Білорусь демократична: обрано керівний склад КР і затверджено Статут

НОВИНИ 13.03.2023 Коментарі 0

Координаційну раду (КР)  Білорусі очолив Андрей Ягорав – політолог і методолог. Його заступницею – віце-спікером – обрали лідерку ініціативи «Чесні люди» Альону Живаглод. Загалом керівний склад КР обирали серед чотирьох кандидатур.

Конкуренцію їм складали політик Вольга Кавалькова та співзасновник проекту Nexta, журналіст Ян Рудзік.

Голосування складалося із трьох турів, - йдеться у ТГ-каналі КР – за результатами кожного з них вибував кандидат, який набрав найменшу кількість голосів.

Підсумки голосування виявилися такими:

Перший тур:

Альона Живаглод – 33 голоси.

Вольга Кавалькова – 12 голосів.

Ян Рудзік – 22 голоси.

Андрей Ягоров – 31 голос.

Другий тур:

Альона Живаглод – 34 голоси.

Ян Рудзік – 24 голоси.

Андрей Ягоров – 40 голосів.

Третій тур:

Альона Живаглод – 36 голосів.

Андрей Ягоров – 62 голоси.

Вибори керівного складу Координаційної ради відбулися 12 березня, - повідомляє ТГ-канал «Позірк». Термін повноважень – 1 рік від дня перших установчих зборів (8 лютого 2023 року) після формування повного складу.

Друге скликання Координаційної ради Білорусі складається із 25 депутатів основного складу першого скликання, 15 самовисуванців, а також 75 делегатів від громадських організацій і демократичних сил.

Делегатів КР третього та наступних скликань обиратимуть громадяни Білорусі.

Також затверджено остаточний Статут КР за підсумками голосування депутатів. З його змістом (у форматі PDF) можна ознайомитися за цим покликом.

Як зазначає «Позірк», документ «розроблено відповідно до загальних принципів права та демократичних засад утворення та діяльності громадсько-політичних органів». Він регулює питання організації діяльності всього складу Координаційної ради, її структурних підрозділів і делегатів, а також їх взаємодії з іншими громадськими ініціативами, міжнародними партнерами тощо.

У Статуті про Координаційну раду записано, що орган має на меті встановлення в Білорусі «демократичної форми правління, заснованої на пріоритеті» прав людини та «верховенстві права, збереженні суверенітет країни».

КР обговорюватиме «суспільно важливі теми», зокрема «питання, пов'язані з мирною передачею влади, відновленням демократичної форми правління, комплексною оцінкою ситуації в Білорусі та дій органів державної влади».

Нагадаємо, нещодавно голова Народного антикризового управління (НАУ) Павел Латушка заявив про свій вихід з Координаційної ради, що веде свою діяльність від час масових протестів у Білорусі 2020 року внаслідок сфальсифікованих виборів президента РБ режимом лукашенка.

АНОНС

Найближчими днями ЗІФ опублікує інтервю зі спікером Координаційної ради Андреєм Ягоравим.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: