Проросійська компанія змінила русло річки на Житомирщині - під загрозою затоплень цілий район

РОЗСЛІДУВАННЯ 23.04.2023 Коментарі 0

Компанія «Юнігран», яку контролює російський бізнесмен, імовірно, змінила рельєф ріки Ірша, спричинивши еко-лихо у Житоимирській області: під загрозою затоплення опинився цілий Малинський район. Усе – через весняні паводки, через які вода переповнила один з кар'єрів, що належить групі компаній "Юнігран".

Чи може еко-лихо насправді бути спровоковане несанкціонованими роботами на ділянці? І як ситуацію коментують на самому підприємстві, яке, попри російське коріння, досі не націоналізоване? Про це йдеться у журналістському розслідуванні  на сайті "СтопКор".

Подаємо передрук: "Група компаній "Юнігран" уже близько 30 років є ключовим постачальником корисних копалин для всієї будівельної галузі північного регіону. Вони мають кілька кар'єрів на Житомирщині, а також спецдозвіл на користування надрами. Утім, це не стало панацеєю від скандалів та екологічних катастроф.

До редакції "СтопКору" надійшло свіже відео з Житомирщини, де з’явилось нове "диво природи" – водоспад, схожий на Ніагарський. Крім того, журналісти порівняли знімки Малинського гранітного кар‘єра за минулий рік і тепер.

За словами інсайдерів, а також місцевих жителів, розлив води начебто спричинила сумнівна діяльність компанії "Юнігран". Яка нібито власноруч змінила русло ріки Ірша.

"Тож ми вирішили це перевірити. Це – мапи супутника за 2010 рік. Ось справжнє природнє русло Ірши. Поруч кар’єр. А тепер збільшуємо картинку: вже можна помітити – на сусідній ділянці будівельні роботи, територію добряче розчистили. Збільшуємо ще: так, дійсно, тепер сумнівів немає – тут риють нове русло", – коментує журналістка Олександра Сербін.

Та чи враховує таке берегоукріплення постійні паводки на Житомирщині?

Аби з’ясувати, чи дійсно в Україні бізнесмени за власним бажанням можуть змінювати ландшафт і довкілля, команда "СтопКору" звернулись за експертним коментарем до голови Комітету верховної ради з питань екології Олега Бондаренко. І, як виявилось, такі дії абсолютно суперечать Водному кодексу.

"Відповідно до статті 80 Водного кодексу України, забороняється змінювати рельєф басейну річки, руйнувати русло присихаючих річок, струмки та водотоки і так далі, і взагалі виправляти русло річок та поглиблювати їх нижче природного рівня", – зауважує нардеп.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: