Туск починає гратись в антиукраїнську історію

НОВИНИ 11.09.2024 Коментарі 0

Польща у відносинах з Україною повинна вести «тверду і продуману» політику: поза емпатією з боку Польщі, Київ має розуміти національні інтереси Варшави. Жодне рішення ЄС щодо України не прийматиметься без повної згоди з боку Варшави.

На цьому під час виступу на нараді польських послів у вівторок у Варшаві заявив глава польського уряду Дональд Туск, - повідомив Укрінформ.

Як зазначив польський премʼєр, Польща потребуватиме «твердої та продуманої» політики щодо своїх найважливіших сусідів. За його словами, з Білоруссю Польща сьогодні має відносини «вже не у стані холодної війни, а конфронтації, яка не припиняється».

«Наш найважливіший з очевидних причин сусід – Україна. Наша співпраця з Україною і наша політика щодо України вимагає продуманих інструментів, вимагає повного розуміння, викликаного війною і героїзмом України. Але в цій емпатії має також бути місце для повного розуміння у відносинах з Україною наших національних інтересів», - підкреслив Туск.

Як наголосив польський премʼєр, ця велика готовність Польщі та польського народу допомагати Україні у конфронтації з агресором «не може заслоняти поля польських інтересів тоді, коли вони інколи перебувають в очевидному конфлікті з українськими інтересами».

Туск підкреслив, що Польща є «найбільш надійним партнером й авторитетом в ЄС у питанні визначення європейської політики щодо України».

Він зауважив, що деякі країни ЄС, щоправда, мають більші економічні та бізнес-можливості щодо підтримки України.

«Але якщо йдеться про політику і стратегію щодо України, то я впевнений на 100%: Європа не прийме жодного рішення без нашої згоди у найбільш глибокому значенні цього слова. Йдеться не про затвердження, а авторство стратегії щодо України», - наголосив Туск.

Нагадаємо, наприкінці серпня Туск заявив, що від розв'язання історичних проблем з Польщею залежатиме польська згода на членство України в ЄС.

Тим часом  прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на пресконференції у вівторок, 10 вересня, повідомив що українські та польські інституції ведуть діалог щодо вирішення дискусійних історичних питань, але пріоритетом у відносинах України і Польщі наразі є військове співробітництво.

Воднораз додамо, що одним з найдражливіших питань українсько-польських відносин є тема Волинської трагедії.

Так, нещодавно у польському місті Ольштині під час конференції «Кампус Польща Майбутнього» тодішнього міністрів закордонних справ України Дмитра Кулебу спитали, коли Україна зніме заборону на ексгумацію загиблих під час подій на Волині 1943-45 років. Дмитро Кулеба у відповідь запитав, чи слухачка знає про операцію «Вісла» 1947 року з примусового переселення українців в іншу частину Польщі. Він сказав про території, які охоплювала операція, як українські землі. Очевидно, що малося на увазі території, де одвіку проживали українці, однак ця заява викликала чергову антиукраїнську хвилю.

На думку професора Львівського національного університету імені Івана Франка та Варшавського університету, доктор історичних наук Богдана Гудя, слова Дмитра Кулеби не є катастрофічною заявою. І все залежить від того, хто і як їх трактує. Опоненти сучасної влади у Польщі, бо власне Дмитро Кулеба був гостем міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, якого опозиція просто ненавидить, використали це у своїх цілях. 

«Цей скандал матиме внутрішньо-політичний характер, тобто внутрішньо-польський. Але, так чи інакше, це не додає, скажімо так, гармонії українсько-польським відносинам, тому що це буде використане і проти України», - сказав Богдна Гудь у коментарі ЗІФу. 

Історик зауважив, що російська пропаганда вже відреагувала на скандал і далі підливатиме оливи до вогню. Як і польська «п'ята колона», яка на утриманні російської пропагандистської машини,  і яка використовуватиме це у виборах президента Польщі , що заплановані на травень 2025 року. 

Також нагадаємо, що у липні цього року у Львові відбулася презентація польськомовної книги професора Богдана Гудя «Від Люблінської унії до Волинської різні. Чотири нариси польсько-української історії». В інтерв’ю виданню «Локальна історія» Богдан Гудь, зокрема, пояснив, чому написав свою працю польською мовою: "Тому, що вважаю своїм обов'язком доносити правду до польського читача. У своїх дослідженнях я керуюся тезою польського письменника-інтелектуаліста Юзефа Мацкевича «Тільки правда є цікавою». Хочу, щоби поляки зрозуміли, що коли кажуть, що «правда вас визволить», то ця правда повинна бути для обох сторін. І якщо з польського боку будуть формулюватися тези, оперті на фальшуванні фактів, щоб показати, що Волинська трагедія була запланована, зорганізована і здійснена УПА, то діалогу не вийде. Тому, що польські історики практично не беруть до уваги досліджень українських істориків. А якщо й беруть, то тільки для того, щоби «проїхатися катком» по їхніх працях. Натомість дослідження, оперті на фактах – зокрема мої, вони просто ігнорують! Нема книжки – нема проблеми". 

Фото – Офіс Президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: