Керівника польського держрезерву затримали. У справі замішані генератори для України та експрем’єр Моравецький

РОЗСЛІДУВАННЯ 03.09.2024 Коментарі 0

У справі про оборудки на мільйони злотих за участю президента Урядового агентства стратегічних резервів Польщі (RARS) Міхала Кучмеровського є затримання і виписано нові ордери на арешти. Про цю історію пише велика кількість польських медіа, адже Кучмеровський – один із найближчих соратників експрем’єра Моравецького.

У понеділок з’явилась інформація про видачу Окружним судом Варшави ордерів на арешт Міхала Кучмеровського у країнах Європи та у Великій Британії. І вже наступного дня повідомили про затримання Міхала К. (як пише частина польських видань) у Лондоні. Далі суд повинен вирішити, чи його триматимуть під вартою, чи він зможе вільно чекати рішення про екстрадицію до Польщі. До цього 46-річний підозрюваний кілька тижнів переховувався за кордоном.

Також відомо про ордер на арешт ще одного учасника оборудок - Павла Шопи, власника бренду Red is Bad і виробника «патріотичного одягу». Він так само перебуває в розшуку, адже, як встановило слідство, його компанія лише за три роки отримала близько півмільярда злотих, а замовлення від агенції RARS йому надходили без жодних тендерів.

Політика та корупція?

Згідно з інформацією польських журналістів, які займалися розслідуванням скандалу із Урядовим агентством стратегічних резервів, RARS свого часу відіграло значну роль у боротьбі з епідемією Covid-19 у Польщі. Так, за даними порталу Onet, за часів, коли при владі перебувала партія «Право і справедливість», її представники «домовилися із Шопою про своєрідний альянс для викачування державних грошей у безпрецедентних масштабах». При цьому для команди тодішнього прем’єра Моравецького підприємець став постачальником усього - від захисного спорядження під час пандемії до генераторів під час війни.

Справа Міхала К., колишнього голови Урядового агентства стратегічних резервів, на думку журналістів є більш небезпечною для PiS, аніж усі інші звинувачення у зловживаннях, оскільки вона безпосередньо стосується найближчого оточення Матеуша Моравецького.

Адже свою посаду Кучмеровський отримав завдяки сприянню Моравецького. І тепер експрем’єр намагається виправдати колишнього колегу.

«Він є людиною великих заслуг, адже діяв у дуже складний період пандемії та війни в Україні. Він не соромився приймати рішення, які рятували життя та здоров'я людей. Потрібно було робити дуже швидкі покупки», - так прокоментував журналістам справу проти Міхала К. Матеуш Моравецький. Він також нагадав, що голову RARS нагородили під час його роботи Володимир Зеленський та Анджей Дуда. А запит на арешт Міхала К Моравецький назвав «актом віроломної політичної помсти банди Д. Туска».

Разом з тим Центральне антикорупційне бюро під час слідчих дій і прослуховування телефонів виявило, що RARS мав замовляти речі, які не були потрібними під час кризи та ще й за завищеними цінами. Наприклад, постачанням кімнатних осушувачів повітря зайнявся адвокат Міхала К. – Павел Петршак, який погодився «провести діяльність, спрямовану на виведення коштів з RARS», відзначили в антикорбюро. При цьому Петршак є... другом Матеуша Моравецького.

«Писав накази на папірцях та знищував їх...»

Розслідування порушень в Урядовому агентстві стратегічних резервів було розпочато 1 грудня 2023 року. Того ж місяця відбулися обшуки в RARS, а також в офісі прем’єра, у деяких помешканнях та в компанії. Тоді ж було заблоковано і 117 мільйонів злотих на рахунках бізнесмена Павла Ш. і його матері. У квітні справу передали з Варшави до Сілезького відділу боротьби з організованою злочинністю та корупцією Національної прокуратури в Катовіце.

Предметом розслідування є, зокрема, те, що у період з 23 лютого 2021 року по 27 листопада 2023 року у Варшаві з метою отримання матеріальної вигоди особи з числа працівників RARS вчинили правопорушення у вигляді перевищення повноважень та невиконання обов’язків при організації та здійсненні закупівель товарів для низки компаній. Таким чином агентство діяло на шкоду суспільним інтересам. Тож Міхалу Кучмеровському (на світлині) може «світити» строк до 10 років.

За неофіційними даними, які отримали журналісти, проривом у розслідуванні стали свідчення одного з підозрюваних – Юстини Г., колишньої директорки із закупівель і підлеглої Міхала К. у RARS, яку нещодавно звільнили з-під варти.

За інформацією Gazeta Wyborcza, пані Юстина розповіла прокурору, що накази на замовлення надходили від Міхала К. на папірцях під час розмов. «Наприклад, він писав назву компанії - це означало, кому слід віддати перевагу, хто має отримати замовлення. На клаптиках паперу Міхал записав Шопу, Домініка Б., їхні компанії Seltet I Stopro… Це були маленькі наліпки - білі або жовті. Коли я прочитала записку, Міхал К. поклав її у шредер, який стояв у кабінеті, і знищив», - розповіла Юстина Г.

Фактично, завдяки її свідченням багато в чому формується обвинувачення проти Міхала Кучмеровського та Павла Шопи у діях в організованій злочинній групі, порушенні процедур та різкому завищенні цін на обладнання.

«Допомогли» Україні

Як зазначається в одному з епізодів справи, підозрювані нібито надавали перевагу певним підрядникам, коли реалізували грант Євросоюзу у розмірі 114 млн євро на постачання електрогенераторів для України.

За даними слідства, під час виконання цього контракту на постачання електрогенераторів була обрана пропозиція акціонерного товариства з обмеженою відповідальністю, що належить творцю бренду одягу (очевидно, йдеться про Шопу - ЗІФ). Ця компанія не мала досвіду, технічних і людських ресурсів для належного доправлення замовленого обладнання, а фінансовий стан компанії не гарантував постачання. Учасника обрали незважаючи на негативну рекомендацію антикорупційного бюро.

Чи будуть політичні наслідки?

«Політичне значення цієї справи величезне. Міхал К. – один із найближчих людей Матеуша Моравецького. Це знайомство може бути неочевидним навіть для деяких політиків партії «Право і справедливість». Але ці джентльмени знайомі вже понад 15 років, він був одним із найближчих радників прем'єр-міністра Моравецького і це просто звинувачує Моравецького», - пояснила журналістка Домініка Длугош.

За її словами, це також одна з причин, чому Матеуша Моравецького виключив з президентських перегонів Ярослав Качинський.

«Кучмеровського повернуть у країну та покарають. Не тільки він, а й його промоутер Матеуш Моравецький, який знав про все. Ще за часів партії PiS правоохоронні органи провели операцію проти Кучмеровського. Моравецький, який керував службами, але й дозволяв, знав про все. Визнання порушення закону – це також зловживання владою, це також порушення закону. Проблема в цьому питанні буде не тільки у Кучмеровського, а й у Моравецького», - зазначив євродепутат від «Громадянської платформи» Даріуш Йонський.

Екстрадиція – доволі трудомістка процедура, яка потребує часу. Тож повернення до Польщі Міхала К. може затягнутися на кілька тижнів, або й місяців. При цьому адвокати можуть спробувати довести, що їх підзахисного хочуть судити двічі за той самий злочин, або ж на батьківщині його переслідують за ознаками раси, релігії, статі, сексуальної орієнтації чи політичних переконань. У цьому випадку британське законодавство допускає відмову від екстрадиції.

Головне фото – Кучмеровський (ліворуч) і Моравецький (праворуч) / PAP

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: