Болгарія готується послати російський газ у напрямку російського корабля

НОВИНИ 21.03.2022 Коментарі 0

Російський газ стає токсичним у Європі – попри свою залежність країни Старого континенту почали заявляти про цілковиту відмову від споживання енергоносіїв з терористичної країни. Прийшло таке усвідомлення і до слов’янської Болгарії, яку чи не найбільше ментально пов’язували з Росією з-поміж країн Євросоюзу.

Віцепрем'єр-міністр Болгарії Ассен Васілєв у суботу, 19 березня, заявив, що його країна не продовжуватиме контракт на постачання природного газу з російським «Газпромом» через війну РФ з Україною.

За інформацією Bloomberg, країна розгляне альтернативні джерела постачання та майбутній спільний контракт з Європейським Союзом. Термін дії 10-річного контракту Болгарії з «Газпромом» спливає наприкінці 2022 року.

Протягом багатьох років ця балканська країна відкладала проєкти з диверсифікації своїх джерел, включаючи газопровід із сусідньою Грецією та розширення свого єдиного газового сховища. Уряд прагне прискорити обидва проєкти через побоювання, що війна в Україні може призвести до зривів у поставках.

"У цій ситуації перемовин із "Газпромом" нема, - сказав Васілєв. - Ми вели переговори й з Грецією, і з Туреччиною про використання наявної інфраструктури для постачання зрідженого природнього газу і збільшення його партій з Азербайджану, з яким країна має контракт".

В уряді Болгарії покладають надію на спільний механізм ЄС у сфері газопостачання.

Він має запрацювати до кінця літа. Це дозволить ЄС вести перемовини про вигідніші ціни з продавцями газу.

Воєнна агресія Росії примусила ЄС переглянути свою енергетичну політику та чимшвидше зменшувати залежність від Кремля. Європейська комісія минулого тижня окреслила план заміни майже двох третин російського імпорту газу цього року і планує поступово унезалежнитися від усіх видів викопного палива з Москви до 2027-го року.

У росії ж і самого віцепрем'єра Ассена Васілєва і його заяви пов’язують зі США.

Мовляв, він очолював делегацію болгарських чиновників і держкомпаній у сфері енергетики, яка відвідала США на початку лютого цього року. І саме там відбулися перемовини про альтернативні вектори постачання газу.

Російські медіа у притаманній їм імперсько-пропагандистській манері пишуть, що «Болгарію повели газовим шляхом Польщі».

Як писав ЗІФ, польський уряд днями теж анонсував відмову від російських енергоносіїв.

Ілюстративне фото: FB

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: