Європа оголосила війну російським шпигунам

НОВИНИ 19.03.2022 Коментарі 0

Болгарія і три країни Прибалтики – Литва, Латвія та Естонія, висилають російських дипломатів зі своєї території. Найбільша група працівників російської дипмісії покидає Болгарію. Слов’янська країна назвала персонами нон-ґрата одразу десятьох представників РФ. Їм дали 72 години на пакування валіз.

Елєонора Мітрофанова, яка представляє російське посольство у Софії, дії болгарської влади назвала «вкрай недружнім актом», повідомляє «Радіо Свобода».

Станом на обідню пору п’ятниці, 18 березня, не було відомо якого рангу дипломатам указали на двері. МЗС Болгарії пояснило своє рішення позбутися росіян стандартною фразою «за дії, несумісні з дипломатичним статусом». Таке формулювання зазвичай стосується дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві.

До слова, Болгарія уже не раз висилала російських дипломатів, але вперше рекордно велику кількість - 10 осіб.

«Радіо Свобода» також натякає на можливий зв’язок між видворенням росіян і арештами двох болгарських експосадовців. Днями у Болгарії затримали колишнього прем'єр-міністра Бойка Борисова, який є лідером опозиційної правоцентристської партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ).

Затримання пов’язане із розслідуваннями прокуратури Євросоюзу про зловживання під час витрачання коштів. Окрім експрем'єра затримали та колишнього міністра фінансів країни й деяких інших чиновників.

Варто зауважити, що Росія часто підтримує праворадикальні рухи та партії, як фінансово, так і політично. А ще вербує чиновників різного штибу для досягнення своїх вигод.

На три прибалтійські країни сумарно припало теж 10 російських дипломатів, які покинуть Естонію, Литву та Латвію.

За інформацією «Сегодня», Естонія висилає трьох працівників посольства РФ.

«Міністерство закордонних справ Естонії викликало російського посла в Естонії і передало дипломатичну ноту, в якій зазначено, що трьох співробітників російського посольства, які мають дипломатичний статус, оголошено персонами нон-ґрата», - йдеться у заяві МЗС країни.

Від МЗС Литви дипломатичну ноту про видворення чотирьох підлеглих отримав посол Росії у цій країні Алєксєй Ісаков. Литва вчинила найгуманніше – надала право росіянам зібрати «манатки» за 5 днів.

Нарешті Латвія зі «шпигунським» формулюванням про «діяльність, не сумісну зі статусом дипломатів», як і Естонія, оголосила небажаними особами трьох працівників російського посольства. Про це повідомив глава МЗС Латвії Едґарс Рінкевічс.

Як повідомляв ЗІФ, почистила від шпигунів російське посольство у своїй країні та Словаччина. Звідти у напрямку Кремля теж вирушило троє дипломатів.

Масове вигнання росіян відбувається на тлі загострення воєнної агресії в Україні.

КаДеБіст Путін, захопивши кремлівський трон, фактично перетворив кожну дипломатичну установу РФ за кордоном у форпост шпигунів і вербувальників. Він діє суто за тією практикою, коли виконував функції полковника КДБ у посольстві СРСР у Східній Німеччині. Сьогодні у Європейському Союзі здається зрозуміли: з ворогом потрібно діяти швидко та рішуче.

Ілюстративне фото: колаж ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: