Координаційна рада Білорусі зацікавлена у контактах з Україною – Андрей Ягорав

АНАЛІТИКА 22.04.2023 Коментарі 0

Як білоруси поставилися до ідеї путіна та лукашенка розмістити ядерну зброю на території Білорусі та чи матиме кнопку від неї лукашенко, що стоїть за розмовами про можливу участь Білорусі в союзу росії, Китаю та Ірану? Про це й інше засновник Західного інформаційного центру Юрій Кміть поцікавився у голови Координаційної ради Білорусі Андрея Ягорава.

Розмова відбулася минулого тижня у Варшаві під час міжнародної  експертної панелі «Платформа Білорусь 2030: відповідь на виклики».   

Нагадаємо, усередині березня цього року стало відомо, що Координаційну раду Білорусі очолив Андрей Ягорав – політолог і методолог. За його кандидатуру у виборах, що складалися із трьох турів, проголосувало більшість людей.  

- Як оцінюєш перспективи розміщення ядерної зброї на території Білорусі?

- Думаю,що на жаль, насправді це можливо.Ядерною зброєю путін пробує шантажувати і залякувати Захід, вимагати у нього якихось поступок.  Якщо ядерна зброя повернеться в Білорусь, то лише під контролем росії. Давати цю зброю лукашенкові путін не буде – щоби не давати йому додаткові козирі для спротиву  москві й ілюзії незалежності.

- Як народ, збройні сили РБ сприймають ідею розміщення російської ядерної зброї?

- Згідно з результатами соціологічних досліджень, приблизно 75% білорусів сприймають це вкрай негативно. Вони цього не хочуть. Адже серед білорусів, як і серед українців, іще жива пам’ять про аварію на Чорнобильській АЕС. Тому і до питань ядерної енергетики, і до ядерної зброї білоруси ставляться вельми обережно. І загалом у своїй масі білоруси виступають проти війни як такої. А розміщення ядерної зброї, на їхню думку – це крок до ескалації війни. Думаю, що це і населення, і військові, і навіть чиновники розуміють.

- Лукашенко повернувся з Пекіна задоволений – кажуть, що Білорусь можуть узяти в союз разом із Іраном, Китаєм і росією. І що ядерна зброя робить РБ більш потужним учасником такого союзу…

- Це такі повітряні замки. Адже Білорусь навіть на регіональному рівні не грає зараз серйозної ролі. Приблизно таке ж можна сказати і про вагу Білорусі у цьому гіпотетичному союзі з Китаєм: ані економічно, ні політично, ні культурно Білорусь не може мати серйозної ваги навіть для порівняння у такому геополітичному альянсі. Лукашенкові, можливо, й приємно, що до нього з цим звертаються, і він спробує загорнути і продати цю ідею білоруському населенню.

- Світлані Тихановській через різні причини не вдається налагодити діалог з офіційним Києвом. А Координаційна рада готова делегувати представництво до Києва і спробувати налагодити співпрацю?

- Так, звісно, Координаційна рада зацікавлена у будь-яких контактах і з офіційною владою, і з парламентом, і з громадянським суспільством України. Тому що Координаційна рада – це об'єднання демократичних сил та організацій громадянського суспільства Білорусі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: