Навіщо Лукашенко вигадав «Пакт про ненапад» з України

НОВИНИ 24.01.2023 Коментарі 0

Вусатий бульбафюрер знову вирішив набити собі ціну в очах свого кремлівського господаря. На останній зустрічі зі своїми силовиками 24 січня 2023 р. лукашенко раптом заявив, буцім Україна пропонувала йому укласти «Пакт про ненапад». Найцікавіше тут, в якому статусі йому пропонували це зробити?

Цю маячню від автора «карти чотирьох напрямків, звідки готувався напад» одразу ж поширили білоруські та рашаЗМІ. Щоправда, жодних інших подробиць вусатий тарган не розповів.

Насправді виступ білоруського «дуче» був довгим, нудним і повчальним. Він у своєму самозакоханому монолозі пов’язав усе: екстремістів зовнішніх і внутрішніх, згадав, що «не допустить хитань 2020 року», натякнув, що білоруси ще, виявляється, йому дякувати повинні – за те, що «в Білорусі краще, ніж в Україні» і т. ін. І закликав згуртуватися, щоб вижити, «щоб, не дай Боже, тут не літали ракети і не кидали на нас бомби».

- ...В Україні продовжують готувати бойовиків та екстремістів. Не знаю, навіщо це українцям. З одного боку, просять нас, щоб ми в жодному разі не воювали з Україною, щоб наші війська туди не рухалися. Пакт про ненапад пропонують укласти. А з іншого боку, готують цю гримучу суміш і озброюють їх, - заявив лукашенко.

Напрочуд швидко після цієї тиради вже у речника ліліпутіна журналісти намагались отримати щодо цього коментар. Однак вуса пєскова намагалися зіграти свою роль максимально натурально та заявили, що ще «не можуть прокоментувати і не мають інформації щодо слів лукашенка».

Натомість рашаЗМІ до цієї новини додали бекґраунд про те, що раніше лукашенко заявляв, ніби Білорусь не має наміру втягуватись у бойові дії на території України, тим паче, що росія її про це не просить. А ось країни Заходу його звинувачують у всіх смертних гріхах і намагаються з усіх сил втягнути країну в цей конфлікт, хоч і самі «по вуха» вже там.

- Росія всіляко намагається втягнути Білорусь у безпосередню війну. Україна застерігає Мінськ від будь-яких можливих подальших агресивних планів. Зі свого боку, підтверджуємо відсутність будь-яких агресивних намірів щодо Білорусі, - запевнив того ж дня офіційний представник українського МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, Україна готова до будь-якого розвитку подій, і діятиме виключно реалізовуючи право на самооборону, передбачене Статутом ООН. При цьому Сили оборони України та уряд мають чіткий план дій на випадок посилення загрози зі сторони Білорусі, додав представник МЗС.

Зреагував на фантазії «бацьки» і президент України.

- Усе, що Україна офіційно пропонує, ви чуєте. Ми нападати на Білорусь не збираємося і ніколи не збиралися. Немає таких намірів. Це головний сигнал від усього українського народу до білоруського народу, - прокоментував Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з президентом Фінляндії.

Хоча Зеленський і визнав, що «для України дуже важливо, щоби Білорусь не втратила свою незалежність і не вступила, попри жоден вплив будь-кого, у цю абсолютно ганебну війну». І додав, що «більшість населення Білорусі, я впевнений, що більшість військових незалежної Білорусі, які є військовими саме Білорусі, вони не хочуть нападати й іти силою зі зброєю на українське суспільство».

Тож Україна, за його словами, буде вельми здивована, якщо на цьому напрямку відбудеться наступ саме білоруських військ. Але навіть якщо це станеться, такий наступ буде безуспішним.

Загалом, дуже схоже, що пропозиція щодо «пакту про ненапад» - вигадка  лукашенка. Він таким чином набиває собі ціну у стосунках з кремлем та його карликовим господарем.

І взагалі, як Україна, яка політично не визнає лукашенка легітимним президентом, може щось йому пропонувати?

«Сьогодні лукашенко також заявив про те, що бійців полку імені Кастуся Калиновського нібито будуть судити як учасників незаконних збройних формувань. Він повинен усвідомити, що для України кожен громадянин Білорусі з числа тих, які стали членами українських Сил оборони, важить більше, ніж сам лукашенко. Він політично невизнаний і Україною, і більшістю країн Європи. Тож тут присутній черговий елемент політичного маневру з боку лукашенка і його прагнення видати бажане за дійсне», - переконаний директор Інституту світової політики Євген Магда.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: