«Вірю, що в Білорусі переможуть свобода та демократія» - Анджей Дуда

НОВИНИ 24.01.2023 Коментарі 0

«Я вірю, що свобода, демократія і воля до самовизначення переможуть у Білорусі», - такі слова пролунали у понеділок, 23 січня, у Варшаві під час церемонії на честь 160-ої річниці початку повстання проти російської імперії 1863 року з уст президента Республіки Польща Анджея Дуди.

Глава Польщі також висловив надію, що «білоруський народ знайде свою свободу в рамках своєї мирної боротьби за те, що йому об'єктивно належить – право на абсолютне самовизначення на власній землі». «Я вірю, що Україна переможе», - цитує політика ТГ-канал «Позірк».

У своїй промові Анджей Дуда згадав про підтримку України з боку «братніх народів: литовців, білорусів та інших сусідів і друзів».

У церемонії також брала участь лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська, яка опісля мала зустрічі з президентом Литви Ґітанасом Науседою та польським лідером Анджеєм Дудою.

У своїй промові, опублікованій на сайті політикині, Світлана Тихановська наголосила, що білоруси не можуть і не мають права не боротися за свій дім.

За її словами, Кастусь Калиновський, який очолював повстання на території Білорусі, всебічно сформулював національну ідею Білорусі: «тільки тоді народ житиме щасливо, якщо над тобою не буде чужої влади».

«Адже чужого нам, білорусам, не потрібно. Тільки дайте нам бути господарями у вашій країні. Ми хочемо будувати Білорусь як вільну та незалежну державу, і ім’я Кастуся Калиновського продовжує нас надихати в цьому.

Я думаю, що в кожній білоруській родині є свій Калиновський – той, хто дає сили боротися і не дає зупинитися, навіть коли здається, що надії немає. І незважаючи на те, що трагічна історія повторюється, і сьогодні наші народи знову змушені протистояти величезній імперії, я знаю, що ми переможемо. Я знаю, що ми всі повернемося додому. І я знаю, що Білорусь скоро повернеться в європейську сім'ю, до якої вона історично належить», - сказала лідерка демократичних сил Білорусі.

Не минулося і без скандалу – Світлані Тихановській дорікнули у перекручуванні цитати національного героя Кастуся Калиновського. Дійшло до того, що у понеділок ввечері вона записала відеозвернення, поширене у її ТГ-каналі, з вибаченнями.

«Друзі, я знаю, що змінені слова Калиновського у моїй промові викликали обурення. В оригіналі цитата звучить так: «Бо я тобі з-під шибениці кажу, Народе, що тоді тільки заживеш щасливо, коли над тобою москаля уже не буде». Я визнаю, що так треба цитувати його слова. Цей меседж Калиновського актуальний і сьогодні: білоруси будуть жити щасливо, якщо над ними не буде чужоземної окупаційної влади. А під іноземним пануванням ми маємо на увазі і Лукашенка, і Росію, яка намагається знищити нашу державність. І я хочу повторити те, що повторюю майже рік: Росія – агресор, Лукашенко і Путін – військові злочинці», - виправдовувалася пані Тихановська.

Того ж дня вона поклала квіти до могил полеглих повстанців на одному з найстаріших кладовищ у Вільнюсі – цвинтарі Расу.

Події 160-річної давнини, які вшановували у понеділок у Варшаві, відомі ще як Січневе повстання за участі поляків, литовців, білорусів та українців. Його метою було визволення з під окупації російської імперії, яка зазнала поразки у Кримській війні та була ослабленою.

За даними істориків, у Січневому повстанні, що мало характер партизанщини, відбулося приблизно 1 200 боїв і сутичок. Проте через різноманітні причини, в тому числі і розрізненість, російській імперії вдалося придушити дії повстанців. Десятки тисяч загиблих, біля тисячі страчених і до 40 тисяч засудили до каторги. Декілька тисяч емігрували.

До вересня 1864 року, за даними статті у Вікіпедії, повстання придушили. Окремі загони протрималися до початку наступного року. Лідера литовсько-білоруських повстанців Кастуся Калиновського схопили у ніч на 29 січня 1864 року під ім'ям Ігнатія Вітаженца і стратили у березні у Вільно.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: