Під судовий каток лукашенка потрапили старі-нові жертви режиму

НОВИНИ 17.01.2023 Коментарі 0

У Білорусі судовий конвеєр продовжує розгляд справ проти політичних в’язнів. Складається враження, що лукашенко поставив завдання до певної дати оформити для всіх опонентів його режиму «судові» рішення.

Так, у понеділок, 16 січня, у Гродно розпочали судити в закритому режимі журналіста Анджея Пачобута.

Суддя Дмитро Бубенчик спочатку допустив найближчих родичів політв’язня та декількох активістів, але після за клопотанням державного обвинувача їх вивели в коридор, повідомляє ТГ-канал «Позірк».

Журналіста й активіста неофіційної Спілки поляків Білорусі Анджея Пачобута затримали 25 березня 2021 року у Гродно. Йому інкримінують ч. 3 ст. 130 (вчинення групою осіб умисних дій, спрямованих на розпалювання ворожнечі та розбрату) та ч. 3 ст. 361 (заклики до санкцій).

До цієї справи прикута уваги влади Польщі – на суд прибув тимчасовий повірений цієї країни в Білорусі Мартін Войцеховський.

Також міністерство закордонних справ Польщі «з розчаруванням» сприйняло повідомлення про початок судового процесу над Анджеєм Почобутом. У відомстві звинувачення проти нього вважають «неправдивими та політично мотивованими».

«Арешт і суд над Анджеєм Почобутом є черговим проявом інструментального використання системи правосуддя всупереч усім демократичним стандартам та одним із елементів антипольської кампанії, що проводить білоруська влада», - йдеться у заяві польського МЗС.

Дипвідомство знову звернулося до офіційного Мінська із закликом звільнити журналіста і зняти з нього політично вмотивовані звинувачення.

У заяві згадано також Анжеліку Борис – вчительку і громадську діячку, яку декілька разів обирали головою невизнаної лукашенківським режимом Спілки поляків Білорусі. Силовики переслідують її із два десятки років. Із 2005-го її неодноразово викликали на «розмови» в Комітет державної безпеки і прокуратуру, штрафували.

У березні 2021 року голову незареєстрованої Спілки поляків Білорусі засудили до 15 діб. Невдовзі прокуратура Білорусі повідомила про порушену кримінальну справу щодо Анжеліки Борис. Їй інкримінували «розпалювання ворожнечі», проведення масових заходів, реабілітацію нацизму та виправдовування геноциду білоруського народу.

Окрім неї, у польському МЗС закликали звільнити правозахисника, лідера організації «Вясна», лауреата Нобелівської премії миру 2022 року Алеся Бяляцького та всіх інших людей, «які працюють над розбудовою демократичної, суверенної та незалежної Білорусі».

«Ми очікуємо припинення репресій проти громадянського суспільства, а також початку процесу демократизації країни у співпраці з усіма політичними колами. Суверенна та демократична Білорусь може знову стати партнером і надійним членом міжнародної спільноти», - сказано в заяві.

Ще одну справу у вівторок, 17 січня, розглядає Мінський міський суд. Заочно судять фігурантів «справи Координаційної ради». У списку лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська, голова Народного антикризового управління Павло Латушко, член президії Координаційної ради Білорусі Ольга Ковалькова, голова страйку МТЗ Сергій Ділевський, екс-керівниця штабу Тихановської Марія Мороз.

Світлана Тихановська, яка бере участь у Давоському форумі, у своєму ТГ-каналі назвала судовий процес фарсом.

«Сьогодні розпочинається те саме «заочне судове провадження», яке режим розпочав проти мене. Звинувачують у всіх можливих злочинах за 10-ма статтями. Всерйоз коментувати цей фарс складно, але ігнорувати це порушення прав я не збираюся», - йдеться у коментарі.

За словами Світлани Тихановської, про суд вона дізналася зі ЗМІ, а не з офіційного повідомлення. Цим процесом замовники справи (вочевидь, лукашенко), судді, прокурори і слідчі, намагаються залякати та дискредитувати її, вважає лідерка демократичних сил Білорусі.

«Три роки тому я не думала, що колись мене переслідуватимуть у заочному суді. Але я й не думала, що мені випаде честь вперше за 30 років представляти нашу країну та майбутнє її економіки на найважливішому економічному форумі у Давосі. Це майбутнє настане, і його неминучість вас (представників режиму лукашенка, - «ЗІФ») лякає. Білорусь буде вільною, незалежною, мирною та успішною країною. І те, як ви, співучасники цих судилищ, боїтеся цього майбутнього – не змусить ні мене, ні білорусів зупинитись на шляху до своєї мрії», - сказала Світлана Тихановська.

До слова, днями проти її чоловіка – Сергія, який відбуває 18-річний термін ув’язнення, порушили ще одну справу. У слідчому комітеті Білорусі звинувачують політичного в’язня у непокорі та невиконанні «законних вимог» адміністрації колонії №8 у місті Жодино. Йому інкримінують порушення порядку відбування покарання, нереагування на вимоги працівників адміністрації, грубу поводінку з ними, провокування ув'язнених на конфлікти, систематичне порушення режиму.

Світлана Тихановська так прокоментувала дії лукашенківських силовиків:

- Уже два з половиною роки мого чоловіка намагаються виставити злочинцем. Як намагаються виставити злочинцями білорусів за «завищені» на декілька копійок ціни на курку, гру на віолончелі на вулиці чи коментарі в Інтернеті. Але для своїх дітей Сергій – дбайливий батько. Для своїх послідовників Сергій – лідер, якому важливо слухати та чути людей. А для народу Білорусі Сергій – як і раніше, втілення гордості, сили та харизми. І жодні звинувачення ніколи цього не змінять.

Лідерка демсил переконана, що білоруси «не повинні страждати через те, що хтось хоче влади». Режим лукашенка вигадує все нові кримінальні справи тисячам людей і зробив Білорусь співагресоркою у війні росії проти України, спричинивши цим міжнародні санкції.

«Розплачуються за все це 9 мільйонів білорусів. Розплачуються зростанням цін, порожніми гаманцями, неможливістю спокійно жити. Розплачуються своєю безпекою, своїм сьогоденням і майбутнім своїх дітей. Хтось розплачується найціннішим – життям. Хтось отримує величезні терміни і проводить найкращі роки життя у в'язниці», - констатувала Світлана Тихановська.

Як писав «ЗІФ», минулого тижня у Білорусі розпочали «судовий» розгляд у закритому режимі над журналістами порталу TUT.BY. Загалом у Білорусі за ґратами перебуває щонайменше півтори тисячі політв’язнів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: