У Карпачі розпочався 33-ій Економічний форум – найбільша конференція в Центральній та Східній Європі

НОВИНИ 03.09.2024 Коментарі 0

У вівторок, 3 вересня, у польському місті Карпачі розпочався традиційний 33-ій Економічний форум, що його організовує Фонд Інститут східних досліджень. Захід триватиме до 8 вересня. Цьогорічне гасло: «Час нових лідерів – формуємо майбутнє разом».

Організатори Форуму зазначають: «Унікальний клімат цього заходу сприяє розвитку співпраці між державами-членами ЄС та їхніми сусідами. Щороку на Форумі виголошуються важливі заяви року, тому за перебігом дебатів з великим інтересом стежать ЗМІ усього світу, і їх відгуки лунають в експертних і політичних колах ще довго після закінчення Форуму».

Під час Форуму відбудеться 350 дебатів, 6 пленарних засідань, а також чимало дискусійних панелей та інших заходів, зокрема, пресконференцій і воркшопів.

У рамках 33-го Економічного Форуму відбудеться і Форум з питань штучного інтелекту, який проведе польське Міністерство цифрових технологій у кооперації з найбільшими університетами країни. 

Також відбудеться Форум охорони здоров'я.

Воднораз на Економічному форумі презентують звіт Фонду Інституту східних досліджень «Аналіз польсько-українських відносин за президентства Володимира Зеленського: політика, економіка, безпека, перспективи розвитку», його підготували Олег Височан та Христина Влодек.

Поза тим буде оприлюднено "Звіт Варшавської школи економіки SGH та Економічного форуму 2024". Йдеться про ґрунтовне наукове дослідження стану економіки Польщі та країн Центральної і Східної Європи. 

У роботі Форуму бере участь численна делегація з України, зокрема зі Львівщини. Серед учасників – директор Інституту світової політики, голова спостережної ради ГО «Західний інформаційний фронт» Євген Магда (на світлині) та голова ГО «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть.

Відтак, Євген Магда візьме участь у панельній дискусії "Яким буде світ після закінчення війни в Україні", а Юрій Кміть виступить на Форумі доповідачем під час дебатів «Монополія на інформацію. Як протидіяти?».     

Коментар Євгена Магди: "33-ій Економічний форум в Карпачі – це, на мою думку, достатньо вагома та цікава подія, яка демонструє потенціал і навіть лідерство Польщі в Центральній Європі. Тут декілька тисяч представників з різних країн, які обговорюють справді актуальні проблеми. Власне, програма Форум цілком відповідає тим викликам, які сьогодні домінують. Тому якраз тут нема на що нарікати, є про що говорити.

Панує не просто робоча атмосфера, тут дуже багато факторів, які сприяють співпраці і взаєморозумінню. Скажімо, на Форумі достатньо багато представників місцевої влади, української в тому числі. Як на мене, це якраз та ситуація, коли чимало співрозмовників зможуть знаходити спільні інтереси.

Загалом з України цього разу достатньо багато представників, також бачив тут кількох народних депутатів. І я думаю, що це дуже добре, тому що нам потрібний постійний польсько-український діалог. Без нього наші двосторонні відносини будуть провисати, а це неприпустимо - адже нам конче необхідно не тільки знаходити порозуміння, а й виходити на спільні дії.

Щодо теми війни в Україні, то вона буде активно обговорюватись на Форумі. Я особисто виступатиму на панелі, в якій ітиметься про те, що буде після російсько-української війни, яким буде світ. Є й інші панелі, присвячені процесам реконструкції в Україні. Тобто насправді тема війни в Україні не йде на задній план. Але воднораз сказати, що це мейнстрім – все-таки ні. Я би сказав, що Форум у Карпачі – це виставка досягнень польської політики й економіки та, на мою думку, це абсолютно природно. 

Коментар Юрія Кмітя: «Це найбільша конференція в Центральній та Східній Європі, яка вже більше як 30 років збирає авторитетних і відомих політиків, економістів, соціальних лідерів з усього світу на численні дискусії з найактуальніших питань та викликів поточного порядку денного Центральної та Східної Європи. Зокрема, на Форумі широко представлена тематика інформаційної безпеки Європи. Так, я буду брати участь у дебатах «Монополія на інформацію. Як протидіяти?». І тут є про що поговорити. Головне завдання – спільно, швидко й ефективно протидіяти путінським ІПСО, не дозволяти росіянам сварити нас і зіштовхувати лобами, використовуючи, зокрема, наші історичні образи та помилки".     

На головному фото (зліва направо) – голова ГО «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть, професор Ягеллонського університету Міхал Марек і директор Інституту світової політики, голова спостережної ради ГО «Західний інформаційний фронт» Євген Магда.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: