Помста лукашенка для вільних білорусів

АНАЛІТИКА 07.09.2023 Коментарі 0

Білоруси, які вимушено покинули свою країну через репресії режиму лукашенка – отримали від диктатора підступний удар. Днями самопроголошений президент РБ підписав указ, що забороняє громадянам, які мешкають за межами країни, оформлювати доручення, паспорти (та їх продовження) у дипломатичних представництвах Білорусі за кордоном. Документ набув чинності 7 вересня і стосується десятків тисяч білорусів-«утікачів».

«Сенсацією цей крок влади не став: його слід було очікувати від режиму, який вважає людей, які залишили країну, своїми реальними чи принаймні потенційними ворогами», - пише політичний аналітик Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі.

В ОПК констатували проблему, але до її вирішення ще далеко

І з ним важко не погодитися – лукашенко схильний до помсти, як і абсолютна більшість диктаторів. І указ № 278 «Про порядок видачі документів та вчинення дій», що  тільки підтверджує це.  

В Об’єднаному перехідному кабінеті (ОПК) білоруських демократичних сил вважають, що цей указ свідчить про відмову держави виконувати свої зобов'язання та забезпечувати права громадян.

Нічого нового в цьому немає – лукашенко у Білорусі давно не забезпечує права громадян, а лише зобов’язує їх виконувати його волю. Альтернативою є хіба в’язниця.

Радниця лідерки білоруських демсил Світлани Тихановської із правових питань Крістіна Ріхтер констатує, що новий указ лукашенка позбавив білорусів не лише можливості змінити паспорт у посольствах і консульствах, а й закрив можливість розпоряджатися власним майном з-за кордону.

«Згідно з указом, люди більше не можуть продавати та передавати нерухомість та транспорт без особистої присутності чи довіреності, оформленої на території Білорусі. Довіреності, укладені за кордоном, відтепер не можуть використовуватись у Білорусі для такого виду угод.

Усім, у кого в Білорусі залишилася нерухомість і транспорт, доведеться отримувати «дозвіл» держави нею розпоряджатися. Зробити це буде можливо, лише опинившись у країні. Отже, ті з вас, хто не можуть безпечно повернутися до Білорусі, не зможуть вільно керувати своїм майном», - йдеться у коментарі Крістіни Ріхтер, опублікованому у ТГ-каналі Світлани Тихановської.

За її словами, право розпоряджатися майном є одним із основних і недоторканних прав людини. Тому жодна держава не повинна встановлювати необґрунтовані обмеження на її здійснення.

Схоже, що в ОПК ще не вишукали можливих юридичних стежинок, які могли би зарадити у цьому питанні вільним білорусам. Нагадаємо, там тільки нещодавно розповіли про напрацювання щодо виготовлення нових паспортів для громадян «нової Білорусі».

Радник Світлани Тихановської – Франак Вячорка розповів в етері «Голосу Америки», що взірці нового білоруського паспорта готують відправити у різні країни для, так би мовити, тестування. Він також висловив припущення, що перші білоруси зможуть отримати новий документ на початку 2024 року.

Що стосується указу лукашенка, то пан Вячорка трактує його як помсту для всіх білорусів.

«Паспорт нової Білорусі» видаватиме «паспортний стіл, який, найімовірніше, створить об’єднаний перехідний кабінет». Оформляти її будуть через «візові центри, які зараз видають візи в різні країни Шенгену», - цитує «Позірк» головного радника лідерки білоруських демсил.

Охочих отримати новий документ перевірятимуть на причетність до співпраці зі спецслужбами диктаторських режимів Білорусі та росії.

Проте, запровадити в обіг новий білоруський паспорт займе багато зусиль і часу – потрібно буде переконати багато держав визнати цей документ. Наразі таких, за словами Франака Вячорки, тільки дві.

Білоруси стараннями лукашенка мають непоганий шанс

Юристка-міжнародниця, кандидатка юридичних наук та експертка Білоруського Гельсінського комітету Катерина Дейкало у розлогому інтерв’ю розповіла «Позірку» про декілька нюансів, що стосуються вищеописаної ситуації, у якій опинилися білоруси.

За її словами, багато в чому доля останніх залежить від волі держави, в якій вони перебувають. Якщо Польща, наприклад, чи країни Балтії прихильно ставляться до білорусів-біженців, а Україна, наприклад, не вирішує їхні базові потреби, то, звісно, їхній вибір буде очевидним.

Що стосується «паспорта нової Білорусі», то він повинен подолати низку політико-технічних перешкод. Це, зокрема, код, що його надають паспорту за кодом країни.

«Такі коди, - каже Катерина Дейкало, - є лише у визнаних держав, просто так у якихось діаспор чи народів цих кодів бути не може, бо вони прив'язані до території їхньої юрисдикції. Чи підуть якісь держави-члени ЄС на те, щоби надати свій код цьому паспорту? Я не знаю, як це можна вирішити. Хоча лукашенко, звісно, своїм указом дуже допоміг демократичним силам».

Тому випадок білорусів уже є унікальним: вони мають державу, проте позбавлені можливостей як її громадяни. Й у випадку волі міжнародної спільноти вільні білоруси мають шанси вирішити у цьому аспекті свої проблеми. А лукашенко своїм указом лише підштовхнув міжнародну спільноту до цього кроку.

Юристка нагадує, що на рівні ООН уже визнано злочини режиму проти людяності, а на рівні Ради Європи підготовлено доповідь про білоруських політичних емігрантів.

«Це випадок (указ, - ред.), що додає доказів позбавлення прав дедалі більшої кількості людей у вигнанні, які перебувають там із політичних причин. Для країн, де живе більшість білорусів, які виїхали, - Польщі та Литви, - тисячі людей без чинних документів — це проблема, яку треба вирішувати. Зрозуміло, що у всіх різні терміни дії паспорта, але що далі, то таких людей ставатиме більше. І ось у цьому вони вже, я сподіваюся, будуть зацікавлені. Бо не можуть вислати білорусів, яких переслідують із політичних мотивів. Європейська конвенція забороняє висилання до держав, де можуть загрожувати тортури, а в нас держава (Білорусь, - ред.), де злочини проти людяності відбуваються щодо політичних опонентів», - пояснила Катерина Дейкало та додає, що режим лукашенка завершиться рано чи пізно як такий, що не вписується в сучасність і не еволюціонує разом зі суспільством.

Поради для білорусів від ОПК

Новий паспорт, без радянських рудиментів на ньому, є доволі затребуваним серед білорусів, які покинули свою батьківщину. Принаймні про це свідчать цифри – за трохи більше як тиждень від моменту оголошення про новий документ отримати його зголосилося понад 57 тисяч осіб.

Таку цифру у ТГ-каналі ОПК назвав заступник Кабінету з міжнародних питань Валерій Ковалевський.

«Трохи більше тижня тому ми презентували проект нового національного паспорта Білорусі. Ми вражені попитом: за такий короткий термін учасники опитування виявили намір отримати понад 57 тисяч паспортів. Тисячі з них зазначили, що планують оформляти паспорт не лише для себе, а й разом із членами своєї родини.

Таке бажання висловлювали білоруси з різних куточків світу, включно зі США, Канадою та іншими країнами. Особливо нас надихнув той факт, що більше третини учасників опитування зараз проживає в Білорусі, хоча ми підкреслювали, що з міркувань безпеки зараз проект орієнтований на білорусів за кордоном. Вражає, що найпопулярнішою причиною необхідності нового паспорта респонденти назвали неприйняття режиму та його символів окупації.

При цьому майже половина учасників опитування проживає в Європейському Союзі. І цілком прогнозовано, що іншими, більш прагматичними причинами, за даними опитування, були закінчення терміну дії паспорта та труднощі з обміном документа в режимних консульствах. Опитування показало, що наразі необхідно відновити паспорти щонайменше 2 тисячам людей. Це може бути «верхівка айсберга», - розповів Валерій Ковалевський.

Із появою указу лукашенка питання документів для білорусів актуалізувалося. Але зросли і ризики для тих, хто має потребу оформити ті чи інші на території Білорусі.

Тому представництво закордонних справ Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі спільно з Народними посольствами Білорусі підготували рекомендації у зв’язку з відмовою режиму лукашенка виконувати низку своїх консульських обов’язків.  

Подаємо його переклад із білоруської (повну версію можна прочитати у ТГ-каналі ОПК).

I. Не їдьте до Білорусі, якщо вас можуть переслідувати. Свобода і здоров'я – це важливо.

II. Якщо у вас є вид на проживання у країні, ви можете отримати «Паспорт іноземця». Їх видають багато країн, де проживають білоруси: Польща, Литва, Німеччина, Австрія, Ірландія, Італія, Словенія, Іспанія, Чехія, Грузія, Велика Британія, Естонія, Норвегія, Люксембург, Фінляндія, Латвія та ін.

Для отримання паспорта необхідно звернутися до відповідного органу МВС країни перебування, написати заяву про видачу «паспорта іноземця» та обґрунтувати, чому ви не можете отримати паспорт Республіки Білорусь:

▪️Із 07.09.2023 посольства Білорусі припиняють видачу паспортів та скасовують реєстрацію в консульствах (додати указ з перекладом на мову перебування країна).

▪️Вам небезпечно повертатися до Білорусі, тому що вас можуть заарештувати на кордоні. Приклади визначено в Довіднику з репресій.

▪️Через європейські санкції з вашої країни до Білорусі немає потягів і літаків.

III. Якщо вам загрожують переслідування за політичними мотивами в Білорусі, подайте заяву на міжнародний захист і отримайте женевський паспорт або інший вид проїзного документа. Це складний, але надійний спосіб легалізації в країні, який не залежить від посольств і влади Білорусі. Звернутися за міжнародним захистом можна в поліцію, міграційну та прикордонну служби.

Об'єднаний перехідний кабінет працює над визнанням національного паспорта Білорусі. Кожен білорус може допомогти в лобіюванні свого визнання у країні проживання (незабаром ми опублікуємо інструкцію, як допомогти).

Фото – Reuters, ТГ-канал ОПК Білорусі

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: