Як президентка Грузії намагається врятувати країну від російських лабетів

НОВИНИ 16.07.2024 Коментарі 0

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася у понеділок, 15 липня, до Конституційного суду з позовом про зупинення та остаточне скасування закону «Про прозорість іноземного впливу».

Очільниця держави вимагає зупинити й остаточно скасувати дію закону, протягнутого проросійською більшістю у парламенті. Через цей закон країна фактично зупинила євроінтеграційний процес.  

«Президентка Грузії вперше звертається з позовом до Конституційного суду Грузії. Позов стосується закону «Про прозорість іноземного впливу», так званого російського закону. Вказаний закон є неконституційним. Він суперечить статті 78 Конституції Грузії. У позові заперечено також низку норм закону, що порушують низку основних прав, гарантованих Конституцією. Цим позовом президентка вимагає призупинення дії зазначеного закону та його остаточного скасування», - цитує секретаря президентки у парламенті Георгія Мсхіладзе «Перший канал» Грузії.

Перед цим Саломе Зурабішвілі зустрілася зі заступницею державного секретаря США з питань громадянської безпеки, демократії і прав людини Узрою Зеєю. Сторони обговорили грузинсько-американські відносини та євроатлантичну інтеграцію Грузії.

Президентка Грузії заявила, що її країна ніколи не була та ніколи не буде проросійською, а вибір абсолютної більшості грузинського народу є європейський шлях.

Саломе Зурабішвілі також висловила прогноз щодо майбутніх парламентських виборів, запланованих на 26 жовтня. За її словами, відбудеться повна мобілізація суспільства, неурядового сектора, молоді, і грузинський народ іще раз підтвердить свій європейський вибір.

«Під час обговорення грузино-американських відносин на зустрічі йшлося про перенесення військових навчань і його можливі наслідки. Обговорювали важливість «Грузинської хартії», яка є планом дій, складеним президентом для якнайшвидшої реалізації рекомендацій Євросоюзу. Ті, хто підписав хартію, взяли на себе відповідальність виконати свої зобов'язання, повернути Грузію на європейський шлях.

Заступник Держсекретаря США подякувала президентці Грузії за лідерство країни щодо європейського курсу та ще раз зазначила, що її візит є підтвердженням того, що глибоке партнерство із грузинським народом важливе для Америки та що США продовжуватимуть підтримувати суверенітет Грузії. За її словами, повні виклики антидемократичних змін уряду Грузії ставлять під загрозу євроатлантичний шлях країни, який виражає волю грузинського народу», - йдеться в інформації адміністрації президента.

Унаслідок дій уряду та парламентської проросійської більшості міністерство оборони США переглянуло двосторонні відносини США і Грузії та відклали на невизначений термін навчання Noble Partner у Грузії.

«Європейський шлях поставили під загрозу прийняттям російського закону, образами на адресу американських партнерів і в результаті звинувачень, озвучених на їхню, тепер ставлять під загрозу наше стратегічне партнерство, на якому ґрунтується зміцнення наших сил оборони і приведення їх у відповідності до стандартів НАТО. Це називають інтересами Грузії… У цей час вони створюють набагато більшу загрозу ослабленій та ізольованій Грузії», - зазначила Саломе Зурабішвілі.

За її совами, не може бути миру ні в ізоляції, ні без наших партнерів, ми не матимемо жодних ресурсів для зміцнення нашої армії, щоби захистити країну.

Президентка вважає, що в уряді не змогли зрозуміти, хто друг, а хто ворог:

  • Це може бути той самий рівень шкоди, як і російський закон для нашого європейського шляху. Це шкода нашому стратегічному партнерству з Америкою, нашій обороноздатності і всьому, що було збудовано з нуля. Усе перебуває вже у великій небезпеці. І це лише тому, що уряд не зміг зрозуміти, хто його друзі, і хто ворог, і що треба робити для миру у країні. Миру не можна досягнути в ізоляції без партнерів. У нас не буде жодних ресурсів для зміцнення нашої армії, навіть для забезпечення безпеки країни, а не для відкриття якихось уявних фронтів. Оборона потребує підготовки, і вона сьогодні під загрозою», - заявила Зурабішвілі.

Нагадаємо, російська пропаганда, посилаючись на службу зовнішньої розвідки росфедерації, запустила в інформаційний простір тему про нібито плани Вашингтона змінити владу у Грузії під час парламентських виборів восени.

Відповідь з-за океану не забарилася – США відкинули російську маячню.

Також читайте: Як «Грузинська мрія» перетворюється на жахіття

На фото 1tv.ge – президентка Грузії Саломе Зурабішвілі та заступниця державного секретаря США Узра Зея

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: