Литва готова відправити військових інструкторів в Україну та застерігає щодо Китаю

НОВИНИ 21.05.2024 Коментарі 0

У Литві готові відправити інструкторів на українську землю в рамках коаліції на чолі із Францією. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріеліус Ландсберґіс.

В інтерв’ю LCI глава литовської дипломатії говорить про конкретні та негайні заходи, що полягатимуть у відправленні в Україну військових інструкторів, які вже тут працювали до російського вторгнення, інформує TF1 Info.

«Ми могли би повернути в Україну інструкторів, які були вже там присутні. І я би сказав, що Литва готова приєднатися до коаліції на чолі, наприклад, із Францією, яка би навчала воїнів в Україні», - сказав очільник МЗС Литви.

Він також висловив думку, що Франція могла би розвинути свою провідну роль у протиповітряній обороні Балтії, розгорнувши там відповідні сили.

Окремо Ґабріеліус Ландсберґіс прокоментував роль Китаю у припиненні війни в Україні. На його думку, покладатися на Пекін дуже небезпечно. Як зазначає видання, глава литовської дипломатії очолює найбільш критичну європейську дипломатію щодо Китаю.

В інтерв’ю він різко критикує «ілюзії» щодо намагання переконати Китай чинити тиск на росію і сприяти миру:

- Немає безкоштовного обіду, Китай завжди вимагатиме ціну... Вимагаючи від Китаю вирішення конфлікту в Україні, ми розуміємо, що фактично ми передаємо Китаю ключі від нашої безпеки, не вирішуючи ситуацію?  Для мене це надзвичайно небезпечний підхід.

За словами міністра, такий підхід до Піднебесно ставить під загрозу привілейований трансатлантичний зв'язок зі США в рамках НАТО. Він також вважає, що помилка, зроблена раніше з росією, повториться з Китаєм:

- Це модель, яку ми бачили в минулому, яку використовувала росія, і яка привела нас на дуже темні шляхи. Багато країн Європи з тих чи інших причин пішли цим шляхом, вони будували відносини з росією, знаючи, що це агресивно налаштована країна щодо Європи... Це точно така ж модель, яку ми бачимо з Китаєм... Вони дійсно зацікавлені в дестабілізації Європи та тому нас ведуть дуже темним шляхом – не повторити тих самих помилок, що були з росією, не стати знову на цей шлях.

Фото – LRT

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: