Політичний сморід за російські гроші: як куплені політики в ЄС допомагають кремлю

НОВИНИ 30.03.2022 Коментарі 0

Сотні мільйонів євро витратила Росія на фінансування партій, політиків і чиновників у західних демократичних країнах. За десятки років брудні російські гроші отримували партії лівого і правого спрямування у країнах Європейського Союзу.

Експерти ще 5 років тому попереджали, що практика таємного фінансування з боку кремля політичних партій і політиків у ЄС є великою загрозою для демократії.

Причому Росії вдалося занапастити своїми кривавими коштами політичні системи багатьох країн. Франція, Німеччина, Італія, Угорщина, Румунія, Словаччина, Литва – ось далеко їх неповний перелік.

Така недалекоглядність зіграла злий жарт із країнами Заходу, які зараз на ходу хочуть перевзутися і скинути важкі російські кирзові чоботи. Проте онучі продовжують смердіти.

СЛОВАЧЧИНА ТА ПРОРОСІЙСЬКІ «ПАЦИФІСТИ»

Так, два дні тому голова словацької парламентської опозиційної партії «Курс-соціальна демократія» Роберт Фіцо критично висловився щодо коментаря посла України у Словаччині Юрія Мушки. Український дипломат відреагував на небажання цієї партії лівого спрямування постачати зброю Україні. Колишній комуніст і ексглава словацького уряду Фіцо в боргу не залишився. Він, «як голова суверенної політичної партії» попросив українського посла утриматися від подібних коментарів і втручання у внутрішні справи Словаччини.

За словами словацького опозиційного політика, його партія засуджує застосування військової сили в Україні, підтримує надання комплексної гуманітарної допомоги Україні, але виступає проти надання озброєння.

Роберт Фіцо критикує владу Словаччини за згоду постачати озброєння Україні, особливо систем ракетно-зенітного комплексу С-300. Він також засуджує уряд за буцім-то пропаганду, що розпалює ненависть до росіян.

Окремо слід зазначити супротив з боку окремих представників СР щодо надання Україні винищувачів Міг-29 та системи зенітно-ракетного комплексу С-300. Депутат Національної ради Словаччини, заступник голови позапарламентської партії «Голос» Ерік Томаш називає передачу авіаційної техніки та систем протиповітряної оборони Україні небезпечними діями, що означатимуть безпосередню участь його країни у війні. Прем’єр-міністр Словаччини, до речі, Едуард Геґер теж наголосив, що «безпека власної території є першочерговою».

Представники коаліційних партій погодилися, що Словаччина не повинна надавати Україні систему ЗРК С-300, навіть якщо словаки натомість отримають американську «Patriot». Останню не вважають адекватною заміною з огляду на її тимчасове перебування у Словаччині. Коаліція й опозиція одностайні й в небажанні відправити миротворчу місію НАТО чи ЄС в Україну через можливу ескалацію.

Подібні погляди проти постачання озброєнь Україні має і колишній голова Національної ради Словацької республіки, голова позапарламентської Словацької національної партії Андрей Данко.

Останній поширює навіть російський наратив, що зводиться до порівнянь теперішніх бомбардувань українських міст рашистською армією з подіями в Донецьку та Луганську протягом восьми років. Данко також стверджує, що по всій території Україні здійснювався «різний бізнес і грабіж за сприяння американських чиновників».

Вторить своєму босу з партії «Курс-СД» і депутат Національної ради Словаччини Мар’ян Кері. Окрім засудження надати Україні зброю, він схвально відгукнувся про дії Угорщини. Мовляв, тамтешній уряд подбав про інтереси країни, тож Словаччина повинна брати приклад. Кері також розкритикував «антиросійську істерію».

Зрештою, навіщо дивуватися представникам-лівакам, які протягують проросійські тези, якщо прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер теж обстоює ідею розмежування між росіянами та їхнім урядом. Геґер каже, що не можна дозволити війні в Україні викликати ненависть до громадян РФ, які у Словаччині повинні почуватися безпечно.

На тлі вищезгаданих симпатиків Росії, правник, колишній міністр юстиції й голова Верховного суду Словаччини Штефан Гарабін нітрохи не соромиться відкрито висловлювати пропутінські погляди. Гарабін, який виступає проти членства Словаччини в ЄС і НАТО, на своїй сторінці у FB підтримав дії путіна та зазначив, що обов’язком росіян є пацифікація нацистів в Україні, які здійснювали геноцид із 2014 року і знищили 15 тисяч своїх громадян.

На тлі однакових триколорів росії та Словаччини єдиним жовтим промінчиком є новина про виключення члена партії «Курс-СД» Любоша Благи зі словацької академії наук. Причиною цього стала агресивна риторика Благи й зловживання свободою слова, що суперечать етичним стандартам учених. Хоч незначна, та все ж перемога справедливості.

УГОРСЬКІ СИМПАТИКИ ПУТІНА

Путінський режим і перших політиків Угорщини навряд чи об’єднує лише імперський дух і бажання приєднання земель, що колись входили до складу Австро-Угорщини та Російської імперії. Теперішнє керівництво Угорщини на тлі зруйнованих українських міст і тисяч загиблих мирних людей не соромиться проводити політику на підтримку РФ.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і міністр закордонних справ Петер Сійярто не втомлюються тараторити про заборону транзиту та відмову постачати озброєння для потреб України.

Таку позицію вони обґрунтовують захистом своїх громадян та етнічних угорців, які мешкають на території України

Не можна оминути й той факт, що на ділянці кордону між Румунією та Угорщиною українців на територію останньої час од часу пропускають тільки за наявності біометричного паспорта чи шенгенської візи. Можливо, такими способами

Угорщина сприяє кремлю з надією отримати навзамін вигідні ціни на енергоресурси та інші блага.

РУМУНІЯ І РАШИЗМ

У румунському політикумі теж вистачає симпатиків рашизму, як свого часу і фашизму.

Антиукраїнською риторикою днями відзначилася сенаторка парламенту Румунії Діана Шошоаке. На своїй сторінці у FB вона піддала сумніву інформацію про бомбардування Києва російськими військами.

Подібну риторику у соцмережах публікував і депутат ради повіту Ясси (східна частина Румунії), представник від провладної Соціал-демократичної партії Манолакі.

Деякі румунські медіа наприкінці лютого поширювали сумніви про перебування Президента Володимира Зеленського у Києві.

Російська пропаганда захопила свідомість і понад 12 відсотків румунів.

Згідно із результатами соціологічного опитування румунської агенції INSCOP на початку березня, 4,6% респондентів провину за напад Росії покладають на… Україну. Ще майже 8 відсотків румунів звинувачують у цьому Захід.

Також у Румунії зафіксовано спроби дестабілізувати ситуацію всередині країни. 27 березня у Бухарестському національному театрі під час вечірнього спектаклю розповсюдили приблизно 500 листівок із проросійськими й антиєвропейськими пропагандистськими матеріалами.

Ілюстративне фото: колаж ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: