У лукашенка затримали японського «шпигуна»

НОВИНИ 05.09.2024 Коментарі 0

У посольстві Японії в Білорусі підтвердили затримання білоруськими силовиками 50-річного японця «за порушення внутрішнього законодавства».

Дипломати вже зустрілися із затриманим та переконалися, що «особливих проблем зі здоров'ям він не має».

«Щодо цієї справи, то я хотів би утриматися від надання будь-яких подробиць щодо причини затримання, обставин, що призвели до затримання тощо. Уряд продовжуватиме надавати максимальну підтримку, наскільки це можливо», - цитує «Позірк» японського дипломата Хаясі.

Білоруське незалежне видання пише, що у середу, 4 вересня, державний телеканал «Білорусь 1» поінформував про «вперше припинено діяльність японських спецслужб». Затриманий чоловік нібито збирав інформацію про соціально-політичну ситуацію в Білорусі, реалізацію китайської ініціативи «Один пояс — один шлях» і те, що відбувається на білорусько-українському кордоні, а також знімав військову інфраструктуру.

У сюжеті показали затриманого японця – той повідомив, що його звуть Наканісі Масатосі. Людина з таким ім'ям та прізвищем виявилася на сайті Гомельського держуніверситету імені Франциска Скорини. На сайті вишу він представлений як викладач японської мови на навчальних курсах «ДГУ-Профі» Інституту додаткової освіти.

Японське видання The Asahi Shimbun, що входить у п’ятірку найвідоміших, також присвятило цій події колонку.

«Фінансоване США «Радіо Свобода» процитувало репортаж білоруського телебачення, в якому йдеться, що чоловіка затримали в південно-східному місті Гомель і він виявляв інтерес до «найширших сфер інтересів» у країні. У ньому сказано, що чоловік раніше викладав японську мову в університеті рідного міста його дружини, й організував виставку японської культури і традицій», - йдеться у тексті.

Затриманий буцім визнав, що його діяльність могла завдати шкоди білоруській державі.

Японське видання також нагадало своїм читачам, що Білорусь, яку з 1994 року очолює лукашенко, є одним із найближчих союзників росії та дозволила лідеру кремля путіну використовувати свою територію для початку вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

The Asahi Shimbun також зазначило, що у червні цього року режим лукашенка засудив до смертної кари за тероризм і найманство громадянина Німеччини. Якого згодом диктатор помилував і звільнив у рамках масового обміну полоненими між росією, Білоруссю, США й іншими країнами.

Історик і політичний оглядач Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі зауважує, що «востаннє «японських шпигунів» у БРСР знаходили в епоху сталінських репресій».

«Кого Японія відправила шпигувати до Білорусі? Японця, який викладає японську мову в Гомелі. Ідеальна конспірація. Ніхто та ніколи не здогадається», - кпинить автор.

Фото – скріншот відео: Наканісі Масатосі у кайданках показує, як "шпигував" у Білорусі

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: