Чехія є ключовим партнером України, - Шмигаль у Празі

НОВИНИ 16.07.2024 Коментарі 0

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на сьогоднішніх міжурядових консультаціях у Празі обговорить питання зміцнення оборонної та промислової співпраці двох країн і конфіскацію російської власності.

Про це Денис Шмигаль повідомив у вступній промові перед початком спільного засідання чеського та українського урядів, повідомило Радіо Прага.

Прем'єр-міністр наголосив, що Чехія є ключовим партнером України та надає їй підтримку на шляху до вступу до ЄС та НАТО. Український прем'єр відзначив справу постачання військової техніки з Чехії та загальну дипломатичну підтримку на всіх рівнях, а також підтримку антиросійських санкцій, постачання Україні енергетичного обладнання та медикаментів.

Денис Шмигаль вважає конечною умовою роботу в Україні чеського бізнесу. Він високо оцінив підтримку створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів російської агресії та допомогу у поверненні викрадених українських дітей.

На думку прем'єр-міністра України, сьогоднішні консультації мають закріпити та розвинути попередні успіхи двосторонніх взаємин. Він зазначив, що український уряд приїхав до Праги з доволі амбітними цілями. Перша – це зміцнення оборонної, промислової та технологічної бази України та формування спільних бізнес-ініціатив на рівні оборонної промисловості. Друга – координація зусиль щодо реалізації мирного плану президента України Володимира Зеленського та підтримка країни для вступу до ЄС та НАТО. Чехія є співголовою робочої групи, що займається забезпеченням ядерної безпеки, що високо оцінив український прем'єр. Третім завданням Денис Шмигаль назвав посилення антиросійських санкцій, конфіскацію російської власності в Чехії та використання її для відновлення України. Четвертий пункт – конкретні інфраструктурні та стратегічні проекти та створення умов для залучення чеського бізнесу до України.

Також Денис Шмигаль написав на своїй сторінці у мережі Х: "Вдячний прем’єр-міністру Петру Фіалі за запрошення до Праги для проведення спільних міжурядових консультацій. Під час зустрічі обговорили економічне й оборонне співробітництво, енергетичні виклики, реалізацію Формули миру Президента України та інтеграцію в ЄС і НАТО. Цінуємо всебічну підтримку чеського уряду і народу!".

Водночас Петр Фіала на сьогоднішньому спільному засіданні чеського й українського урядів наголосив, що Чехія продовжуватиме підтримувати Україну в боротьбі з російською агресією, а  паралельно приділдяє увагу темі відновлення країни. Також прем'єр-міністр Чехії нагадав, що Прага підтримує Україну у переговорах щодо вступу до Євросоюзу та НАТО.

Додамо, що на спільне засідання двох урядів до Праги сьогодні прибуло 10 українських міністрів. Під час зустрічі розглядаються такі теми, як-от, освіта, сільське господарство, цифровізація та космічні дослідження.

Як повідомив Петро Фіала, сьогодні у Празі міністри підпишуть п'ять меморандумів про відомчу співпрацю, у тому числі в галузі спорту. Також Чехія та Україна планують укласти дві оборонні угоди, - пише Радіо Прага.

Петро Фіала нагадав, що вперше уряди двох країн провели спільне засідання у Києві менш як два роки тому. Тоді Чехію представляли сім міністрів. З того часу співпраця з Україною поглибилася, і сьогоднішня зустріч покликана ще більше зміцнити чесько-українські зв'язки. Прем'єр нагадав про чеську ініціативу, завдяки якій в Україну вже успішно здійснюється доставка артилерійських боєприпасів, та подякував країнам-учасницям «снарядної коаліції».

На двосторонніх зустрічах, які супроводжуватимуть спільне засідання урядів обох країн у Празі, міністри обговорюватимуть практичні зміни, що ведуть до поглиблення вже чинних форм співробітництва. Наприклад, покращення транспортного сполучення, можливості чеських компаній, стабілізація становища в Україні внутрішніх біженців та лікування українських громадян у чеських медичних закладах.

Міністри внутрішніх справ підпишуть нову радакцію угоди щодо співпраці поліції двох країн.

На початку липня чеський Кабмін розсекретив матеріали, згідно з якими Чехія з початку російського вторгнення до кінця травня цього року відправила в Україну з армійських складів військову техніку на суму 6,75 млрд. крон. Якийсь час тому в Україну прибула перша партія боєприпасів у кількості 50 000 одиниць. Ціль – поставити в Україну до кінця року 500 000 боєприпасів. Як повідомив президент Чехії Петр Павел, у липні та серпні до України має надійти 50 тисяч одиниць снарядів, а з вересня до кінця року – від 80 до 100 тисяч щомісяця

Фото зі сторінки Дениса Шмигаля у мережі Х

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: