Лукашенко зачищає інформаційне поле та занурює Білорусь у пітьму путінської пропаганди

НОВИНИ 10.01.2023 Коментарі 0

Тиждень у Білорусі розпочався з чергової судової справи – в закритому режимі 9 січня суддя Валентина Зенькевич у Мінському міському суді розпочала розглядати справу проти найбільшого білоруського незалежного порталу TUT.BY. За ґратами у залі «суду» перебувають колишня головна редакторка Марина Золотова та колишня генеральна директорка Людмила Чекіна.

Людмила Чекіна та Марина Золотова під час суду 9 січня (фото spring96.org)

Як повідомляє правозахисний центр «Вясна», трьом іншим працівницям редакції – Ользі Лойко, Олені Толкачовій і Катерині Ткаченко – раніше змінили запобіжний захід, і вони залишили територію Білорусі.

Учасницям процесу інкримінують декілька статей кримінального кодексу РБ. Основними з яких є ухилення від сплати сум податків в особливо великому розмірі; організація умисних дій, спрямованих на розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі; закликами до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці РБ, вчинене з використанням ЗМІ чи мережі Інтернет.

Силовики лукашенка здійснили напад і масові обшуки в помешканнях працівників та приміщенні редакції TUT.BY у Мінську й деяких обласних центрах. Загалом за один день затримали 15 людей і помістили у слідчий ізолятор.

Заступник голови слідчого комітету РБ Олег Шендерович заявив, що більшість обвинувачених звернулися до лукашенка із проханням про помилування, відшкодували сповна збитки і співпрацювали зі слідством. За це їм змінили запобіжний захід «тримання під вартою».

Натомість політв'язні Марина Золотова та Людмила Чекін перебувають під вартою вже 19 місяців.

У понеділок, 9 січня, редакція білоруського видання «Зеркало» так прокоментувала початок судового процесу над медійниками (ПЦ «Вясна» подає витяги з нього):

  • Увесь цей процес – сюр, що можна назвати фінальним ривком дорогою в альтернативну реальність, де справжні новини – це зло. А зло, як відомо, має бути переможене.
  • Для багатьох із нас, журналістів та редакторів «Зеркала», справа TUT.BY – особиста. Наше медіа створили вихідці з цього порталу. Обвинувачені у справі наші колишні колеги для когось і близькі друзі. Але цей текст не про особисте, він про всіх нас, про білорусів.
  • У країні, яку більшість білорусів хочуть побудувати, незалежні ЗМІ – один із непорушних стовпів демократії.
  • У нас у редакції немає жодних сумнівів у тому, що справа TUT.BY сфабрикована та з'явилася лише тому, що режим боїться журналістів. Боїться справжніх новин.
  • Ми вважаємо, що співробітників TUT.BY слід звільнити в залі суду. А ще ми знаємо, що цього не станеться. Тому що сподіватися в сучасній Білорусі на справедливий суд не доводиться.
  • Цей політичний процес не перший, не десятий і навіть не тисячний. Тільки політв'язнів зараз у країні 1 442. На момент, коли ви читаєте цей текст, їх напевно побільшало.
  • Наша улюблена країна все глибше і глибше занурюється у темряву. Коли, здається, гірше бути не може - з'являється чергова новина, яка занепадає.
  • Білорусь на всіх парах мчить дорогою в альтернативну реальність, де справжні новини – це зло. І влада намагається це зло перемогти.
  • Але ми обіцяємо вам робити все, щоби у них не вийшло. Заради колег, яких сьогодні почали судити, і заради майбутнього нашої країни ми продовжуватимемо справу TUT.BY – і розповідатимемо, як справи в Білорусі.

На початок лукашенківського судилища над незалежними журналістами відреагувала лідерка демократичних білорусів Світлана Тихановська. Вона вважає, що всі працівники TUT.BY є гордістю білоруської журналістики, які зробили для країни більше, ніж «усі присутні в залі суду – пропагандисти, прокурори, охоронці й інші прислужники».

«Але Білорусь сьогодні – це не нормальна держава, - йдеться у коментарі Світлани Тихановської у її ТГ-каналі. - Незалежні та чесні журналісти потрібні кожній державі, щоби привертати увагу до проблем і вирішувати їх. Натомість режим наймає пропагандистів для створення нібито гарної картинки у державі. А тих, хто наважився говорити правду – репресують, катують, залякують... Я впевнена, що правда все одно переможе. Але, як ми вже знаємо, правда має вміти себе захищати – особливо за часів, коли протистоїть диктатурі та війні».

На тлі цього процесу бульбяний диктатор лукашенко зустрічався з держсекретарем так званої союзної держави (з росією) дмітрієм мєзєнцевим (на фото внизу ліворуч). Він педалює створення білорусько-російського медіахолдингу вже в першій половині цього року.

«Я ще раз нагадую: наше спільне рішення, президентів Росії та Білорусі – створити хороший, добротний, потужний, обов'язково сучасний. В іншому випадку витрачатимемо гроші, а толку не буде», - описував свою мрію лукашенко, притрушуючи її словами про «самостійний і незалежний» медіахолдинг.

Наприкінці минулого року мєзєнцев повідомляв про початок роботи та консультацій зі створення медіахолдингу вже триває, розпочалися консультації із урахуванням досвіду, напрацьованого під час «діяльності союзних ЗМІ за ці роки».

Можна тільки собі уявити цього інформаційного монстра, якщо його диктаторам удасться створити…

Події в інформаційному полі Білорусі останніми днями наштовхують на думку, що білоруський режим на тлі невдач кремля у війні з Україною пришвидшеними кроками намагається перекрити доступ до об’єктивної інформації та занурити населення у пітьму путінської пропаганди.

Сьогодні, наприклад, стало відомо про блокування сторінок у соцмережі VK на території Білорусі. Про такі обмеження повідомили медіаресурси «Зеркало», «Медіазона. Білорусь», телеканал «Белсат» і правозахисний центр «Вясна».

ТГ-канал «Позірк» пише, що згадана соціальна мережа заблокувала сторінки цих ЗМІ на вимогу мінцифри РБ «у зв’язку з розповсюдженням інформації, забороненої до розповсюдження».

У листопаді минулого року ми повідомляли про навчання з обмеження і блокування інтернет-трафіку на всій території Білорусі. Цим займався оперативно-аналітичний центр, що діє при самопроголошеному президентові РБ. Тренування відбувалося за методиками Китаю, що створив закриту внутрішню інтернет -мережу.

Лукашенкові, схоже, вдасться домогтися свого – його ресурси та потужний силовий апарат відшліфовують десятиріччями. Тільки штат «кдб-ешників», як повідомляє «Зеркало», налічує біля 10 тисяч осіб

Білоруський диктатор свідомо проводить межу між вільною пресою та кишеньковими пропагандистами. Вільнодумцям – штрафи та в’язниці, лизоблюдам – нагороди та заохочення.

Сьогодні, до слова, диктатор нагородив «за плідну працю, високий професіоналізм, значний особистий вклад у розвиток національної журналістики та телебачення» медалями Франциска Скорини деяких представників державних медіа.

Фото dw.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: