Чи присвоїть Зеленський «Героя України» Ірині Фаріон?

НОВИНИ 05.09.2024 Коментарі 0

Учора, 4 вересня, лічильник під петицією до уряду з проханням присвоїти мовознавиці та колишній народній депутатці Ірині Фаріон звання «Героя України» посмертно перетнув позначку у необхідних для розгляду 25 тисяч голосів.

Тепер питання за Кабміном, який повинен розглянути петицію і за відсутності законних підстав у відмові готуватиме подання Президентові України. Останнє слово в питанні нагородження буде за Володимиром Зеленським та його офісом (який, як виявилося, уже показав своє ставлення до петиції).

Ця петиція має непросту історію. Автор петиції Михайло Шевелюк, керівник Української школи гостинності та експерт із сервісу та готельно-ресторанного бізнесу, розповідав журналістам, що спершу він намагався зареєструвати цю петицію на сайті глави держави. І попри те, що там серед петицій десятки стосуються присвоєння Героя України нашим воїнам (переважно посмертно), аналогічну петицію щодо Ірини Фаріон завертали аж двічі.

У відповіді з ОП йшлося про нібито невідповідність петиції вимогам та відсутність відповідних подання та матеріалів щодо присвоєння звання Героя. Тому ініціаторам довелося реєструвати відповідну петицію на сайті уряду.

За словами пана Шевелюка, текст електронної петиції формувала ціла ініціативна група.

«Доктор філологічних наук, професор Ірина Фаріон – надпотужний професійно-інтелектуальний діяч українського освітнього, культурного та політико-націоналістичного руху…

Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії рф», – йдеться у тексті.

«Багата наукова спадщина та просвітницька діяльність Ірини Фаріон має стати фундаментом формування україноцентричного світогляду майбутніх поколінь українців. З огляду на її багаторічну суттєву наукову, просвітницьку, педагогічну, політичну діяльність спрямовану на укріплення статусу державної мови та самої державності України, ми, що нижче підписалися, просимо присвоїти Фаріон Ірині Дмитрівні звання Герой України (посмертно)», – сказано у петиції.

Збір підписів розпочався 24 липня і тривав майже 1,5 місяця. При цьому чимало підписантів звертали увагу і на стрибкоподібну динаміку появи підписів під петицією, і на затримки, з якими зареєстровані підписи з’являлись на сайті. Із початком осені навіть з’явились заклики низки громадських діячів віддати голоси за петицію, оскільки невеличкий залишок до 25 тис. зменшувався вкрай повільно.

«Якби всі люди, які прийшли на похорон Ірини Фаріон, підписали б петицію, думаю, що цих голосів би вистачило», - переконаний Михайло Шевелюк.

Нагадаємо, що як писав ЗІФ, 19 липня 2024 року у Львові близько 19:30 убивця вистрілив Ірині Фаріон у скроню біля її будинку на вулиці Масарика. Жінку госпіталізували у важкому стані. Того ж дня стало відомо, що вона померла у лікарні о 23:20.

25 липня правоохоронці повідомили, що у Дніпрі затримали 18-літка, який може бути причетним до вбивства. Ним виявився В'ячеслав Зінченко: попри таємницю слідства його прізвище стало загально відомим. Галицький суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді двох місяців під вартою без права внесення застави. Сам підозрюваний не визнає себе причетним до вбивства, до «махрових» українофобів не належить, його батько служить у війську і вважає свого сина патріотом.

На світлині: Велелюдний похорон Ірини Фаріон / ЛМР

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: