Лавра як інформаційна зброя в руках рашистів

АНАЛІТИКА 15.03.2023 Коментарі 0

Московити міцно вхопились за історію із виселенням московської православної церкви з Києво-Печерської лаври. У цій інформаційній операції задіяли купу людей найрізноманітнішого рівня. До кінця березня триватиме нагнітання ситуація пропагандистськими заявами. Що буде далі, поки спрогнозувати не візьметься ніхто.

Якщо коротко, то з минулого року українські православні святині намагаються очистити від московського патріархату. І зараз Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» зобов’язав керівництво УПЦ МП залишити будівлі монастиря до 29 березня через порушення угоди щодо користування майном.

Тепер заяви про утиски, неправомірність, гоніння і т. ін. сиплються по кілька на день.

Декілька днів тому московськи патріарх кіріл гундяєв звернувся до релігійних лідерів та міжнародних діячів із закликом звернути увагу на ситуацію довкола Лаври.

Прикметно, що одним з небагатьох, хто зреагував на цей заклик, був… Папа Франциск. Після завершення всезагальної аудієнції у середу, 15 березня понтифік заявив: «Я думаю про православних монахів Київської лаври. Прошу залучені у війну сторони поважати релігійні місця». І додав, що ченці та люди, які присвятили себе молитві – це «підтримка божого народу» незалежно від їх конфесії.

Щоправда, як співіснувати з представниками церкви, яка благословляє своїх вояк тебе вбивати, очільник католицької церкви не пояснив.

Глава Білоруської православної церкви Веніамін заявив, що процеси довкола Лаври треба негайно припинити. Бо похитнулись «духовні основи країн та народів». А те, що Україна почала «орієнтуватись на європейські цінності»», принесло в результаті, як і на початку ХХ ст., церковний розкол, гоніння та знищення церкви.

Майже очікувано вчергове зблиснула інтелектом довгоязика речниця сумноконячного МЗС машка захарова. ПЦУ вона звикло обізвала «раскольніками», владу – «кієвскім рєжимом», Офіс Зеленського – «бандітамі на Банковой». І спробувала щось сформулювати про свободу віросповідання, але у неї традиційно думка вийшла не дуже зрозумілою.

Досить несподівано до захисту монахів подвійного призначення долучився й відставний феесбешник стрєлков-гіркін. Лаврі він присвятив клька дописів на своєму ТГ-каналі, включно з відеозверненням намісника Лаври під кодовою назвою «Ми поважаємо свого президента, любимо свою владу». І хоча звернення було несподівано записане українською, насправді невідомо, яку владу УПЦ МП вважає «своєю».

Але пізніше (можливо, отримавши інші вказівки) стрєлков наїхав на «братію Лаври»: мовляв, вони готові зрадити повністю заради збереження насиджених і дохідних місць. «Треба було раніше! Не туди подалися, «бідні», треба було зразу в уніати (а краще у католики), або у сякі-такі «раскольнікі», - соромив їх колишній реконструктор.

Схоже, у москві почали розуміти, що Київську лавру вони справді можуть втратити. І вирішили погрожувати своєму осередку, аби там стояли до кінця.

Намісник Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло повідомив рашаЗМІ, що монахи залишати обитель (як того вимагає українська влада) не збираються. «Ми не маємо наміру виселятися і не будемо, бо зараз є закони, які на стороні людини. І те, що нам погрожують, що з нами розправляться – так сьогодні не 17-й рік. Сьогодні є спільнота всесвітня, є якась культура», - заявив Павло.

Але про всяк випадок вирішив вдатися до останнього аргументу – секретної зброї.

  • Ми ще не починали молитися так старанно, щоб Господь показав чудо. А, мабуть, таки нас змусять, - загрозливо запевнив представник УПЦ МП.

На цьому тлі дуже промовистим виглядає «лякалка», яку запустили московитські церковники через рашаЗМІ: мовляв, на Києво-Печерській лаврі почорніли хрести – після богослужіння ПЦУ. А це не просто так, це знамення, і т.д, і т.п.

Цей фейк досить швидко спростували фактчекери та представники ПЦУ. Виявилось, що по-перше, фейкомети в одній з версій переплутали Успенський і Трапезний собори, демонструючи «фотофакти». По-друге, сплутані й місця богослужіння митрополита Єпіфанія. А по-третє, у фотографії багато вирішують світло і ракурс зйомки: віднайдені світлини  2009 року демонструють такий же темний відтінок хрестів на Трапезній церкві, при тому що хрести і справді тьмяні (ремонт тут проводився 40 років тому).

Монахам бути?

Схоже, що найбільшим каменем спотикання є присутність Павла та кількох інших високих промосковських церковників на чолі УПЦ. Тож держава намагається усунути намісника, запровадивши персональні санкції проти нього, провівши обшуки тощо. Раніше й міністр культури Олександр Ткаченко натякав, що ченці могли б залишитись у Лаврі, щоправда у якому форматі – це питання до обговорення (розглядались варіанти їх переходу в ПЦУ, або й окремого підпорядкування Вселенському патріархові). «Принципово ситуація зміниться, коли підсанкційні особи покинуть територію Лаври… Виїхати повинні очільники, які вели незаконне будівництво на території об'єкта ЮНЕСКО впродовж багатьох років: митрополити Павло, Антоній, Синодальне управління, адміністрація», - зазначав Ткаченко.

Нардеп Микита Потураєв висловив сподівання, що майно Нижньої лаври передадуть в обумовлені терміни. Якщо ж цього не станеться, є судові інстанції, правоохоронні органи.

  • Росіяни точно спробують використати всі канали впливу, які в них ще залишились. Тому дуже важливо, щоб не було жодних зіткнень і насильства, – пояснив Потураєв.

Зрештою, у правоохоронців уже є певний досвід – коли вони забезпечували перше богослужіння ПЦУ у Верхній Лаврі на Різдво. Але усі подібні рухи нагадують пересування мінним полем.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: