Новий «Рамштайн» - нове озброєння

НОВИНИ 21.05.2024 Коментарі 0

За підсумками 22-го засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»), яке відбулося в онлайн форматі 20 травня, було оголошено про нові пакети військової допомоги Збройним силам України. Танки Leopard і зенітні ракети до системи Patriot нам відправить Іспанія, бойові машини піхоти YPR - Нідерланди. Німеччина розповіла про просування її ініціативи з посилення української ППО.

Під час брифінгу перед засіданням міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що російські війська найближчими тижнями спробують продовжити новий наступ і створити буферну зону на українському кордоні. Він наголосив, що це «важка і небезпечна битва», але захисники України демонструють неймовірну майстерність, зокрема використовуючи підтримку, передану партнерами в рамках Рамштайну. Остін також попередив, що найближчі тижні та місяці будуть вирішальними.

Глава Пентагону пообіцяв, що партнери й надалі передаватимуть Україні необхідну допомогу. Та підкреслив, що від початку повномасштабного російського вторгнення вже було виділено допомогу на 95 млрд доларів. Він нагадав, що в рамках нового пакета військової допомоги США на 1 млрд доларів Україна отримує 155-мм артилерію, снаряди для РСЗВ HIMARS, системи ППО і протитанкові системи.

Ллойд Остін уточнив, що результатами попередніх зустрічей, зокрема, стало створення восьми коаліцій, які надають допомогу Україні у конкретному секторі, як от «танкова», «морська» чи «коаліція ППО».

«Зараз ми маємо вісім коаліцій сил і засобів, які вже діють. І це забезпечує сталий, практичний і гнучкий механізм для наших союзників і партнерів, який дозволяє їм координувати свої дії, задовольняти нагальні потреби України і розбудовувати грізні й стійкі майбутні сили для відсічі майбутньої російської агресії», - зазначив міністр оборони США.

«Ми дуже чітко висловилися, що Україна отримує все для захисту суверенітету. Решту залишу на розгляд експертів. Наші очікування такі, що українці продовжать використовувати зброю всередині країни. Але коли ми кажемо про динаміку у повітрі, вона може бути іншою», - додав голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун.

Міністр оборони України Рустем Умеров, який брав участь у засіданні Контактної групи онлайн, зазначив, що наразі для України пріоритетним є важке озброєння. Зокрема, йдеться про танки, БТРи, а також гаубиці.

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес повідомила, що її країна відправить танки Leopard 2A4 в Україну наприкінці червня.

Минулого року іспанський уряд передав ЗСУ 10 таких танків, а протягом цього року пообіцяв доставити ще 19: перша партія з 10 танків має надійти до кінця червня, друга - у вересні.

До нової партії допомоги від Іспанії також увійдуть зенітні ракети до систем протиповітряної оборони (ППО) Patriot, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм і системи захисту від дронів.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що її країна передасть ЗСУ партію бойових машин піхоти (БМП) YPR, оснащених станціями дистанційного керування озброєнням для вогневої підтримки на полі бою.

«Для України такі бронемашини дуже важливі. Вони маневрені, можуть швидко перекидати війська і можуть виконувати розвідувальні, наступальні та оборонні функції», - сказала вона.

За її словами, БМП прибудуть в Україну «найближчим часом». Їхня точна кількість і тип не розголошуються. Раніше Україна вже отримала 207 БМП YPR різних типів.

Тим часом міністерство оборони Німеччини повідомило про просування його ініціативи з посилення ППО України.

«Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Канада готові брати участь фінансово. США, Великобританія, Франція, Іспанія, Литва, Бельгія і Румунія мають намір допомагати обладнанням і ракетами. Також до ініціативи хоче приєднатися Латвія», - розповіли у Берліні.

На фото: голандські БМП YPR уже добре відомі українським військовим

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: