Орбанові планують влаштувати обструкцію. Він уже всіх дістав

АНАЛІТИКА 15.07.2024 Коментарі 0

«Голуб миру» Віктор Орбан продовжує грати роль миротворця-комунікатора, і після світового турне розіслав главам країн Євроспільноти свій «мирний план». Тим часом у ЄС невдоволення самодіяльністю угорського прем’єра вже вихлюпується через край, тож євродипломатія виношує план демонстративного покарання цього непроханого переговорника.

Так очільники МЗС країн Євросоюзу можуть бойкотувати з'їзд, який повинен відбутися 28-29 серпня у Будапешті, й натомість скликати власну зустріч, повідомляє видання Politico.

Причин для цього одразу кілька: перешкоджання прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном наданню військової допомоги Україні та його «турне миру», в рамках якого політик провів низку зустрічей – зокрема, з російським диктатором ліліпутіним, лідером Китаю Сі Цзіньпінем та бажаючим вдруге сісти у крісло президента США Дональдом Трампом. 

За даними джерел видання, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель може скликати очільників МЗС блоку на «формальну» нараду з закордонних справ якраз тоді, коли в Угорщині запланований згаданий з’їзд. Такий бойкот дозволить міністрам також надіслати Будапешту сигнал, що «Угорщина не виступає від імені ЄС». 

«Якщо того ж дня відбудеться офіційна рада із закордонних справ, організована високим представником [Боррелем], міністри не зможуть поїхати до Будапешта», - пояснив один із європейських дипломатів.

Неофіційно цей план вже обговорювався кількома членами ЄС, зокрема Францією та Німеччиною. Але вже 17 липня, команда Борреля повинна представити його главам МЗС усього блоку. А вони майже усі категорично проти участі у черговому політичному шоу угорців, яке має на меті штучно посилити роль і вагу Будапешта на світовій арені.

«Голуб миру» мав усіх в носі

Віктор Орбан після вояжів до Києва, Москви, Пекіна та Вашингтона надіслав свій «мирний план» до лідерів країн Євросоюзу. Політичний директор премʼєра Балаж Орбан в інтервʼю Magyar Nemzet заявив, що цей план «зараз лежить на столі кожного прем’єр-міністра ЄС».

За його словами, вирішальну роль у миротворчих зусиллях можуть зіграти США, Європа та Китай. Також, на думку Орбана, це може бути Туреччина, за посередництва якої працювала Чорноморська зернова ініціатива.

«Дональд Трамп також відданий миру, тому, якщо він знову стане президентом США, він сам створить мир за короткий час. Однак європейці та нинішня американська адміністрація голосують за продовження війни», - вважає Орбан.

За його словами, роль Угорщини у миротворчому процесі «не можна ні переоцінювати, ні недооцінювати». Політичний директор угорського премʼєра додав, що сам факт вояжів Орбана свідчить про те, що його країна «може відігравати серйозну роль у посередництві».

Німці уже в шоці

Аномальну активність угорського прем’єра, яку він демонструє на тлі головування в Раді ЄС вже розкритикували в німецькому МЗС.

«Ми зараз маємо дванадцятий день – і вже завдано великої шкоди», - заявив речник МЗС ФРН Себастьян Фішер наприкінці минулого тижня.

За його словами, посли ЄС ще раз звернулися до угорської сторони з проханням «припинити обструкційні спроби та… дотримуватися вимог лояльності ЄС». Також Фішер наголосив, що Віктор Орбан від час своїх поїздок не може говорити від імені Європейського Союзу, оскільки це компетенція президента Європейської ради та високого представника з питань зовнішньої політики.

За його словами, у Німеччині останні візити глави уряду Угорщини сприймають «із великим подивом і скептицизмом», адже така поведінка суперечить вимогам ЄС щодо лояльності. Фішер відзначив, що головування у Раді ЄС полягає в тому, щоб бути нейтральним посередником між державами-членами та намагатися просувати процеси в ЄС і процеси прийняття рішень в ЄС таким чином, щоб досягти позитивного результату. Натомість Орбан зараз робить цілком протилежне.

«Спільна позиція ЄС щодо загарбницької війни росії проти України є чіткою та однозначною. Є висновки Ради міністрів закордонних справ щодо цього на європейському рівні. Є рішення Європейської ради глав держав і урядів, які Угорщина підтримала і зобов’язана виконувати, і ми очікуємо від президента Угорщини їх виконання. Позиція полягає в тому, що росія має негайно припинити війну проти України, яка порушує міжнародне право, і що ми як ЄС стоїмо на боці України», - підкреслив речник німецького МЗС.

Поставлять у кут?

У багатьох європейських медіа з приводу поведінки угорського прем’єра пишуть, що «союзники розлючені».

Загалом, ще до російсько-української війни напруга між ЄС та Угорщиною протягом тривалого часу зростала. За Орбана країна відступає від демократичних норм і верховенства права, а також порушує безперебійне функціонування ЄС, блокуючи ухвалення законів або фінансування для отримання поступок у непов’язаних сферах.

Тепер це неприйняття готове виливатись у більш конкретну форму. І перші приклади вже є. Так на першу зустріч за головування Угорщини, яка проходила в Будапешті для обговорення промислової політики, з’явилося лише сім міністрів з інших країн. Жоден комісар її також не відвідав. Тепер ситуація може дійти до відвертого ляпаса – ігнору зустрічі очільників МЗС у Будапешті.

Хоча люди штибу Орбана (як і його колеги Трамп чи ліліпутін) зазвичай чи то вдають, що не розуміють дипломатичних натяків, чи відверто їх ігнорують. І продовжують гнути свою лінію. Тож тут доведеться вдатись до більш рішучих та однозначних кроків. Та чи наважиться на них Європа?

На фото: Віктор Орбан і Жозеп Боррель колись розмовляли

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: