Офіційний Київ зробив політичну помилку, не згадавши про білорусів у Січневому повстанні – Євген Магда

АНАЛІТИКА 25.01.2023 Коментарі 0

Ігнорування білорусів у листі від Президента України Володимира Зеленського до учасників урочистостей у Варшаві з нагоди 160-ої річниці Січневого повстання викликала певний резонанс.

Текст послання за присутності президентів Польщі Анджея Дуди та Литви Ґітанаса Науседи, а також лідерки демократичних сил Білорусі Світлани Тихановської зачитав посол України у Польщі Василь.

У листі від імені Володимира Зеленського, за інформацією «Укрінформу», зазначено, що Січневе повстання 1863-1864 років, метою якого було визволення з-під гніту російської імперії, було важливою подію у спільній історії українського, польського та литовського народів.

«Вшановуючи сьогодні пам’ять про січневих повстанців, ми відчуваємо єдність та особливий історичний зв’язок із нашими попередниками, які тоді мужньо стали на захист свободи та незалежності. Так само зараз Україна, Польща та Литва об’єдналися у протидії збройній агресії росії, що нападом на Україну кинула виклик безпеці всієї Європи та світу»,- сказано у тексті.

Глава України подякував за непохитну підтримку та солідарність польських і литовських друзів, які показують приклад лідерства у захисті спільних європейських цінностей. 

«Сьогодні ми разом з вами пишемо нову історію боротьби за незалежність наших держав та усієї об’єднаної Європи. І я переконаний, що ця боротьба буде успішною в ім’я січневих повстанців та всіх поколінь українського, польського, литовського народів, які віками виборювали право жити вільними на своїй землі», - йшлося у зверненні українського Президента.

Очевидне ігнорування білорусів у цій історичній події, одним із ватажків якої був Кастусь Калиновський, страчений росіянами у Вільно, викликало багато запитань. Зокрема, і в радіоведучого «Єврорадіо» Змітєра Лукашука, одним із гостей в етері якого був директор Інституту світової політики Євген Магда.

«Це помилка! Тому що згадати білоруський народ було би політично правильно з тієї простої причини, що у нас насправді не так багато історичних моментів, у яких українці та білоруси перетинаються саме як українці та білоруси… Це якраз була хороша нагода, де Січневе повстання можна назвати процесом початку формування і білоруської, і української націй якраз у часових вимірах. І згадати про Кастуся Калиновського, тим більше учора в нас була дискусія, у якій пан Ковалевський (представник із закордонних справ Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Валерій Ковалевський, - ЗІФ) зауважив, що, мовляв, є ж Полк імені Кастуся Калиновського у лавах Збройних Сил. Тим більше це було би політично правильно», - сказав Євген Магда.

На думку політолога, окрім цього підрозділу можна було згадати й інші, які воюють під синьо-жовтим прапором у складі Сил оборони України. Оскільки у словах Президента України немає згадки про білорусів, то це засвідчує те, що «на нас чекає довгий шлях для порозуміння і формування спільних інтересів».

Проте такі політичні ігри не повинні впливати на відносини між двома народами. Ці стосунки погіршилися після 24 лютого минулого року через те, що з території Білорусі зайшли російські війська та полетіли сотні ракет.

Прокоментував Євген Магда й учорашні слова лукашенка про те, що, мовляв, офіційний Київ звертався до Мінська із пропозицією підписати пакт про ненапад.

«Спробую пояснити раціонально. Після протестів 2020 року Україна на політичному рівні не визнавала лукашенка. Зараз між нашими країнами є дипломатичні відносини, зокрема, через те що громадяни України через територію Білорусі повертаються часом із росії, куди їх витягнули окупанти. І з інших країн… Практично з будь-якими документами, які хоча би мінімально доводять їхню особу. Але політичного визнання лукашенка нема. Він що, картоплі з кремлівським дихлофосом наївся, що він таке говорить!? Який пакт про ненапад у ХХІ-му столітті? Який пакт про ненапад після 24 лютого лукашенко та його міністр оборони , всі інші, і керівник прикордонного комітету фактично плюнули в очі своїм українським візаві, яким вони обіцяли у численних розмовах, що з Білорусі ніколи, ніколи російські війська не зайдуть. Як можна довіряти? Це виглядає просто смішним», - сказав Євген Магда.

Директор Інституту світової політики вважає, що пропозиція подібного договору навряд чи була, оскільки і так знають, що лукашенко досвідчений та вправний брехун.

«У Києві дуже тверезо оцінюють можливості лукашенка його виконати – він уже обіцяв один раз. Досить!» - прокоментував політолог.

До речі, на слова бульбофюрера відреагував і Президент України.

«Усе, що Україна офіційно пропонує, ви чуєте. Ми нападати на Білорусь не збираємося і ніколи не планували. Немає таких намірів. І це головний сигнал від усього українського народу. Для нас дуже важливо, щоби Білорусь не втратила свою незалежність», - сказав Володимир Зеленський.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: