Як аксакал аксакалові: Чим цікавий Рютте, який замінить Столтенберга

НОВИНИ 26.06.2024 Коментарі 0

Північноатлантична рада вирішила призначити прем’єра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО. До своїх повноважень він приступить з 1 жовтня, коли закінчується мандат чинного генсека Єнса Столтенберга. Про це повідомляє пресслужба Північноатлантичного Альянсу.

Столтенберг перебуває на цій посаді вже доволі довго – з 2014 року. Він відпрацював дві 4-річні каденції, однак через росіянське вторгнення в Україну його повноваження вже кілька разів продовжували. Довше (протягом 13 років) Альянсом керував лише Йозеф Лунс – ексміністр закордонних справ Нідерландів.

Марк Рютте висунув свою кандидатуру на посаду нового генсека НАТО, отримавши публічну підтримку від урядів Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Франції. Натомість проти нього висловилися  Угорщина, Словаччина та Румунія (Бухарест висунув власного кандидата – президента країни Клауса Йоганніса).

Втім, Рютте зміг досягти підтримки Угорщини та Словаччини. Вічно невдоволеному угорському прем’єрові він пообіцяв, що жоден угорський військовий не братиме участі в місії НАТО в Україні, а угорські кошти не залучатимуться для допомоги українським військовим. Словаччина в обмін на підтримку Рютте попросила зміцнення протиповітряної оборони.

У нідерландській політиці прем’єр також вважається аксакалом – Марк Рютте очолив уряд в 2010 році. А найголовніше, що він є послідовним і затятим критиком бункерного діда. Адже саме на його прем’єрство припало збиття росіянцями у липні 2014 року малайзійського Боїнга у небі над Донбасом, більшість пасажирів якого були громадянами Нідерландів.

Фото – nato.int

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: