Школярів РФ продовжують зомбувати пропагандою та налаштовувати проти України, - СЦЕНАРІЙ + ПРЕЗЕНТАЦІЯ

АНАЛІТИКА 07.03.2022 Коментарі 0

Ілюстративне фото: StopFake

 

 


Російським вчителям доручили провести уроки історії на тему «воєнної операції». У них школярів продовжують нашпиговувати пропагандистськими кліше, налаштовувати проти України та виправдовувати агресію РФ проти України. Разом з цим учням 6–8 класів пропонують вивчити промову Путіна та поговорити про те, чому сусіди стають ворогами. Про це повідомляє 59.RU Пермь Онлайн.

До шкіл скерували рекомендації щодо проведення уроків історії, присвячених виправданню агресії РФ проти України.

Один із педагогів школи у Пермському районі надав документ зі сценарієм уроку для учнів 6–8 класів. За даними редакції, аналогічні методичні рекомендації отримали вчителі історії та інших регіонах Росії. Розповідаємо, як педагогам пропонують говорити з дітьми про спеціальну військову операцію.

За словами вчителя, який надав документ, напередодні на електронну пошту школи надійшов лист із текстом: «Колеги, добрий день! Сьогодні до шкіл будуть направлені рекомендації щодо проведення уроків історії та суспільствознавства. За звичайним розкладом… Додатково не треба ставити. Звіт про проведення необхідно надати за посиланням оперативно».

Як повідомило джерело видання зі сфери освіти одного з регіонів Сибіру, ​​там у школи прийшли такі самі рекомендації щодо проведення уроків історії.

Крім того, у розпорядженні редакції є сценарій уроку для 9–11 класів, а також презентації, спрямовані на допомогу вчителям.

У документі, який отримали вчителі, сказано, що урок називається «Моя країна», а його мета — «ґрунтуючись на достовірних фактах та документах, сформувати в учнів середньої ланки школи адекватну позицію щодо проведення Збройними силами Росії спеціальної миротворчої операції із захисту Донецької та Луганської народних республік».

За задумом укладачів сценарію, на початку уроку діти спільно з педагогом знаходять на карті Донецьк та Луганськ, а також розмірковують про сенс приказки «Єдність народів — незламна фортеця». Розкрити значення цих слів пропонують, виходячи з прикладів «з історії, літератури, що пов'язують наші країни» (ймовірно, Росію та Україну).

Потім школярам пропонують поговорити про добросусідство та згадати, з якими державами межує РФ.

Згідно зі сценарієм, з учнями 7–8 класів слід подискутувати про те, що таке «війна за історію», «інформаційна війна» та чому сусіди можуть стати ворогами.

Як можливі варіанти відповіді пропонують такі:

  • «В.Путін: «Наша відповідь на брехню — це правда... в історії немає і не може бути «невигідних» або «незручних» сторінок»;
  • «Війни за історію» в сучасному світі ведуться не заради твердження істини про ту чи іншу історичну подію. Вони є частиною загальної інформаційної війни та ведуться за ті життєво важливі сенси, які забезпечують духовну самоорганізацію суспільства, є інструментом соціалізації, збереження та розвитку особистої та соціальної ідентичності;
  • в основі цієї міфотворчості не просто помилки та спотворення окремих історичних фактів, а системно організований механізм із перекодування свідомості насамперед молоді;
  • спроби переписати історію мають безпосереднє відношення до сьогодення. Вони є засобом розв'язання внутрішньополітичних питань для деяких країн і пов'язані з бажанням зарубіжних сил створити умови для зміни світопорядку, який виник після Другої світової війни».

Наступний етап — вивчення уривку зі звернення Володимира Путіна до росіян.

Прочитавши текст, підлітки мають відповісти чому, на їхню думку, Росія вирішила розпочати спеціальну військову операцію. Серед запропонованих авторами сценарію відповідей є загроза воєнного конфлікту з Росією, створення ядерної зброї, антиросійська політика України, оголошення російської мови поза законом, а Росії — ворогом, переписування підручників історії, знищення пам'яток та інших символів, що пов'язують Україну з Росією, будівництво баз НАТО, створення біолабораторій та зростання озброєння, небезпека кардинальної зміни військово-політичної ситуації в Європі на шкоду інтересам Росії тощо.

Потім діти обговорюють різні міжнародні організації та небезпеку, яку може становити вступ України до НАТО.

Як аргументи тут пропонують використовувати цитати зі звернення президента, наприклад, цю:

«Нас знову і знову намагаються переконати в тому, що НАТО — це миролюбний і суто оборонний союз. Мовляв, жодних загроз для Росії немає. Знову пропонують повірити на слово. Але реальну ціну такими словами ми добре знаємо. У 1990 році, коли обговорювалося питання про об'єднання Німеччини, радянському керівництву з боку США було обіцяно, що не відбудеться поширення юрисдикції чи військової присутності НАТО на жодний дюйм у східному напрямку. І що об'єднання Німеччини не спричинить поширення військової організації НАТО на схід».

На завершення уроку учні разом із педагогом обговорюють те, чим можна пишатися у Росії.

Творці сценарію пропонують вчителям звернути увагу дітей на «накопичений солідний запас міцності», надійність банківської системи, порятунок від зовнішнього державного боргу, високий рівень цін на нафту та газ, першу у світі вакцину від коронавірусу, розвиток виробництва та імпортозаміщення, будівництво космодрому Східний, Кримського мосту та модулів МКС, мінімальне безробіття і так далі.

У варіанті сценарію для старшокласників підліткам пропонують згадати аргументи, які навів президент, говорячи про «ескалацію внутрішньоцивільного протистояння» та «передумови громадянської війни» в Україні, що виникали протягом останніх 30 років.

Також із випускниками мають обговорити традиції української державності, причини, з яких Росія підтримувала Україну після розпаду СРСР та алгоритм розпізнавання фейкових новин (перевірка фактів, перевірка джерела, пошук інших джерел та збереження критичного мислення).

Сценарії уроків для різних регіонів є повністю ідентичними, у властивостях усіх файлів вказаний один автор — Суханова Ольга Миколаївна.

Зважаючи на все, рішення про організацію занять прийняли на федеральному рівні: так само звуть начальника управління дослідження та розробки ФДАОУ ДПО «Академія Міносвіти Росії» - установи федерального міністерства освіти, що займається доосвітою педагогів.

У пресслужбі Міністерства освіти та науки Пермського краю поки що не відповіли, чи є документ зі сценарієм справжнім і хто розсилав його до школи.

Але зазначили, що педагоги зобов'язані пояснювати дітям, що відбувається у світі.

«Вчителі мають навчати дітей орієнтуватися в інформаційному потоці щодо поточної ситуації в країні та світі. Основне завдання педагогів – роз'яснити ситуацію в історичному аспекті, відповісти на хвилюючі питання дітей. Обговорити цю тему планується на уроках історії чи суспільствознавства, – прокоментували російському виданню у кремлівському міністерстві.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: