Лукашенко «врятував» від смерті німця задля компромісів із Заходом?

АНАЛІТИКА 31.07.2024 Коментарі 0

Лукашенківська пропаганда влаштувала іпсошний серіал довкола арешту, засудження до страти та помилування громадянина Німеччини Ріко Крігера. У вівторок, 30 липня, відбулася його розв’язка. Самопроголошений президент Білорусі запросив до свого кабінету «людей, занурених у процес», щоби «почути подробиці, думки, порадитися». Причому пропагандисти подавали процес помилування під соусом, що Берлін «кинув» свого громадянина.

Серіал завершився гепіендом – лукашенко ухвалив рішення помилувати арештованого Ріко Крігера за вигаданими шістьма статтями кримінального кодексу.

Ріко Крігер відчув на собі репресивну машину лукашенка (фото:Reuters)

Цікаво те, що напередодні в медіа писали про закриту частину наради лукашенка із «громадянською» частиною свого штабу. Бульбофюрер після утаємничених розмов із путіним на Валдаї налаштовував «еліти» на певну зміну курсу. Іншими словами – диверсифікувати геополітичні напрямки з опцією інтересів колективного Заходу.

Лукашенко буцімто чи не вперше заговорив про ситуацію на польському кордоні та можливі проблеми з Китаєм. Міністр закордонних справ Риженков поінформував про домовленості з Пекіном, Москвою, Варшавою і Берліном. Щодо останнього, то власне йшлося про Крігера.  

За інформацією джерел, йшлося про деескалацію із Заходом. Зокрема, про послаблення напруженості на білорусько-польському кордоні, перемовини про звільнення із в’язниці журналіста польського походження Почобута й інших політичних в’язнів.

Серед інших питань - зняття напруги в суспільстві, запобігання подальшому поділу суспільства радикально налаштованими  особами, контроль за блогерами та в інфопросторі загалом..

Є припущення, що білоруський диктатор прагне і путіна не дратувати, і здобути крихти лояльності перед Заходом і Китаєм.

За спостереженнями політичного аналітика Олександра Фрідмана, державна пропаганда Білорусі готувала аудиторію до помилування Ріко Крігера за, найімовірніше, відмашкою з Москви:

- Удень лукашенко вдав, що вперше чує про смертний вирок Ріко Крігеру. Через п'ять годин він, «уважно вивчивши справу Крігера», помилував його. Вражаюча ефективність…

Що маємо поки що у сухому залишку: 1) Офіційно Берлін до Лукашенка не звертався; 2) Немає поки що й інформації про те, що Мінськ щось отримав за Крігера від Німеччини; 3) Справа Крігера починає нагадувати історію з обміном українського «супертерориста» Миколи Швеця: його Лукашенко змушений був віддати, бо Росія вирішила здійснити потрібний обмін з Україною.

Тепер на порядку обміну із Заходом і лукашенком знову працює за «путінське спасибі», а, вірогідно, за дешеву російську нафту, - вважає експерт.

У МЗС Німеччини під час урядової прес-конференції речник відомства Себастіан Фішер наголосив, що німецька сторона «прагне якнайшвидшого повернення німецького громадянина, повідомляє DW/.

«Я не хочу коментувати, що спонукало пана лукашенка помилувати німецького громадянина. Можу лише сказати, що ця новина принесла нам полегшення», - сказав Себастіан Фішер.

На запитання, чи пов'язане помилування з можливим обміном білоруських або російських політв'язнів, представник МЗС, як і раніше, відмовився відповідати.

На скріншоті відео: лукашенко «радиться» помилувати громадянина Німеччини

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: