Республіканська партія росії у США: гра стає цікавішою

АНАЛІТИКА 15.03.2023 Коментарі 0

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен припускає, що у випадку повернення Дональда Трампа у президентське крісло, США можуть припинити підтримувати Україну. Але незалежно від результатів голосування на виборах американського президента, участь Трампа від республіканців у виборчій кампанії-2024 па підірве підтримку України.

Згідно з опитуванням протрампівського медіа Fox News наприкінці минулого місяця, Трамп переміг би на праймеріз республіканців перед президентськими виборами 2024 року. За його кандидатуру готові проголосувати 40% виборців.

Чи стане Трамп невдахою?

Свій прогноз щодо кампанії Дональда Трампа на 2024 рік ексгенсек НАТО сформулював для журналіста видання Politico однією фразою: «Я думаю, що президент Трамп буде невдахою». І пояснив, що «його баґаж надто важкий і надто суперечливий».

У публікації Politico йдеться про те, що висунення Трампа на пост президента США у 2024 році може підірвати двопартійну підтримку України. Расмуссена турбують суперечливі погляди Трампа щодо війни в Україні.

Андерс Фог Расмуссен – прихильник ідеї інтенсивнішої збройної допомоги з боку США для України та надання довготермінових гарантій безпеки.

Колишнього керівника НАТО насторожує те, що опитування громадської думки вже свідчать про послаблення серед американців підтримки України. Расмуссен сподівається, що республіканці висунуть кандидата, більш відданого американському глобальному лідерству, ніж Трамп.

До речі, суперником Трампа від Республіканської партії може стати 44-річний губернатор Флориди Рон ДіСантіс (англійською Ronald Dion DeSantis). Останній, щоправда, ллє воду на кремлівський млин не менш завзято за Трампа. Він відкрито критикував адміністрацію Джо Байдена за допомогу Україні.

Видання Independent опублікувало матеріал із посиланням на телепередачу за участі ДіСантіса та ведучого каналу Fox News Такера Карлсона (Tucker Carlson). В телеефірі республіканець, чиї батьки мають італійське походження, заявив, що підтримка України від нападу росії не відповідає національним інтересам США. До слова, як зазначає Independent, телеведучий Fox News Такер Карлсон також часто критикував підтримку України з боку США.

Речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відреагував на публікацію в Independent дописом у Твіттері:

  • Ми впевнені, що як колишній військовий, відправлений у зону бойових дій, губернатор @RonDeSantisFL  знає різницю між «суперечкою» та війною. Ми запрошуємо його відвідати Україну, щоб глибше зрозуміти повномасштабне вторгнення Росії та загрози, які воно становить для інтересів США.

Керовані із кремля конгресмени 

Республіканська партія доволі насичена прихильниками росії й агентами кремля. І риторика її представників, які будують свої виборчі кампанії на настроях американців, часто доволі «неоднозначна».

Як писав ЗІФ місяць тому, проти постачання зброї Україні у США виступають лобісти російської федерації із багаторічним стажем. І цього року вони планують переламати співвідношення сил у Конгресі. Прибічниками путіна є радикально-консервативні республіканці. Це лобі з'явилося у Конгресі ще за часів президентства Дональда Трампа та захищало останнього від звинувачень у співпраці із кремлем.

Показовим є випадок із утраченим США розвідувальним безпілотником за 120 кілометрів від кримського узбережжя. Американці заявили, що планують підняти його із дна Чорного моря, щоби росіяни не змогли отримати доступ до його технологій. Але й у кремлі вустами секретаря радбезу рф патрушева заявили про наміри підняти штатівський безпілотник.  

Вадим Денисенко із Українського інституту майбутнього, коментуючи на своїй сторінці у FB збиття американського БПЛА російським Су-27 (інцидент над Чорним морем стався у вівторок, 14 березня) вважає, що росіяни вирішили трохи підняти градус протистояння у контексті заяв Трампа та ДіСантіса про зменшення допомоги Україні.

«Логіка росіян наступна: Байден воювати не хоче та не буде, а республіканці будуть «хитати» демократів. Росіянам потрібно хитати стійкість колективного заходу. І збитий безпілотник – один із елементів цієї гри. Найважливіше для нас – те, що попри все, ми маємо доволі слабкі лобістські можливості у Вашингтоні. І, на жаль, важелі тиску неймовірно обмежені. Створення лобістських потужностей – один із найважливіших наших фронтів. На жаль, поки цей фронт виглядає аж надто оголеним», - вважає Вадим Денисенко.

Українці в Огайо – проти

Одним із факторів протистояння республіканцям, що пливуть у фарватері «русского корабля», могла би стати українська діаспора у США.

Показовою є ситуація у штаті Огайо, де вихідці з України не хочуть голосувати за республіканця. І багато хто чи не вперше відмовиться віддати голоси за представника консерваторів.

А все тому, що кандидат від республіканців – письменник Джей Ді Венс висловив байдужість до долі України. Про це повідомляє у своєму ТГ-каналі російська служба BBC із посиланням на минулорічну публікацію у Washington Post.

Джей Ді Венс сповідує ізоляційні погляди і вважає, що США надто багато витрачає на підтримку України. За даними Бюро перепису, в Огайо мешкає приблизно 41 тисяча людей, які ідентифікують себе як іммігранти з України чи їхні нащадки. Центром української діаспори вважають місто Парма, що недалеко від Клівленда. Парма – місто-побратим Тернополя. У ньому розташовано декілька українських церков різних конфесій і навіть встановлено покажчик відстані до Києва. Зазвичай більшість українців голосували за республіканців з огляду на їхні консервативні цінності й антикомуністичну риторику.

«Трамп завжди ставився до української державності скептично, а до Путіна – із неприхованим захопленням; окрім того, він висував гасло «Америка передовсім», маючи на увазі, що потреби американців важливіші за зобов'язання перед закордонними союзниками. Венс із плином часу перейняв цю позицію настільки, що ще в лютому, до початку війни, сказав у одному з інтерв'ю: «Буду з вами відвертим. Мені все одно, що буде з Україною», - йдеться у публікації.

У матеріалі також сказано, що на відміну від «трампіста» Венса, інші політики в Огайо зважають на думку виборців українського походження. Наприклад сенатор від Огайо Роб Портман (теж республіканець) минулого року побував у Бучі й Ірпені – українських містах, що сильно постраждали внаслідок російської агресії.

Читайте також:

Російська пропаганда активізує свою агентуру в американському політикумі – ренегатів Демократичної партії

Список агентів путіна у Конгресі США

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: