Лукашенко новий рік розпочав із продовження розправи над опонентами

НОВИНИ 06.01.2023 Коментарі 0

Не встигнули вщухнути обурення після жорстокого судового рішення в Гомелі, де трьом «рейковим» партизанам присудили терміни від 21-го до 23-ох років ув’язнення, як режим лукашенка взявся за судилище над одним з найбільших символів незалежних білорусів, лауреатом Нобелівської премії миру Алесем Бяляцьким.

У четвер, 5 січня, суд Ленінського району Мінська поки що у відкритому режимі розпочав розгляд так званої справи проти представників правозахисного центру «Вясна». На сайті правозахисників інформацію про перебіг судового розгляду викладають онлайн і з доповненнями.

Окрім Алеся Бяляцького «у справі «Вясни» проходить його заступник Валентин Стефанович і координатора кампанії «Правозахисники за вільні вибори» Володимир Лабков. Їх звинувачують за ч. 4 ст. 228 («контрабанда, організованою групою») та ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу («фінансування групових дій, що грубо порушують громадський порядок»). Четвертого обвинуваченого – Дмитра Соловйова, судять заочно (він устиг виїхати з Білорусі до масових обшуків та арештів, що прокотилися всередині липня 2021 року).

Справу розглядає суддя Марина Запасник, яка відхилила прохання відповідачів надати перекладача з російської на білоруську та відмовилася до них звертатися білоруською мовою. Також Запасник відхилила і заяву про недовіру та відвід судді й заміну запобіжного заходу «тримання під вартою» на інший. Трьох політв'язнів утримують під вартою з 14 липня 2021 року. Їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Справа налічує рекордних 283 томи матеріалів по 300 сторінок кожен. Алесь Бяляцький заявив, що не встиг ознайомитися з понад 70 томами. У справі проходять приблизно 100 свідків. А по всій країні підручні лукашенка провели 120 обшуків.

До слова, на всіх присутніх під час судового засідання склали протоколи. До приміщення суду прийшли активісти, які знімають фото та відео.

На місце події прибув і один із найзатятіших і найтоксичніших лукашенківських пропагандистів азарьонок. Останній намагався поспілкуватися з тими, хто підтримує арештантів. Одна з жінок відмовилася йому представитися і доволі сміливо відповіла на його зачіпки, побажавши наприкінці діалогу поганого дня.

Телеграм-канал «Баста» цитує свою читачку, яка такими словами прокоментувала відео:

- Коли кати почали судити нашого «Нобеля», несподівано було побачити когось із пропагандистів таргана... Сталеві нерви у жінки. Не кожен так спокійно може стриматися. Я б уже надавала азарьонку парасолькою по його мерзенній свинячій пиці. Дуже шкода, що йому так і не відрізали язика».

Лідерка демократичних білорусів Світлана Тихановська вважає, що режим лукашенка «судить» їх за правозахисну діяльність, що «врятувала сотні білорусів, дала надію тисячам та сприяла майбутньому мільйонів».

«Алєсь Бяляцький – герой і гордість Білорусі. Це назавжди. Цього в нього ніхто не відніме. Ні режим, ні судді чи прокурори, ні тюремники, які тримають його за ґратами з липня 2021 року. Алєсь Бяляцький – один із найсильніших людей, яких я коли-небудь зустрічала. І те, як він поводиться на цьому «суді», це ще раз підтверджує. Він наполягає, що кайданки з «веснянців» потрібно зняти, оскільки це ображає людську гідність. Він наполягає, щоби процес проходив білоруською мовою. А якщо йому відмовляють, то просить перекладача з російської. Алесь Бяляцький – людина волі, людина принципів. Його силу, його вільний дух не знищать ніякі ґрати та кайданки. Я пишаюся тим, що знаю його особисто. Що була на церемонії вручення Нобелівської премії. І що я його обов’язково зустріну – вже у вільній Білорусі. Де, нарешті, держава зможе вшанувати його справу не роками ув'язнення, а довічною пошаною і заслуженою сторінкою у справжньому підручнику історії Білорусі», - написала Світлана Тихановська у своєму ТГ-каналі.

Сліди від кайданків на руках у Алеся Бяляцкого

Минулого року за політично мотивованими кримінальними справами режим лукашенка засудив щонайменше 1 242 людини, наводить цифри правозахисний центр «Вясна». Жертвами стали 942 чоловіки і 300 жінок.

До позбавлення волі засуджено 636 осіб (понад 51% судових рішень). Загальний термін позбавлення волі становить понад 2 501 рік. «Хімію» отримали 190 осіб (загалом понад 452 роки). 373 людини - «домашню хімію» (загалом понад 893 роки).

Шістьом засудженим призначили примусове лікування у психіатричній лікарні, 9 - «примусове лікування разом з іншими видами покарань». Також приблизно півтора сотні білорусів зобов’язали заплатити великі штрафи.

Наприклад, у Гродно 4 січня лікаря-кардіолога Антона Наумова засудили до 2,5 років «хімії» за участь у протестах. Суддя Маргарита Ланцевич відправила молодого медпрацівника у виправну установу відкритого типу. Затримали хлопця 27 жовтня минулого року, а звинуватили за участь у протестах 2020 року, коли лукашенко програв Світлані Тихановській вибори та силою захопив владу.

Днями суддя Альона Папкова визнала винуватими трьох фігурантів у справі «Робітничого руху». Генадзь Фядиніч і Васіль Берасньов отримали 9 років посиленого режиму, Вячаслав Арешка – 8 років загального. Лідерів незалежних профспілок звинуватили у створенні екстремістського формування та участі в ньому, закликах до санкцій і розпалюванні ворожнечі.

Як повідомив на своїй сторінці у FB керівник благодійного фонду «Нова Білорусь» Олексій Францкевич із посиланням на «Вясну», минулого року в Білорусі з політичних мотивів затримано щонайменше 6 380 осіб. Це в середньому 17 осіб на добу. Водночас така цифра є мінімальною, оскільки багато випадків через різні причини залишаються невідомими громадськості.

Також пан Францкевич поширив інформацію про запланований на 9 січня «суд» у справі інформаційного порталу TUT.ВY. Режим звинувачує п’ятеро осіб. Серед них головна редакторка Марина Золатова та колишня генеральна директорка Людмила Чекіна. Вони перебувають у СІЗО з моменту арешту в Мінську 18 травня 2021 року.

Фото spring96.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: