Білорусам потрібно щосили допомагати українцям – Зянон Пазьняк

АНАЛІТИКА 25.01.2023 Коментарі 1

Про це лідер Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь» і голова Християнсько-Демократичної партії-БНФ Зянон Пазьняк сказав під час інтерв’ю, перебуваючи днями у Львові.

За його словами, з теперішніх політв’язнів режиму лукашенка він передовсім потиснув би руку журналістові Дзянісу Івашину та журналісткам, які безневинно перебувають за ґратами.

«Він толковий журналіст, який сидить абсолютно ні за що. Це людина розумна, свідомий журналіст і його за це посадили. Він для них небезпечний – от йому я в першу чергу потиснув би руку, саме Дзянісу Івашину. І потім жінкам-журналісткам – абсолютно вони сидять ні за що. Вони виконували свою професійну роботу, робили стріми з площі. І лукашенко – він має такі садистські схильності позловтішатися: а, гарненька, то от посидь… І я вважаю, потрібно визволити лауреата Нобелівської премії (керівник Правозахисного центру «Вясна» Алесь Бяляцький, - БІЦ). Це повний абсурд – людині дали Нобелівську премію, а вона сидить у вязниці. Це цілком ненормально. Тому його теж потрібно визволити», - сказав Зянон Пазьняк.

За його словами, зараз у білорусі є маса людей, які хочуть повалити режим лукашенка.

«Режим озлобився, а народ затявся. Розумієте, що означає затявся. І велика частина людей чекають свого моменту. Великий недолік – нема зброї. Але коли щось станеться, для них (режиму, БІЦ) буде погано. Я просто знаю своїх людей. Вони терплять-терплять, а потім їхпорвуть. І таких людей багато, які чекають свого часу. Такий час настане. Це не Корея (північна, - БІЦ) – влада, як у Кореї. Народ, так, налякали, таке інше. Такий час може настане несподівано», - вважає лідер Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь», який не був в Україні приблизно два десятки років.

Ризик для лукашенка становить сам путін, який зацікавлений у провокації, наприклад, на білорусько-українському кордоні. До такого сценарію потрібно серйозно ставитися і українці повинні бути серйозними.

Що стосується політичних уподобань білорусів та їх орієнтирів на представників демократичного табору, то гість Білоруського інформаційного центру відповів так:

- Національно свідомі білоруси орієнтуються на Національно-визвольний рух. Вони орієнтуються на тих людей, які були в Народному фронті – вони ще зосталися. Цей рух за кордоном зараз поширюється. І він є у Білорусі, але у підпіллі. На це потрібно опиратися, бо тільки у цьому є майбутнє. Чому? Бо цей рух не передбачає жодних відносин з росією. Як тільки розпочати говорити, що буде якийсь союз з росією, без росії – нікуди, усе завершиться тим самим, що тепер. Потрібно орієнтуватися на самих себе, на свою силу – створювати її, на свою демократію, Опиратися передовсім разом з Україною – з українцями треба бути разом, щоби цю силу зміцнювати. А вже потім опиратися на Захід. Адже фактично Білорусь та України – це особлива цивілізація. І дуже важливо розуміти, що у нас спільний ворог. Росія хоче забрати і знищити Білорусь та Україну.

Щодо причин того, що в Білорусі не утвердилася демократія, то Зянон Пазьняк вбачає основні – не вистачило часу і втручання москви.

Він також наголосив на необхідності не допустити, щоби білоруський народ сам себе зненавидів і почав внутрішню боротьбу – потрібно підтримувати його єдність.

Голова Християнсько-Демократичної партії-БНФ також відповів на запитання про:

  • кволе вирішення країнами Заходу важкого озброєння для України;
  • роботу Світлани Тихановської та її команди, яких він називає «проектом кремля»;
  • ставлення до діяльності Валерія Сахащика, який виконує функції міністра оборони в Об'єднаному перехідному кабінеті Тихановської і його можливу причетність до ФСБ;
  • діяльність білорусів.

Фото Юрій Сколоздра

Support the project here:

DONATE

Відгуки

2023-01-27 23:56:56

Пан Зянон Пазьняк нарадзіўся 24 красавіка (квітень) 1944 года. Яму зараз 78 год.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: