Орбан – імітатор миру: на прикладі Угорщини можуть відпрацювати механізм виключення з ЄС

РОЗСЛІДУВАННЯ 16.07.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

2 липня цього року прем’єр-міністр Угорщини Орбан відвідав Україну, що стало його першим візитом за 12 років. У Києві він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським і запропонував йому ідею «припинення вогню» і початку переговорів з Росією.

Орбан заявив, що мирні ініціативи України «вимагають багато часу», і тому «попросив Зеленського подумати про те, чи не можна зробити інакше: спершу припинити вогонь, а потім вести переговори про мир».

Потім Орбан офіційно прибув до Москви. Тоді президент Ради ЄС Шарль Мішель нагадав, що Угорщина, яка з 1 липня головує в Раді ЄС, не має мандату на переговори від імені ЄС із росією.

8 липня Орбан прибув з візитом до Пекіну, під час якого обговорював із головою КНР Сі Цзіньпіном свій «мирний план».

10 липня угорський прем’єр зустрівся з лідером Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом у Вашингтоні і попросив підтримати його ініціативу.

12 липня Орбан зустрівся з Трампом, тоді вони обговорили способи встановлення миру в Україні.

Коли з коротким візитом Україну відвідав  Віктор Орбан, в Києві привітали його дипломатичний жест як ініціативу лідера сусідньої держави, який не побоявся відвідати воюючу країну. Востаннє Віктор Орбан приїздив до України 12 років тому. В Києві вважали, що підтримка України – добра нагода для Угорщини зміцнити свої позиції та авторитет в ЄС. Позитивним зрушенням стало обговорення проблеми культурних прав національних меншин на паритетних засадах. Віктор Орбан пообіцяв відкриття в Угорщині шкіл з українською мовою навчання. 

Між тим, він озвучив ініціативу з одностороннього припинення вогню у російсько-українській війні. Тоді президент України В.Зеленський ознайомив угорського прем’єра з ситуацією на фронті та бажанням усього українського народу, щоб російські війська повернулися назад в рф в місця свого розташування.

Не повідомивши Київ про свої наступні плани, прем’єр-міністр Угорщини після переговорів з президентом України полетів до москви та зустрівся з російським диктатором Путіним, а потім відвідав Китай.

Угорський прем’єр-міністр після свого "мирного турне" написав листа голові Європейської ради Шарлю Мішелю, в якому, зокрема, запропонував відновити дипломатичні відносини з РФ. У листі Орбан навів свою оцінку  нещодавніх переговорів із лідерами України, Росії, Китаю, Туреччини та Дональдом Трампом, а також висунув деякі пропозиції для розгляду.

Щодо війни рф проти України угорський прем’єр написав, що "загалом можна констатувати, що інтенсивність військового конфлікту в найближчому майбутньому радикально посилиться".

У своєму листі Орбан закликав до переговорів із Китаєм про "мирну конференцію", до відновлення дипломатичних відносин із росією і "політичного наступу" на країни Глобального Півдня, чию повагу ЄС начебто втратив через позицію щодо війни в Україні.

Також угорський прем’єр написав про свої переговори з кандидатом в президенти Дональдом Трампом і покритикував чинного президента Джо Байдена, який, як стверджує Орбан, не в змозі змінити нинішню провоєнну політику США.

Водночас очільник уряду Угорщини висловив упевненість, що після перемоги на виборах, Д. Трамп не чекатиме своєї інавгурації, а буде готовий негайно виступити як мирний посередник, який має для цього детальні та обґрунтовані плани.

Угорський прем'єр також вважає, що перемога Д. Трампа на виборах дорого коштуватиме ЄС, тому що фінансовий тягар між США та ЄС суттєво зміниться на користь ЄС, коли йдеться про фінансову підтримку України.

Цікаво, що Європейський Союз не уповноважував Угорщину на дипломатичні зусилля від свого імені. Переговори Віктора Орбана з путіним суперечать політиці ЄС і можуть призвести до безпрецедентних рішень у контексті угорського головування у Раді Євросоюзу.

 Функція “посередництва” передбачає наявність прохання обох сторін про посередництво між ними. Україна не просила Угорщину про таку послугу. Тому поїздки Орбана - це імітація миротворчого процесу з метою поставити під сумнів поступ на шляху до миру в Україні та Глобального саміту миру.

При цьому юридична служба Євросоюзу встановила, що переговори угорського прем’єра з путіним суперечили договорам ЄС. Тому держави Європейського Союзу розглядають різні варіанти покарань для Угорщини через неузгоджений візит до москви. Віднедавна Єврокомісія почала карати угорців грошима, затримуючи виплати. Однак до цих пір Будапешту вдавалося їх розблоковувати то шантажем, розігруючи українську карту, то вмовлянням.

Політичне покарання поки не застосовувалося. Між тим, Євросоюз почав дистанціюватися від політичних позицій Орбана щодо війни в Україні. Представники ЄС відмовляються брати участь у неформальних зустрічах під керівництвом Угорщини, або свідомо понижують рівень представництва.

Угорський авторитарний лідер давно викликає у Брюсселі роздратування. Угорщина використовує той факт, що Євросоюз від початку був створений як об’єднання доброчесних держав, і серед процедур ЄС бракує механізмів для покарання порушників, а механізму виключення держави з числа членів ЄС поки не існує. Тому в Брюсселі вважають це недоліком, який треба виправити.  

Поїздки і зустрічі В. Орбана – це те, що до нього робили інші західні лідери ще напередодні повномасштабного вторгнення рф. І вже тоді це не принесло жодного результату. росія як і раніше налаштована на знищення України, а не на припинення агресії та спокуту за свої злочини.

Реальний шлях до миру – це позбавити Росію засобів і перспектив продовження агресії. Натомість В. Орбан намагався переорієнтувати дискусію в ЄС з обговорення питань ефективної підтримки України на безперспективні зусилля задля мирних переговорів з рф. Однак справжній мир може бути лише справедливим, відповідно до статуту ООН. Ця ідея якраз закладена у підсумковому документі Глобального саміту миру.

Фото – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан / EPA-EFE

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: