 19 разів зустрічався з путіним.

Для охоплення ширшої аудиторії він не забував і повторювати, що Сербія прагне стати членом ЄС.

Вучич протягнув у парламент і Прогресивну партію, яку очолює.(43% голосів і, відповідно, 121-не місце із 250-ти). Друге місце - за коаліцією обʼєднаної демократичної опозиції (36 депутатських місць). Загалом парламент представлятимуть 12 партій і коаліцій, серед яких і угорська нацменшина.

Після перемоги Вучич заявив, що Сербія збереже добрі стосунки з усіма, у тому числі з Росією. «Ніхто не виключить Достоєвського та Чайковського», - запевнив він і додав, що країна продовжить свій військовий нейтралітет

Сербські вибори не оминув своєю увагою у понеділок, 4-го квітня, і міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто. Мовляв, цей плебісцит важливий для угорців із двох причин: з одного боку, через майбутнє угорців у Воєводіні, а з іншого боку, тому що ми «дуже багато працювали», щоби створити історичну дружбу двох націй. Також, за словами Сійярто, Вучич є великим другом угорців.

«Спираючись на вчорашні результати, ми раді відзначити, що буде продовження. Дві «історичні перемоги» — хороша новина для всіх угорців та всіх сербів з обох боків кордону», - сказав симпатик політики кремля.

Важко стверджувати напевно, як кривавий диктатор путін скористається підсумками голосування в Угорщині та Сербії. В одному немає сумнівів – дипломатам і спецслужбам України доведеться докладати все більше зусиль на Західному фронті.

Ілюстративне фото: колаж ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: