Урсула фон дер Ляєн на пів дорозі, щоб вдруге поспіль стати президентом Європейської Комісії

ПЕРЕКЛАДИ 25.06.2024 Коментарі 0

Незадовго до вирішального саміту ЄС глави держав та урядів, представники найбільших європейських партійних сімей погодилися висунути політика від ХДС Урсулу фон дер Ляєн на другий термін як президента Європейської Комісії.

Про це пише Handelsblatt із посиланням на Німецьке агентство преси.

«Ідетьтся про пакетну угоду, яка також передбачає, що глава уряду Естонії, лібералка Кая Каллас отримає посаду зовнішньополітичного представника ЄС. Колишній прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта буде обраний президентом Ради глав держав і урядів на початковий період у два з половиною роки. На цій посаді соціал-демократ відповідав би за підготовку самітів ЄС і ведення робочих сесій.

Відповідно до загальноприйнятої практики, якщо Коста добре виконає свою роботу, він зможе отримати право на другий термін на цій посаді.

Головування в Європейській Комісії та посада верховного представника зовнішньої політики ЄС присуджується на один законодавчий період ЄС, тобто приблизно на п’ять років. Члени партійної родини фон дер Ляєн заявили, що питання змісту політики також зіграли певну роль у переговорах. Було домовлено про подальше посилення боротьби з нелегальною міграцією.

Основою угоди, яка ще має бути формалізована на саміті ЄС у четвер і п’ятницю (27 і 28 червня), є результати виборів до Європарламенту трохи більше як двох тижнів тому. Правоцентристський альянс Європейська народна партія (ЄНП, European People's Party) з політиком ХДС Урсулою фон дер Ляєн як головним кандидатом домігся найкращого результату. Європейська партійна родина соціал-демократів (S&D, Прогресивний альянс соціалістів і демократів) опинилася на другому місці, а ліберальна партійна родина (Renew, об'єднання лібералів «Оновлюючи Європу») посіла третє місце.

З боку ЄНП вели переговори польський прем'єр-міністр Дональд Туск і прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, а з боку соціал-демократів - федеральний канцлер Олаф Шольц і прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Ліберали покладалися на президента Франції Еммануеля Макрона та прем’єр-міністра Нідерландів у відставці Марка Рютте як учасників переговорів.

Посада голови Європейської Комісії, безумовно, є найважливішою посадою, яка буде зайнята після виборів до Європарламенту. Близько 32 000 співробітників підпорядковані чинному президенту ЄК, які, серед іншого, вносять пропозиції щодо нових законів ЄС і контролюють дотримання Європейських угод. Крім того, президент Європейської Комісії сидить за столом як представник ЄС майже на всіх великих міжнародних самітах, таких як G7 або G20.

Нещодавно американський журнал «Форбс» назвав фон дер Ляєн «найвпливовішою жінкою світу». Колишній федеральний міністр у справах оборони (2013-2019), праці та соціальних справ (2009-2013) і у справах сім’ї, людей похилого віку, жінок та молоді (2005-2009) прийшов на посаду після виборів до Європейського Союзу 2019 році після того, як глави держав і тодішній уряд не міг дійти згоди щодо головного кандидата від ЄНП Манфреда Вебера (ХСС).

Європейський парламент залишається перешкодою

Після очікуваного висунення фон дер Ляєн на саміті ЄС її ще має обрати більшість в Європарламенті. Найближчими тижнями німкені доведеться агітувати за підтримку депутатів. Голосування буде призначено не раніше, ніж на третій тиждень липня, і вважається найбільшою перешкодою на її шляху до другого терміну на посаді. Причина в тому, що вибори відбуваються таємним голосуванням, а фон дер Ляєн має порівняно велику кількість критиків у парламенті. На своїх виборах у 2019 році вона отримала лише на дев'ять голосів більше, ніж було потрібно.

Фон дер Ляєн вже оголосила відразу після виборів до Європарламенту, що хоче продовжити попередню неформальну співпрацю з соціал-демократами та лібералами. Цей трипартійний альянс мав би комфортну більшість у 400 із 720 голосів у Європейському парламенті», - сказано у статті.

Фото – Урсула фон дер Ляєн / deutschland.de

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: