Роспроп репетує за московських попів в Україні

НОВИНИ 29.03.2023 Коментарі 0

Напередодні розірвання договору між міністерством культури України та монастирем УПЦ (мп) у Києво-Печерській лаврі російська пропаганда масово заволала (вкотре) про «прітєснєнія» та розгул націоналістів.

Стрічка лише одного рашистського засобу масової пропаганди – риа «новости» в ТГ-каналі, зарясніла декількома публікаціями на цю тему.  

Окрім суто інформативного повідомлення про «одностороннє розірвання договору оренди з 29 березня та початок роботи комісії з приймання майна заповідника із 30 березня», у стрічці є публікація з коментарями президента російського інституту релігії та політики Антона Ігнатєнка, який каже, що «українська влада піде на силовий варіант виселення». На думку московського провокатора, виселення «розпочнеться зі спроби інвентаризації під камери місцевих телеканалів, після чого підключаться поліція та СБУ».

Іншим «експертом» став директора інституту Європи РАН Роман Лункін. Останній заявив, що Київ побоїться повністю виганяти ченців УПЦ, «хоча без бійок і затримань не минеться».

Потім роспропи підігріли тему виселення попів московського патріархату світлиною зі згарищем усередині з підписом «храм канонічної УПЦ підпалили вночі у Тернопільській області України». Без жодного посилання і вказування деталей.

Такий факт пожежі справді зафіксували у ніч на 28-ме березня в селі Кордишів біля Шумська.

«Невідомі зловмисники підпалили новозбудоване молитовне приміщення громади Української Православної Церкви. Як повідомив настоятель громади, власник ділянки, на котрій був зведений храм, протоієрей Георгій Цезарук, підпал був вчинений о першій годині ночі, коли у вівтар закинули займисту суміш…», - йдеться у повідомленні Тернопільської єпархії УПЦ.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження, а збитки, пишуть в ПЦУ, оцінюють на суму «до 800 тисяч гривень».

Частина тамтешніх мешканців – шанувальників московського православ’я, очільник якого кіріл благословляє російську армію головорізів убивати українців, втратила доступ до попереднього храму ще 2019 року. Проте вирішили не переходити у Православну церкву України, а закласти новий та освятити цього року.

Зважаючи на таку пильну увагу кремлівської пропаганди до подій в Україні та географічне розташування новобуду, де стався підпал (під боком Почаївська лавра – західна обитель православія) закрадається підозра: а чи не провокація це російських спецслужб, агентура якої маскується під рясами.  

Іще одну подію не оминула увагою роспропаганда в Івано-Франківську, виклавши відео з лаконічним коментарем: «розкольники ПЦУ захопили останній храм канонічної УПЦ в Івано-Франківській області, застосувавши сльозогінний газ».

Це повідомлення також має маніпулятивні ознаки, оскільки не пояснює суті того, що відбулося.

З допису у FB міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа випливає, що ситуація виглядала трохи інакше.

«На жаль, сьогодні зустріли спротив, стояли люди на вході та не пускали священнослужителів ПЦУ у приміщення, у храмі розпилили газ. А напередодні невідомі заварили ворота до храму. Проте священники ПЦУ потрапили всередину і провели молебень», - написав мер міста.

За його словами, у вівторок, 28 березня, у храмі на вул. Довженка відбулася перша служба Православної церкви України. У церкві провели молебень за Перемогу України. А храм став останнім в Івано-Франківській області, що належав УПЦ (московського патріархату).

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій нещодавно назвав російську православну церкву відповідальною за війну рф проти України.  «Церква та керівництво росії співпрацювали у злочині агресії та розділяють відповідальність за вчинені злочини, такі як шокуюче викрадення українських дітей», - заявив він.

За словами православного Патріарха, міжрелігійний діалог повинен акцентувати увагу на нейтралізації здатності керівництва московського патріархату підривати єдність християн та узаконювати перед Богом злочини.

ЗАМІСТЬ КОМЕНТАРЯ:

Вадим Денисенко, Український інститут майбутнього (сторінка у FB
):

Сьогодні російські попи без бою здадуть київську Лавру. Цю подію явно не можна недооцінювати через її символічне значення. Але хочу висловити декілька критичних слів, які ми не хочемо помічати через ейфорію щодо повернення святині українцям.

1. Чому росіяни без бою здали Лавру? Перш за все тому, що вони готуються до реваншу та розглядають цей «відхід» як тимчасове явище.

2. Чому вони так думають? Лавра – це такий собі виняток із правила. Навколо Лаври існує море російського патріархату, якому нічого не загрожує. І це непогано розуміє керівництво УПЦ (мп).

3. Чому нічого не загрожує? Передовсім тому, що вертикаль влади, яка могла би прискорити ці процеси, не дає чітких вказівок на місцях. Як результат: який-небудь районний начальник гальмує всі ті процеси, що масово підтримують громадяни.

4. Церква – це суперієрархізована структура. Через незрозумілі для мене причини, ніхто не працює над переходом цілих єпархій чи просто ієрархів на бік ПЦУ.

5. При цьому в медіа чомусь немає цілеспрямованої кампанії з примушування до визнання того факту, що настоятель РПЦ Кирило освячує російські війська на війну проти нас.

Саме тому поки дуже рано радіти переходу Лаври до української церкви. Дуже страшно, що за цим важливим кроком не буде нічого.

Також читайте:

СБУ затримала попа упц (мп) – працював на російську фсб

Ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ (мп) отримав підозру від СБУ

Лавра як інформаційна зброя в руках рашистів

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: